Franz Schubert. Foto: Slovenska filharmonija
Franz Schubert. Foto: Slovenska filharmonija

Prvi koncert cikla Filharmonični klasični koncerti je posvečen mojstru romantičnega samospeva, Franzu Schubertu, na sporedu pa bodo tokrat v ospredju njegova simfonična dela. Poleg Simfonije v D-duru in Simfonije št. 7 v h-molu, znane tudi kot »Nedokončana«, bo zazvenel Nonet v es-molu, ki ga je skladatelj napisal pri svojih šestnajstih letih in ga – najbrž kar sam – podnaslovil kot lastno pogrebno glasbo. Glasbene motive iz Noneta v es-molu je švicarski skladatelj Roland Moser uporabil in preoblikoval v svoji skladbi Echoraum, ki jo je ustvaril kot poklon mojstru samospeva. Poleg Echorauma bodo na koncertu v Moserjevi orkestraciji izvedena tudi Schubertova nedokončana dela.

Orkester Slovenske filharmonije bo vodil švicarski skladatelj in dirigent Heinz Holliger, ki slovi tudi kot izjemen oboist. Poleg baročnega, klasicističnega in romantičnega repertoarja je do danes poustvaril številna sodobna glasbena dela. V vlogi dirigenta je mnogo let sodeloval z vodilnimi svetovnimi orkestri in ansambli, kot so Berlinski filharmoniki, Dunajski filharmoniki, Kraljevi orkester Concertgebouw iz Amsterdama, Londonski filharmonični orkester, Simfonični orkester Bavarskega radia in mnogi drugi.

Heinz Holliger. Foto: Slovenska filharmonija
Heinz Holliger. Foto: Slovenska filharmonija

Abonma Filharmonični klasični koncerti – FKK je posvečen nepogrešljivemu naboru velikih klasičnih del za simfonični orkester, ki jih dopolnjujejo dela različnih slogovnih obdobij. Na spletni strani Slovenske filharmonije si lahko ogledate tudi ostalo vsebino bogatega programa nove abonmajske sezone: https://filharmonija.si/abonmaji/.

Nakup vstopnic za koncert Mala žalna glasba lahko opravite prek spleta na https://cd-cc.si/kultura/glasba/fkk-1-mala-zalna-glasba ali v podhodu Maxija na Prešernovi cesti 10 vsak delavnik od 11. do 13. in od 15. do 17. ure ter uro pred koncertom.

T +386 1 24 17 299

E vstopnice@cd-cc.si