Ida je bila ena redkih slovenskih igralk, ki se jim je uspelo uveljaviti tudi zunaj naših meja. Foto: MMC RTV SLO
Ida je bila ena redkih slovenskih igralk, ki se jim je uspelo uveljaviti tudi zunaj naših meja. Foto: MMC RTV SLO
Stična maša
Samostan Stična je najstarejši samostan na slovenskem ozemlju. Vsako leto, že od leta 2000, se tam odvije festival Stična. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
S stetoskopom zdravnikm posluša bitje srca. Foto: Thinkstock
Po romanih o Sherlocku Holmesu so posneli več serij in filmov, med drugim je detektiva upodobil Robert Downey Jr. Foto: EPA
Omar Naber
Omar Naber je prvi večji uspeh doživel v šovu Bitka talentov, kjer je zmagal in si s tem zagotovil nastop na Emi. Tam je nastopil s skladbo Stop in zmagal. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Nesreča v londonskem Apollu
V terorističnih napadih v Londonu leta 2005 je umrlo 52 ljudi. Foto: Reuters

Rodila se je v Divači kot Ida Kravanja. Že v otroških letih jo je, kljub bolj "fantovskemu" obnašanju, pritegnila umetnost. Ko je leta 1926 kandidirala za miss Jugoslavije, so jo opazili predstavniki nemškega podjetja Ostermayer iz Berlina. Povabili so jo na poskusno snemanje in še istega leta je debitirala v filmu Kaj otroci prikrivajo staršem.

Kmalu si je spremenila ime v Ita Rina. Njena kariera se je samo še vzpenjala, vrhunec je doživela v filmu Erotikon iz leta 1929 pod taktirko režiserja Gustava Machatyja. Nastopala je v čeških in nemških filmih in postala ena najbolj znanih igralk v 30. letih 20. stoletja.

Pred drugo svetovno vojno se je poročila in se preimenovala v Tamaro Djordjević. Opustila je filmsko kariero in se posvetila družini, igrala ni več. Umrla je 10. maja 1979 v Budvi v Črni Gori.


Leta 1153 je začel delovati cistercijanski samostan v Stični.

Leta 1438 je francoski kralj Karel VII. v Bourgesu zbral duhovščino in na svojo pest uveljavil reforme baselskega koncila, ki so postavljale oblast koncila nad papeževo.

Leta 1456 je bila Ivana Orleanska po svoji smrti oproščena krivoverstva.

Leta 1572 je umrl poljski kralj Sigismund II. Avgust, zadnji jagelonski vladar, ki je Poljsko združil z Livonijo in kraljevo Litvo ter ustvaril obsežno državo.

Leta 1816 je René Theophile Hyacinthe Laennec izumil stetoskop. Slušalo, s katerim zdravnik posluša srčne tone in šume pri dihanju, je postalo nepogrešljiv del njegove opreme.

Leta 1860 se je na Češkem rodil avstrijski skladatelj Gustav Mahler. Bil je mojster poznoromantične simfonije, ustvaril jih je kar devet.

Leta 1875 se je v Tevčah pri Laškem rodil slovenski umetnostni zgodovinar Avguštin Stegenšek, ki velja za začetnika slovenske umetnostno-zgodovinske topografije in spomeniškega varstva.

Leta 1887 se je v beloruski vasi Ljosno rodil rusko-francoski slikar, grafik, ilustrator, scenograf in eden najpomembnejših judovskih umetnikov Marc Chagall. Ob Picassu je bil edini živeči slikar, ki so mu pripravili razstavo v Louvru. Veljal je za izredno samosvojega likovnega umetnika, ki se ni pridružil nobeni veljavni smeri.

Leta 1895 je v Giessnu umrl nemški astronom Friedrich Wilhelm Gustav Spoerer.

Leta 1898 je ameriški predsednik William McKinley podpisal resolucijo, s katero so si ZDA priključile Havaje.

Leta 1901 se je rodil italijanski filmski režiser Vittorio de Sica. V filmih se je posvečal težavam ljudi v Italiji po drugi svetovni vojni. Režiral je filme Tatovi koles, Čudež v Milanu, Umberto D., Ciociara, Zakon po italijansko in Vrt Finzi Continijev.

Leta 1901 je v Zürichu umrla švicarska mladinska pisateljica Johanna Louise Heusser - Spyri, ki je zaslovela z zgodbo o deklici Heidi.

Leta 1907 se je rodila ena najuspešnejših slovenskih igralk Ida Kravanja, ki je pod umetniškim imenom Ita Rina dosegla svetovno slavo.

Leta 1915 se je končala prva soška ofenziva, ki se je začela 23. junija 1915.

Leta 1922 se je rodil francoski modni oblikovalec Pierre Cardin, ki je bil sicer rojen v Italiji. Cardin je zaslovel zaradi svojega avantgardnega modnega sloga. Pri kreacijah pogosto uporablja geometrijske oblike in motive. Znan je tudi po "unisex" krojih, primernih za oba spola.

Leta 1930 je umrl škotski zdravnik in pisatelj sir Arthur Ignatius Conan Doyle, oče detektiva Sherlocka Holmesa.

Leta 1934 se je v izseljeniški družini v Franciji rodil slovenski skladatelj in pozavnist Vinko Globokar.

Leta 1940 se je v Liverpoolu rodil Richard Starkey, znan po imenu Ringo Starr. Leta 1962 je namesto Peta Besta prevzel vlogo bobnarja pri Beatlih.

Leta 1941 so se ameriške enote izkrcale na Islandiji.

Leta 1943 je Cankarjeva brigada pri Cerkljah vdrla na Krško polje, kjer je bilo sovražnikovo letalsko oporišče, in ga uničila.

Leta 1974 je na finalni tekmi svetovnega nogometnega prvenstva na olimpijskem stadionu v Münchnu ZR Nemčija premagala Nizozemsko z 2:1.

Leta 1976 so bile na ameriško akademijo West Point sprejete prve ženske.

Leta 1978 so Salomonovi otoki postali neodvisna država.

Leta 1980 se je rodila ameriška umetnostna drsalka Michelle Kwan. Že leta 1993 je pri 12 letih prvič nastopila na članskem prvenstvu ZDA, končala je na 6. mestu.

Leta 1981 se je rodil slovenski pevec Omar Naber.

Leta 1990 je Martina Navratilova osvojila rekordni deveti naslov med posameznicami v Wimbledonu. V finalu je premagala rojakinjo Zino Garrison s 6:4 in 6:1.

Leta 1991 so se na Brionih sešli predstavniki Slovenije, SFRJ-ja in Evropske skupnosti ter sprejeli Brionsko deklaracijo. Z deklaracijo je bil uveden trimesečni moratorij na slovensko osamosvajanje in končana 10-dnevna vojna za osamosvojitev.

Leta 2005 se je v Londonu zgodilo več terorističnih napadov. Štirje samomorilski napadalci, ki jih je navdihnila teroristična mreža Al Kaida, so v času jutranje prometne konice, ko so bili vlaki in avtobusi polni ljudi, v razmaku vsega treh minut razstrelili bombe. Umrlo je 52 ljudi.

Leta 2012 V Bagdadu se je med množico šiitskih romarjev razstrelil samomorilski napadalec in ubil najmanj 35 ljudi, okoli sto pa jih je ranil.

Leta 2012 je zmagovalka festivala Melodij morja in sonca postala pesem Za stare čase, ki jo je zapela Nuša Derenda.