Ko se odločate za nakup novega prevoznega sredstva, je nadvse pomembno, da pretehtate vaše potovalne navade in se odločite za tistega, s katerim boste kar najlažje premagovali (kilo)metre in vsakdanje ovire. Če pa pri tem pomislite še na okolje in naredite korak naprej k zeleni prihodnosti, pa ste lahko prepričani, da boste pri vsakodnevnem potovanju naredili še nekaj dobrega zase.

Foto: iStock
Foto: iStock

Kolo - prava izbira za vas in prednost za okolje

Zdi se, kot da je kolo v zadnjem času nadomestilo avtomobil in se vse raje odločamo za nakup kolesa kot pa denimo skuterja, morda celo avtomobila. Zakaj? Kolo ima namreč več prednosti. Prihranite čas za iskanje prostega parkirnega mesta, s kolesom lahko dosežete skorajda vse razdalje, predvsem na vsakodnevnih poteh po mestu in okolici, obenem skrbite za svoje zdravje, manjši pa so tudi stroški vzdrževanja. V zadnjem času so tako vse bolj popularna električna kolesa, ki so nekakšna pametna alternativa klasičnim mestnim ali športnim kolesom. Izbirate lahko med različnimi modeli električnih koles, v ponudbi so tudi športna in treking gorska kolesa, ki vam bodo olajšala vaše vzpone in vas tako razbremenila pri premagovanju višin. Električna kolesa so prav zaradi dejstva, da vam bo pri vrtenju pedal napore olajšala električna energija, ki kolo poganja, nadvse priljubljena, saj omogočajo, da le sedete na električno kolo in uživate v vožnji. Del truda pri poganjanju kolesa bo namreč prevzel motor, kar se izkaže kot nadvse uporabno predvsem pri daljših razdaljah in vožnji v hrib.

Motor, ki vam bo pomagal pri vožnji lahko sicer tudi regulirate ali izklopite, zato je električno kolo odlična izbira za prav vse kolesarje in poti. Ker gre za nekoliko dražjo investicijo v primeru s klasičnim kolesom, preverite tudi tip in kapaciteto baterije. V primeru, da kupujete električno kolo, ki ga boste vsakodnevno vozili na krajših razdaljah, vzdržljivost baterije ni tako pomembna, kot v primeru, da se nameravate s kolesom odpraviti na daljše razdalje in premagovati zahtevnejše vzpone.