Foto: Petrol d. d.
Foto: Petrol d. d.

Alpska vasica v Kranjski Gori

V našem najbolj priljubljenem gorenjskem letovišču pozimi na trgu pred cerkvijo postavijo z lučkami okrašeno Alpsko vasico, ki spominja na steklene krogle s snežinkami. V lesenih hišicah in na stojnicah lahko od lokalnih kmetov in obrtnikov sebi in svojim bližnjim kupite ljubka darila, nato pa okusite še slastne dobrote alpske kulinarike. Če je mraz, se stisnite k toplim ognjiščem in se ogrejte s čajem, vročo čokolado ali kozarčkom kuhanega vina. V bližnji Mojstrani si oglejte gledališko uprizoritev božične zgodbe pod ledenimi slapovi in okrašen vrt Viharnik z jaslicami, ki prikazujejo nekdanje življenje tamkajšnjih pastirjev in kmetov.

Foto: Petrol d. d.
Foto: Petrol d. d.

Žive jaslice v Postojnski jami

Skrivnostno kraško podzemlje Postojnske jame vsako leto v adventnem času postane prizorišče božičnih zgodb, ki jih uprizarja sto igralcev, ob njih pa s priljubljenimi prazničnimi napevi nastopajo še uveljavljeni domači in tuji glasbeniki. Na predstavi, ki se odvija ob glavni jamski sprehajalni poti, vas bo poleg znamenitih živih jaslic, ki že več kot tri desetletja navdušujejo obiskovalce z vsega sveta, očarala še igra svetlobe, barv in umetnin narave. Tu boste pozabili na zimski mraz, saj se temperatura v jami vse leto giblje okoli desetih stopinj Celzija. Praznično okrašen je tudi bližnji Predjamski grad, ki je bil večkrat prizorišče filmskih scen, navdušil pa je tudi Georgea R. R. Martina, avtorja uspešnice Igra prestolov.

Foto: Petrol d. d.
Foto: Petrol d. d.

Na drsališče v Koper

Nekaj posebnega je na drsalkah krožiti po ledeni ploskvi le nekaj metrov stran od morja. To lahko doživite v Kopru, kjer vsak konec leta praznujejo s Fantazimo. Osrednja točka festivala je na Titovem trgu, kjer se odvijajo koncerti priljubljenih glasbenikov, praznične stojnice Miklavževega sejma pa se šibijo pod ponudbo daril. V bližnjem mandraču je mini zabaviščni park za otroke. Zanje prirejajo tudi praznične predstave v dvorani sv. Frančiška Asiškega na Martinčevem trgu. Toplo vam priporočamo tudi skupinske sprehode z vodnikom po poti koprske sakralne dediščine.

Mozirski gaj, odet v tisoč luči

Park cvetja Mozirski gaj v pisane barve ni odet le poleti. Pozimi se v njem prižge 1,7 milijona božičnih lučk, ki so oblikovane v najrazličnejše podobe, poudarjajo pa tudi gredice, zgradbe in razstavne eksponate etnografske dediščine. Večerni sprehod po razsvetljenih poteh skozi svetlobne tunele očara tudi tiste, ki jih prazniki praviloma ne ganejo, za otroke pa je to skoraj neverjetna dogodivščina. Pravljično razpoloženje popestrijo še najrazličnejši dogodki za vso družino, po obisku pa se v eni od bližnjih gostiln ogrejte in okrepčajte še z izjemno okusnimi lokalnimi tradicionalnimi jedmi.

Opremite se za zimske izlete

Preden se odpravite na pot, poskrbite tudi za brezskrbno delovanje svojega vozila. Ker se vedno lahko zgodi kaj nepredvidljivega, imejte v vozilu osnovno zimsko opremo: strgalko za poledenela stekla, metlico za čiščenje snega, rokavice, kapo, zložljivo lopato, toplo odejo, kable za zagon akumulatorja ter nekaj prigrizkov in pijače.

Da bi se izognili neprijetnim peripetijam, pa pozimi z visokokakovostnim gorivom Q Max iz Petrola avtomobilskemu motorju zagotovite optimalno delovanje in zaščito ključnih delov. Gorivo Q Max tako kakovostno poganja vse vaše zimske poti, tudi tiste pri zelo nizkih temperaturah. Naj bodo te poti srečne in varne. Gremo!