Pred tem so z januarjem vsem zaposlenim povišali izplačila, prodajalcem tudi do 15 odstotkov, vključno z višjimi plačami, regresom in božičnico. Ob tem jim zagotavljajo tudi številne finančne in druge Hofer ugodnosti.

Foto: Hofer d.o.o.
Foto: Hofer d.o.o.

Jubilejna nagrada za deset let 1.400 evrov

Prodajalci in zaposleni v logistiki, ki so pri Hoferju deset let, od marca prejmejo 1.400 evrov bruto jubilejne nagrade. To je enkrat več kot prej, ko so dobili 607 evrov, kolikor trenutno določa tudi kolektivna pogodba za trgovinsko panogo. Diskontni trgovec, ki stavi na fer odnose, bo tudi tistim, ki so pred marcem prejeli nižjo jubilejno nagrado, aprila izplačal razliko. Pri Hoferju se lahko ob tem, da imajo 420 zaposlenih, ki so pri podjetju deset let, pohvalijo tudi s tem, da imajo v svojih vrstah zaposlene, ki so podjetju pripadni od samega začetka, torej od leta 2005.

Nihče ne prejema minimalne plače

Trgovec, ki ima zdaj v Sloveniji 91 trgovin in skupaj več kot 2.000 zaposlenih, je sicer že od vstopa na slovenski trg znan po nadpovprečnih plačilih v trgovski panogi. Že pred letošnjim dvigom nihče od zaposlenih ni prejemal minimalne plače. Tako Hofer tudi ni bil prisiljen v letošnji dvig, ampak so se, kot pravijo v podjetju, tako odločili, ker se zavedajo, da je spodbudno mesečno plačilo pomemben del motivacije in ker želijo vzdrževati ustrezna razmerja med plačilnimi razredi. Tako nudijo varno, urejeno, stabilno in stimulativno delovno okolje, kar potrjujejo tudi njihove sodelavke in sodelavci. Indeks splošnega zadovoljstva v podjetju je kar 89-odstoten, je pokazala anonimna anketa, ki jo je lani jeseni izvedla neodvisna institucija.

Prodajalcem pri Hoferju za četrtino krajši delovnik skoraj četrtino višje plačilo

Več kot 1.400 Hoferjevih prodajalk in prodajalcev od januarja prejema do 15 odstotkov višje plačilo, v zadnjih štirih letih pa se je to povišalo za več kot 40 odstotkov. 1.458 evrov bruto prejmejo Hoferjevi prodajalci v najvišjem plačilnem razredu za 30ur/teden. To za kar 21 odstotkov presega slovensko minimalno plačo za 40 ur/teden (1.203 evre bruto). Tako za četrtino krajši delovnik prejmejo skoraj četrtino višje plačilo.

Izplačila povišali za več, kot je bila inflacija

Diskontni trgovec se je januarja odločil za dvig plačil, ki je bil višji od lanskoletne inflacije - ta je bila 8,8-odstotna. To ga uvršča v sam vrh med delodajalci v Sloveniji. Nedavna raziskava Manpower Slovenija je namreč pokazala, da le tretjina podjetij za prvo polovico leta 2023 napoveduje zvišanje za 6-10 odstotkov. Hofer pa je plačila prodajalcem povišal še za več - kar do 15 odstotkov, in sicer skupaj z višjim regresom (1.800 evrov), višjo božičnico (300 evrov bruto), višjim nadomestilom za malico (7.96 evra/dan) in višjim vplačilom v 2. pokojninski steber (420 evrov/leto).

Foto: Hofer d.o.o.
Foto: Hofer d.o.o.

Hofer (po)polni delovni čas: krajši delovnik, polna pokojnina

Dodatna ugodnost za zaposlene pri trgovcu je možnost vključitve v Hofer (po)polni delovni čas. To pomeni, da so lahko zaposleni za krajši, povprečno 30-urni delovnik, a imajo vse ugodnosti zaposlitve za polni delovni čas (polna pokojninska doba, polni regres itd.).

Transparentni pri privabljanju novih zaposlenih
Pri Hoferju se v zaposlitvenih oglasih (vedno) večkrat odločajo za navajanje plače, ker se zavedajo, da je plača eden od najpomembnejših dejavnikov vsake zaposlitve. Kandidatom zato že vnaprej jasno komunicirajo svoja pričakovanja in ponudbo, s katero zagotavljajo stimulativno delovno okolje, vsako leto pa k že obstoječim HOFER ugodnostim dodajo tudi kakšno novo. Tako so v letu 2022 uvedli plačano psihološko svetovanje, ugodnejše zdravstveno zavarovanje, za zaposlene na upravi pa tudi možnost dela od doma.

Foto: Hofer d.o.o.
Foto: Hofer d.o.o.