Maline niso samo okusne, ampak vsebujejo tudi veliko dobrega za naš organizem, zato so dobrodošlo živilo na vašem krožniku.

Foto: Spar Slovenija
Foto: Spar Slovenija

Vir vitamina C in antioksidantov

Maline so užitni plod malinjaka, ki naravno uspeva v gozdovih, posekah in med grmovjem, pridelujejo pa jih tudi v nasadih. Plodovi maline so lahko stožčasti, izdolženi ali okrogli, svetlo do temno rdeče barve, nekatere so tudi svetlo limonaste do jantarno rumene ter rožnato oranžne barve.

Ali ste vedeli, da maline niso le sladke in okusne, ampak tudi koristne za vaše dobro počutje? Vsebujejo namreč vitamin C, folno kislino in mangan, v manjših količinah pa tudi nekatere druge vitamine in minerale. Dobro jih je uživati tudi zaradi vsebnosti polifenolnih spojin, za katere je značilno antioksidativno delovanje, ki vaše telo ščiti pred oksidativnim stresom, zato si jih le privoščite.*

Očiščene in dobro osušene maline hranite v steklenem kozarcu s pokrovom v hladilniku. Foto: Spar Slovenija
Očiščene in dobro osušene maline hranite v steklenem kozarcu s pokrovom v hladilniku. Foto: Spar Slovenija

Ali znate izbrati sveže maline?

Sveže maline so že na pogled čvrste, rdeče in brez plesni. Preglejte jih z vrha embalaže, s strani, preverite pa tudi dno posodice, ki mora biti suho, brez plesnivih madežev, maline pa ne smejo biti zmečkane in iz njh ne sme izcejati sok. Poiščite slovenske maline s čvrstimi in lepo obarvanimi plodovi.

Ohranite maline sveže dlje časa

V lonec nalijte mešanico vode in belega kisa v razmerju 3:1 ter maline namakajte v njej 5 minut. Nato jih položite na bombažno servieto, da se popolnoma posušijo. Bodite pozorni, da voda ne bo ostala v vdolbinici za pecelj. Tako očiščene in osušene maline hranite v steklenem kozarcu s pokrovom v hladilniku, kjer bodo ostale sveže več dni. Ne skrbite, maline ne bodo imele niti okusa niti vonja po kisu.

Običajno jih povezujemo s sladicami, vendar se maline odlično obnesejo tudi v drugih jedeh. Foto: Spar Slovenija
Običajno jih povezujemo s sladicami, vendar se maline odlično obnesejo tudi v drugih jedeh. Foto: Spar Slovenija

Delikatne lepotice niso le za v sladice

Maline so odlične kot samostojna jed, pa tudi kot dodatek h kosmičem, granoli ali palačinkam. Preden jih zaužijete, jih najprej nežno sperite pod hladno tekočo vodo ter pustite stati toliko časa, da dosežejo sobno temperaturo. Tako boste še poudarili njihov izvrsten okus.

Iz malin lahko pripravite sladoled, skuhate marmelado ter jih uporabite v različnih sladicah. Ste že poskusili čokoladne cupcakese z božansko malinovo kremo, mini sadne galetke ali mini meringe s kremo iz jagodičevja in jagodno omako? Še več receptov za okusne sladice z malinami poiščite tukaj.

To delikatno sadje se odlično obnese tudi v solatah. Poskusite na primer mlado špinačo z malinami, feta sirom, hrustljavimi mandlji in prelivom iz malin. Za slednjega v mešalniku zmešajte maline, oljčno olje, kis, sesekljano šalotko, ter po okusu še gorčico, sol in poper.

Če maline zmešate v mešalniku skupaj z drugimi sadeži ter mlekom ali jogurtom, boste dobili okusen in osvežilen sadni smuti. Zmešajte na primer maline, jagode, banano in mandljevo mleko. Za dodatno mero dobrega pa lahko malinam primešate še zelenjavo in dobite sadno-zelenjavni smuti. Zmešajte na primer maline, sladki krompir, bučke ter rastlinsko ali navadno mleko. Ne skrbite, okusa zelenjave skorajda ne boste zaznali, saj bo prevladal okus malin.

Če malin nimate namena uporabiti takoj, pa jih lahko zamrznete.

Ali znate pravilno zamrzniti maline?

Sveže maline lahko tudi zamrznete ter v njihovem odličnem okusu uživate celo leto. Pa jih znate pravilno zamrzniti? Nežno jih stresite v cedilo in operite pod ne premočnim curkom tekoče vode. Nato jih popivnajte s papirnato brisačko (ne pozabite na vodo v vdolbinici za pecelj) ter dokončno posušite na zraku. Dobro osušene maline razporedite v pekač, obložen s papirjem za peko, ter ga postavite v zamrzovalnik. Takoj, ko maline zamrznejo, jih prestavite v posodo s pokrovom in hranite v zamrzovalniku, s čimer boste preprečili, da bi se zlepile med seboj. Maline lahko hranite v zamrzovalniku tudi več kot eno leto.

Foto: Spar Slovenija
Foto: Spar Slovenija

Po sveža in kakovostna živila vedno v Spar

Ljubitelji malin, prihaja vaš čas! Sezonski pridelki so najboljši in najslajši, zato preverite ponudbo slovenskih malin v Sparu. V Izbranem okusu sezone pa si oglejte, katere sezonske in lokalne dobrote so vam trenutno na voljo v Sparovih trgovinah ter poiščite recepte za okusne jedi. V Sparu lahko kakovost tudi okusite, saj so vam vedno na voljo sveže in kakovostno sadje in zelenjava, meso in mesni izdelki, ribe, mlečni izdelki ter kruh in pekovsko pecivo. Prepričajte se sami!


*Vir: Prehrana.si, Maline in robide, dostopno na: https://www.prehrana.si/clanek/542-maline-in-robide?highlight=WyJtYWxpbmUiXQ==