Danes vemo, da so to zgolj miti, saj pestra izbira živil rastlinskega izvora, številni mesni nadomestki in ne nazadnje preprosti recepti za pripravo lahkih, a nadvse okusnih jedi brez mesa prepričajo celo zaprisežene mesojedce. Pravzaprav vam sploh ni treba biti vegetarijanec ali vegan, da bi preklopili na lažji jedilnik.

Foto: Spar Slovenija
Foto: Spar Slovenija

Mit številka 1: z vegetarijansko in vegansko prehrano ne zaužijemo dovolj beljakovin.

Ta trditev ne drži, saj so tudi rastlinska živila bogata z beljakovinami, če je le njihov nabor na jedilniku dovolj pester. Dobri viri rastlinskih beljakovin so fižol, leča, grah, ajda, kvinoja, proso, orehi, semena, tofu, tempeh, na primer bio tempeh klasik Grashka, seitan, edamame, na primer bio zelena soja edamame v strokih Spar Natur*pur, sojino mleko, sojin jogurt ter mesne alternative rastlinskega izvora, kot je na primer veganski beljakovinski izdelek zrezek klasik Veganz.

Mit številka 2: če ne uživamo mleka in mlečnih izdelkov, nam primanjkuje kalcija.

Kalcija ne vsebujejo zgolj mleko in mlečni izdelki, ampak tudi rastlinska živila, kot so temnolistnata zelenjava (špinača, ohrovt, brokoli, itd.), mandlji, tofu, s kalcijem obogatene mlečne alternative, kot so sojin, rižev in mandljev napitek Spar Veggie, ter žita in ploščice, obogatene s kalcijem. Zato s pravo izbiro živil poskrbite tudi za vnos kalcija. Pripravite na primer pad thai z bučnimi rezanci, ki vas bo zagotovo navdušil.

S pravo izbiro živil boste poskrbeli tudi za vnos kalcija. Foto: Spar Slovenija
S pravo izbiro živil boste poskrbeli tudi za vnos kalcija. Foto: Spar Slovenija

Mit številka 3: z vegetarijansko in vegansko prehrano ne zaužijemo dovolj železa.

Za optimalen vnos železa v organizem je potrebno kombinirati živila, bogata z železom, in tista, bogata z vitaminom C. Živila, ki vsebujejo železo, so fižol, ohrovt, tofu, tempeh, kvinoja, črna melasa, bok čoj (vrsta kitajskega zelja). Vitamin C pa najdete v zeleni zelenjavi, citrusih in jagodičevju. Kombinirajte na primer ohrovtovo solato s prelivom iz citrusov ali pa si privoščite odličen kvinojin narastek.

Mit številka 4: rastlinska prehrana ne nasiti dovolj.

Če vas skrbi, da boste ob vegetarijanski ali veganski prehrani ves čas lačni, ne skrbite. Poskrbite le, da bo na vašem jedilniku dovolj živil z rastlinskimi beljakovinami, ki vas bodo nasitila. To so na primer fižol, leča, čičerika, soja, tofu, itd. Odlično se podajo v solato, ki jo lahko obogatite še z avokadom in tako poskrbite tudi za vnos dobrih maščob. Da bo jed bolj hrustljava in še bolj okusna, pa ji dodajte kvinojo, oreščke ali semena, na primer bio lanena semena Spar Natur*pur. Tako boste navadno solato spremenili v polnovreden, okusen in nasiten obrok. Odlična je na primer poke skleda s hrustljavim tofujem.

Tudi živila, ki vsebujejo rastlinske beljakovine, vas bodo nasitila. Foto: Spar Slovenija
Tudi živila, ki vsebujejo rastlinske beljakovine, vas bodo nasitila. Foto: Spar Slovenija

Mit številka 5: vegetarijanska prehrana ni tako dobra in raznolika kot mesna.

Veliko ljudi misli, da so vegetarijanci in vegani prikrajšani za okus mesa, v resnici pa v trgovinah najdete številne nadomestke mesa, ki tako po okusu in videzu kot strukturi precej spominjajo na meso. Eden izmed njih je tofu, ki je narejen iz soje in vsebuje veliko rastlinskih beljakovin. Lahko ga kuhate, pečete, cvrete ter uporabite v številnih jedeh. Poskusite lahko na primer sojin tofu Spar Veggie. Odličen je tudi seitan, pripravek iz moke in vode, ki spominja na zrezek in ga je prav tako mogoče cvreti, na primer seitan Spar Veggie. Potem je tu tempeh, ki je izdelan iz fermentirane soje, ter ne nazadnje še pripravki iz čičerike, kot so različni namazi, na primer namazi hummus-trio Spar Veggie, falafel, kot je falafel Spar Veggie by Neni, itd. Jedilnik vegetarijancev in veganov je zato lahko enako bogat, kot jedilnik vsejedcev. Za pripravo vegetarijanskih ali veganskih jedi pa potrebujete le nekaj volje in ustvarjalnosti. Ste že poskusili mavrično skledo?

Ste za lažji, a kljub temu pester jedilnik?

Vas je zamikalo, da bi tudi sami poskusili veganski način prehranjevanja? Kliknite na Sparov Veganski kotiček, kjer se lahko seznanite s številnimi zanimivostmi o veganstvu ter spremljate tedenske akcije vege izdelkov. Če se vam zdita veganstvo in vegetarijanstvo preveč skrajni izbiri, pa se lahko odločite za delno vegetarijanstvo, kot sta pesketarijanstvo in fleksitarijanstvo, ki mesa ne izključujeta popolnoma.

Pesketarijanci uživajo ribe, ne pa tudi mesa in mesnih izdelkov. Če bi torej radi preklopili na lažji jedilnik, je ena izmed možnosti ta, da meso zamenjate z ribami in morskimi sadeži. V Sparovi ribarnici vas čaka bogata ponudba rib in morskih sadežev. Izbirate lahko med očiščenimi ribami in fileji brez kosti, očistijo pa vam tudi izbrane ribe.

Tako imenovani fleksitarijanci se prehranjujejo pretežno vegetarijansko, vendar uživajo tudi mlečne izdelke in jajca, meso in mesne izdelke pa le v zmernih količinah. Fleksitarijanstvo tako predstavlja eno izmed bolj trajnostnih oblik prehranjevanja. Znano je namreč, da večino naših prehranskih emisij predstavljajo živila, bogata z beljakovinami, vendar pa rastlinski viri beljakovin puščajo veliko manjši ogljični odtis kot živalski. Če vam je ta način prehranjevanja blizu, boste navdušeni nad linijo bolj trajnostnih izdelkov SPAR mix meso & zelenjava, ki vam ponujajo kombinacijo okusov ekološko vzrejene govedine slovenskega porekla ter aromatične zelenjave.

V Sparu je vedno na voljo pestra izbira izdelkov, ne glede na vaše prehranjevalne navade. Foto: Spar Slovenija
V Sparu je vedno na voljo pestra izbira izdelkov, ne glede na vaše prehranjevalne navade. Foto: Spar Slovenija

Po vegetarijanske in veganske dobrote v Spar

Če je tudi vas premamila želja po sveže pripravljenih in okusnih obrokih iz živil rastlinskega izvora, lahko več receptov najdete tukaj. Po kakovostne sestavine zanje pa se odpravite v trgovine SPAR in INTERSPAR, kjer vam je vedno na voljo pestra izbira sadja in zelenjave, oreščkov, žit, začimb, pa tudi mlečnih izdelkov, jajc in mesnih nadomestkov po ugodnih cenah. Poskusite tudi izdelke Sparovih znamk SPAR Natur*pur, SPAR Veggie, Spar Veggie by Neni, linijo veganskih izdelkov Veganz ter polnovredne rastlinske izdelke slovenske znamke Grashka. Predvsem pa uživajte v raznolikosti na krožniku!