Monica Seles je bila do 30. aprila 1993 prva dama svetovnega tenisa. Po vrnitvi na teniška igrišča ni več ponovila svojih uspehov. Foto: EPA
Monica Seles je bila do 30. aprila 1993 prva dama svetovnega tenisa. Po vrnitvi na teniška igrišča ni več ponovila svojih uspehov. Foto: EPA
Édouard Manet: Zajtrk na travi
Édouard Manet je umrl leta 1883.
Adolf Hitler in Eva Braun
Adolf Hitler in Eva Braun sta se poročila dan preden sta naredila samomor.
Richard Nixon
Afera Watergate je Nixonu spodnesla tla pod nogami. Foto: EPA

Prva igralka sveta je vodila proti Bolgarki Magdaleni Malejevi s 6:4 in 4:3. Neuravnovešeni Nemec, ki je bil velik navijač Steffi Graf, je med menjavo strani stekel na igrišče in z nožem poškodoval Selesevo.

Grafova med letoma 1991 in 1993 ni bila kos Selesevi, ki je prevladovala na velikih turnirjih, potem pa je Nemka izkoristila njeno odsotnost v naslednjih dveh letih. Seleseva ni utrpela težjih poškodb, psihične posledice so bile precej hujše. Na igrišča se je vrnila avgusta 1995, januarja 1996 pa je slavila na OP-ju Avstralije v Melbournu.


Leta 1492 je Španija dala koncesijo Krištofu Kolumbu, da lahko začne svojo odpravo v Indijo.

Leta 1777 se je rodil nemški matematik, astronom in fizik Carl Friedrich Gauss.

Leta 1789 je George Washington postal prvi predsednik ZDA.

Leta 1840 je izšel prvi zvezek Kranjske čbelice.

Leta 1883 se je rodil češki pisatelj Jaroslav Hašek.

Leta 1883 je v Parizu umrl veliki francoski slikar, predhodnik impresionistov.

Leta 1988 je v Dublinu na Irskem na 23. tekmovanju za Evrovizijo za Švico nastopila Céline Dion in zmagala. Zapela je pesem Ne partez pas sans moi (Ne odhajaj brez mene).

Leta 1939 se je Franklin D. Roosevelt kot prvi ameriški predsednik pojavil na televiziji.

Leta 1945 sta po zavzetju Berlina nemški nacistični vodja Adolf Hitler in njegova žena Eva Braun naredila samomor. Najprej je preizkusil strup, s katerim naj bi se ubil. Dal ga je svojemu psu Blondiju, in ko je bil prepričan, da deluje, ga je ponudil še Evi. Sam se je ustrelil in obenem zagrizel v kapsulo s cianidom. Že prej je Hitler prosil svoje pomočnike, naj ga po smrti zažgejo. Njegov pribočnik Otto Günsche ju je zato po smrti polil z bencinom in zažgal.

Leta 1945 je jugoslovanska vojska osvobodila taborišče Jasenovac. Jasenovac je naselje v Hrvaški Posavini ob izlivu Une v Savo. Od leta 1941 do 1945 je bilo tukaj ustaško koncentracijsko taborišče, kjer naj bi bilo domnevno ubitih več kot sto tisoč Srbov, Romov, judov in Hrvatov. Med žrtvami terorja je bilo tudi veliko Slovencev.

Leta 1993 je v četrtfinalu teniškega turnirja v Hamburgu gledalec Günther Parche med dvobojem Monice Seles proti Bolgarki Magdaleni Malejevi v hrbet zabodel prvo igralko sveta Selesevo.

Leta 1994 je avstrijski dirkač Roland Ratzenberger umrl zaradi poškodb po nesreči na treningu formule ena za veliko nagrado San Marina v Imoli. Ratzenbergerjev dirkalnik simtek ford je zletel s proge v Imoli in se zaletel v zid. Nezavestnega voznika so reševalci izvlekli iz močno poškodovanega vozila in ga prepeljali v bolnišnico v Bologni, kjer pa mu niso mogli več pomagati.

Leta 1999 je v 79. letu starosti umrl sir Alf Ramsey. Bil je selektor angleške nogometne reprezentance, ki je zmagala na svetovnem prvenstvu leta 1966. To je bil edini naslov Angležev na svetovnih prvenstvih. Ramsey, ki je Gordon Albion vodil na 31 tekmah, je v modernem nogometu uveljavil sistem 4-3-3.

Leta 1999 so Češka republika, Madžarska in Poljska postale članice Nata.

Leta 2002 je slovenski nogometni reprezentant Milenko Ačimovič podpisal štiriletno pogodbo s Tottenhamom. 25-letnemu Ljubljančanu se je iztekla pogodba s Crveno zvezdo, zato Angležem ni bilo treba plačati odškodnine.

Leta 2004 je moral nemški smučarski skakalec Sven Hannawald v bolnišnico zaradi sindroma "izgorevanja". Edini skakalec, ki mu je v zgodovini novoletne turneje uspelo slaviti na vseh štirih tekmah v isti sezoni, ni več dosegal uspehov, ki jih je pričakovala javnost. Hanni je bil pod velikim stresom in je na lastno željo odšel na specialistične preglede v bolnišnico. Avgusta 2005 je sporočil, da končuje kariero.