Paul Newman je bil eden največjih hollywoodskih zvezdnikov vseh časov. Foto: Reuters
Paul Newman je bil eden največjih hollywoodskih zvezdnikov vseh časov. Foto: Reuters
Maksim Gaspari
Maksim Gaspari si je z ustvarjanjem razglednic s slovenskimi folklornimi podobami prizadeval ustvariti umetnost, katere nakup bi si lahko privoščili prav vsi Slovenci. Foto: Društvo švedsko-slovenskega prijateljstva
Matija Čop
Matija Čop je s svojimi nazori vplival na prijatelje in znance, še posebej na Franceta Prešerna, ki se je pod Čopovim vodstvom usmeril v uporabo romanskih pesniških oblik in v romantično klasiko.
Simon & Garfunkel
Paul Simon in Art Garfunkel sta se uveljavila tudi kot odlična solista.
Jose Mourinho
Jose Mourinho je poskrbel za preporod Chelseaja. Foto: EPA
Anders Fogh Rasmussen
Rasmussen se je rodil na današnji dan. Foto: EPA
Monica Lewinsky
Clinton je sprva zanikal odnose z Lewinskyjevo. Foto: EPA

Po končani srednji šoli je med drugo svetovno vojno šel v vojsko. Želel je postati pilot, a mu je odkritje, da je barvno slep, to preprečilo. Namesto tega je šel na trening za topničarja, nato pa so ga poslali na Havaje.

Igro je študiral na dramski šoli na univerzi Yale in v slovitem igralskem studiu Leeja Strasberga. Svojo igralsko kariero je začel na televiziji, nadaljeval na odrskih deskah Broadwaya, na koncu pa se ni mogel upreti ponudbam iz Hollywooda. Prvi film, v katerem se je pojavil (The Silver Chalice, 1954), je bil prava polomija. Paul se je svoje vloge v tem filmu tako zelo sramoval, da je, ko so film nekoč predvajali na televiziji, dal oglas v časopis, v katerem je ljudi pozival, naj filma ne gledajo.

Igral je v številnih znanih filmih, med njimi so Mačka na vroči pločevinasti strehi (Cat on a Hot Tin Roof, 1958), ki mu je na filmskem festivalu v Cannesu prinesla nagrado za najboljšo moško vlogo, The Hustler (1961), Hud (1963), Cool Hand Luke (1967), Absence of Malice (1981), Obsodba (The Verdict, 1982), Butch Cassidy in Sundance Kid (Butch Cassidy and the Sundance Kid, 1969), Želo (The Sting, 1973) z Robertom Redfordom in Barva denarja (The Color of Money, 1986), ki mu je za vlogo hitrega Eddieja Felsona, ki ga je upodobil že v filmu Hustler, leta 1987 (končno) prinesla oskarja za igro. Z najvišjo filmsko nagrado je bil sicer nagrajen že leto prej, ko je prejel oskarja za življenjsko delo.

Paul Newman je umrl 26. septembra 2008.

Leta 1500 je Vicente Yanez Pinzon postal prvi Evropejec, ki je odkril Brazilijo.

Leta 1531 je Lizbono prizadel katastrofalen potres. Umrlo je več tisoč ljudi.

Leta 1699 je Dubrovnik pri sklepanju miru v Sremskih Karlovcih dosegel, da je dubrovniško ozemlje ostalo ločeno od beneškega, Dubrovničani pa so Turkom prepustili izhod na morje pri Neumu - Kleku in Sutorini.

1781 se je v Berlinu rodil eden najpomembnejših predstavnikov nemške romantike Ludwig Achim von Arnim. Skupaj z Brentanom je izdal in obdelal prvo nemško zbirko ljudskih pesmi Dečkov čudežni rog.

Leta 1785 je Benjamin Franklin v pismu hčerki potožil, kako je razočaran nad tem, da je vlada izbrala orla kot simbol ZDA, in ne purana, kot je želel on.

1795 je umrl nemški skladatelj Johann Christoph Friedrich Bach.

1797 se je v Žirovnici rodil Prešernov prijatelj Matija Čop, klasični filolog, literarni zgodovinar, kritik in esejist.

Matija Čop je bil najbolj izobražen Slovenec svojega časa. Znal je 19 jezikov in bil zelo razgledan, spoznal se je na klasično, srednjeveško, renesančno in baročno književnost, sledil pa je tudi tedanji evropski romantični književnosti. Po svojih nazorih je bil romantik, ki se je zavzemal za skladnost vsebine in oblike v književnosti (romantična klasika). Čop je bil med nastajanjem Kranjske čbelice cenzor, zato je zbornik lahko delno varoval pred njegovimi nasprotniki, posebno Jernejem Kopitarjem. Z obširnim spisom v nemščini Slovenska abecedna vojna (Slowenischer ABC-Krieg) je leta 1833 posegel tudi v črkarsko pravdo. Zavzemal se je za visoko slovensko književnost, namenjeno izobražencem, in zavračal mnenja, da je slovenščina primerna le za nižji sloj.

Leta 1835 je Matija Čop tragično umrl med kopanjem v reki Savi. Prijatelj France Prešeren mu je posvetil pesnitev Krst pri Savici, elegijo V spomin Matija Čopa in mu zložil nagrobni napis.

Leta 1837 je bil Michigan kot 26. država sprejet v ZDA.

Leta 1838 je v Tennesseeju kot prvi ameriški zvezni državi začel veljati zakon o prohibiciji.

Leta 1841 je Velika Britanija tudi uradno zavzela Hongkong.

1883 se je rodil slovenski slikar in ilustrator Maksim Gaspari. Svoj likovni izraz je oprl na domače folklorno izročilo. Slikal je predvsem krajine in portrete. Leta 1953 je prejel Prešernovo nagrado. Umrl je leta 1980.

Leta 1891 se je rodil italijanski gangster Frank Costello.

Leta 1918 se je rodil romunski diktator Nicolae Andruta Ceausescu.

Leta 1927 se je rodil honduraški predsednik José Azcona del Hoyo.

1928 se je rodil francoski filmski režiser in igralec Roger Vadim. S filmom In Bog je ustvaril žensko je med zvezde izstrelil Brigitte Bardot, ki je bila nekaj let tudi njegova soproga. Poleg vrste drugih lepotic je očaral tudi igralki Catherine Deneuve in Jane Fonda. Umrl je 11. februarja 2000.

Leta 1934 sta Nemčija in Poljska sklenili prijateljski pakt o nenapadanju.

Leta 1945 so bili osvobojeni celotni Ardeni.

Leta 1953 se je rodil danski premier Anders Fogh Rasmussen.

1958 se je rodila ameriška igralka in voditeljica Ellen DeGeneres.

Leta 1961 se je rodil po mnenju večine strokovnjakov najboljši hokejist vseh časov Wayne Gretzky. V Ligi NHL je v 20-letni karieri igral za Edmonton Oilerse, Los Angeles Kingse, St. Louis Bluese in New York Rangerse. Osvojil je štiri Stanleyjeve pokale in na 1.487 tekmah zabil kar 894 golov, prispeval je tudi 1.963 podaj. Devetkrat je bil izbran za najboljšega igralca lige, desetkrat je bil najboljši strelec. Novembra 1999 je bil sprejet v hokejsko Hišo slavnih.

Leta 1963 se je rodil portugalski nogometni trener Jose Mourinho. Najprej se je dokazal pri Amadori in Vitorii Setubal na začetku devetdesetih let. Pri Sportingu in Portu je bil nato v vlogi pomočnika in prevajalca Bobbyja Robsona. Skupaj sta se preselila k Barceloni. Ko je odšel Robson, je Mourinho asistiral Luisu van Gaalu. Kot glavni trener se je preizkusil pri Benfici, januarja 2002 je prevzel Porto in požel velike uspehe. V sezoni 2003/2004 je senzacionalno osvojil Ligo prvakov. V finalu je Porto v Gelsenkirchnu premagal Monaco s 3:0. Poleti 2004 se je preselil k Chelseaju. Z ruskim predsednikom Romanom Abramovičem je sestavil sanjsko ekipo, ki je po 50 letih znova osvojila naslov prvaka v angleškem prvenstvu. Uspeh je ponovil v sezoni 2005/06. Jeseni 2007 je odstopil z mesta trenerja. Zdaj vodi Real Madrid.

Leta 1965 je hindi postal uradni jezik v Indiji.

1970 je duet Simon and Garfunkel izdal album z naslovom Bridge over Troubled Water.

Leta 1972 je potniško letalo DC-9 letalske družbe Jat strmoglavilo v bližini Srbske Kamenice na Češkoslovaškem. Preživela je samo stevardesa Vesna Vulović.

Leta 1993 je Vaclav Havel, češki pisatelj in politik, postal predsednik Češke. Sodeloval je v gibanju za človekove pravice in bil večkrat zaprt. Leta 1989 je bil na čelu žametne revolucije, ki je odnesla komunistični režim in v nekdanji sovjetski satelit prinesla demokracijo. Istega leta je postal prvi demokratično izvoljeni predsednik Češkoslovaške in po razpadu skupne države štiri leta pozneje še predsednik Češke. Havel je umrl 18. decembra 2011, njegova smrt je Češko zavila v žalost.

Leta 1996 je zaradi škandala Whitewater pred veliko poroto pričala Hillary Rodham Clinton.

Leta 1998 je ameriški predsednik Bill Clinton na televiziji javno zanikal, da bi imel spolne odnose z nekdanjo praktikantko v Beli hiši Monico Lewinsky.

Leta 2001 je indijski Gudžarat prizadel hud potres, v katerem je umrlo več kot 20 tisoč ljudi.

Leta 2005 je zaprisegla Condoleezza Rice, potem ko jo je senat s 85 glasovi za in s 13 proti potrdil za zunanjo ministrico. Postala je prva temnopolta Američanka na tem položaju.

Leta 2005 je v nesreči helikopterja CH-53 v Iraku umrlo 31 marincev, kar je bila tedaj najhujša izguba vojakov v tej državi v enem dnevu.