Zakaj je SEO pomemben za vaše podjetje?

SEO, ali optimizacija spletnih strani za iskalnike, je ključnega pomena, ker omogoča, da se vaša spletna stran pojavi višje v rezultatih iskalnikov, kot je Google. Višje pozicije v iskalnih rezultatih pomenijo večjo vidljivost in posledično več organskega prometa, kar lahko vodi do povečanja števila potencialnih strank in prodaje. Poleg tega SEO vključuje izboljšanje uporabniške izkušnje (preberite, kako uporabniška izkušnja vpliva na uvrstitve strani), kar prispeva k dolgoročnemu uspehu vaše spletne strani.

Foto: Miklavčič marketing
Foto: Miklavčič marketing

Ključni pomen SEO:

 1. Povečanje organskega prometa: Dobra SEO strategija prinaša več obiskovalcev na vašo spletno stran brez dodatnih stroškov za oglaševanje. Bolj kot je vaša stran vidna, večja je verjetnost, da boste pritegnili nove stranke.
 2. Izboljšanje uporabniške izkušnje: SEO vključuje optimizacijo vsebine, hitrost nalaganja strani, prilagoditev za mobilne naprave in enostavno navigacijo. To izboljšuje uporabniško izkušnjo in povečuje verjetnost, da se bodo obiskovalci vrnili.
 3. Krepitev blagovne znamke: Ko se vaša spletna stran redno pojavlja na vrhu iskalnih rezultatov, postane vaše podjetje bolj prepoznavno in zanesljivo v očeh potrošnikov (več v Prednosti gradnje prepoznavnosti blagovne znamke).
 4. Konkurenčna prednost: Če vaši konkurenti že uporabljajo SEO, imate lahko brez te strategije težave pri doseganju enake vidnosti. S pravilno optimizacijo lahko prehitite konkurente in pridobite večji tržni delež.
 5. Merljivi rezultati: SEO omogoča spremljanje in merjenje uspešnosti vaših prizadevanj. Z orodji za analitiko lahko spremljate, kateri pristopi delujejo in kje so potrebne izboljšave.

Kako poteka optimizacija spletnih strani?

1. Raziskava ključnih besed

Ugotovite, katere besede in fraze potencialne stranke uporabljajo pri iskanju izdelkov ali storitev, ki jih ponujate.

2. On-site optimizacija

Poskrbite, da je vsebina na vaši strani relevantna, kakovostna in optimizirana za izbrane ključne besede. Prav tako optimizirajte naslove, meta opise in alt oznake slik

3. Tehnična optimizacija

Zagotovite, da je vaša spletna stran tehnično brezhibna. To vključuje hitrost nalaganja strani, mobilno prijaznost, varnost (HTTPS) in ustrezno strukturo URL-jev.

4. Off-site optimizacija

Gradite kakovostne povratne povezave (backlinks) z drugih relevantnih spletnih strani, kar bo povečalo avtoriteto in verodostojnost vaše strani.

5. Nenehno spremljanje in prilagajanje

SEO ni enkratno opravilo. Redno spremljajte rezultate, analizirajte podatke in prilagajajte strategijo glede na spremembe v iskalnih algoritmih in vedenju uporabnikov.

Zakaj ne bi raje oglaševali na Facebooku ali Googlu?

Odločitev med SEO in plačanim oglaševanjem na platformah, kot sta Facebook in Google, je odvisna od različnih dejavnikov. Tukaj je nekaj razlogov, zakaj podjetja pogosto spoznajo, da je SEO boljša rešitev od plačanega oglaševanja:

Prednosti SEO pred plačanim oglaševanjem:

 1. Dolgoročna investicija: SEO je dolgoročna strategija, ki prinaša trajne rezultate. Ko dosežete visoke pozicije v iskalnikih, boste lahko dolgo časa uživali v organskem prometu brez dodatnih stroškov.
 2. Stroški: Čeprav je začetna investicija v SEO lahko visoka, so dolgoročni stroški pogosto nižji kot pri plačanem oglaševanju. Plačani oglasi zahtevajo stalne finančne vložke, SEO pa lahko sčasoma prinese brezplačen promet.
 3. Zaupanje in kredibilnost: Uporabniki pogosto bolj zaupajo organskim rezultatom iskanja kot plačanim oglasom. Visoka uvrstitev v iskalnikih lahko izboljša vašo kredibilnost in ugled.
 4. Večja stopnja klikov (CTR): Organski rezultati običajno dosegajo višjo stopnjo klikov kot plačani oglasi. Uporabniki so pogosto bolj nagnjeni k klikanju na naravne rezultate iskanja.
 5. Trajnost: Medtem ko so učinki plačanih oglasov kratkotrajni in prenehajo, ko prenehate plačevati, lahko rezultati SEO trajajo dolgo časa, tudi po prenehanju aktivnih optimizacijskih dejavnosti.
 6. Uporabniška izkušnja: SEO ne vključuje samo optimizacije za iskalnike, temveč tudi izboljšanje celotne uporabniške izkušnje. Hitrejša spletna stran, boljša navigacija in kakovostna vsebina prispevajo k zadovoljstvu obiskovalcev.

Seveda imajo tudi plačani oglasi svoje prednosti, kot so takojšnja vidnost in hitro pridobivanje prometa, kar je lahko zelo koristno za nove ali promocijske kampanje. Idealna strategija pogosto vključuje kombinacijo obeh pristopov – plačano oglaševanje za hitre rezultate in SEO za dolgoročno rast.

Kombinacija SEO in plačanega oglaševanja

Kombinacija obeh pristopov – SEO in plačanega oglaševanja – je pogosto najučinkovitejša strategija. Tukaj je nekaj razlogov, zakaj je ta kombinacija tako močna:

 1. Večja vidnost: Z uporabo obeh pristopov pokrijete širši spekter kanalov, kar poveča vašo vidnost in dosegljivost. Medtem ko SEO deluje na dolgi rok, plačani oglasi prinašajo takojšnje rezultate.
 2. Asistirane konverzije: Večina konverzij je asistiranih. To pomeni, da uporabniki pogosto pridejo v stik z vašo znamko prek več kanalov, preden opravijo nakup. Kombinacija SEO in plačanih oglasov poveča možnosti, da uporabniki najdejo vašo spletno stran v različnih fazah nakupnega procesa.
 3. Optimizacija proračuna: Plačani oglasi vam omogočajo, da hitro pridobite podatke o uspešnosti ključnih besed in ciljnih občinstev, kar lahko uporabite za optimizacijo vaših SEO strategij. Na ta način lahko pametneje porabite svoj proračun.
 4. Testiranje in prilagajanje: Plačani oglasi omogočajo hitro testiranje različnih sporočil, vizualov in ciljev. Uspešne elemente teh kampanj lahko nato vključite v vaše SEO strategije in obratno.
 5. Celovita uporabniška izkušnja: Kombinacija obeh pristopov zagotavlja, da imate tako plačane kot organske prisotnosti, kar izboljšuje celotno uporabniško izkušnjo. Uporabniki vas bodo prepoznali kot relevantno znamko, kar povečuje njihovo zaupanje.
 6. Izboljšana analitika: S spremljanjem rezultatov obeh pristopov dobite bolj celovit vpogled v obnašanje uporabnikov in učinkovitost svojih kampanj. To vam omogoča natančnejše prilagajanje in izboljševanje strategij.

Kaj pa cena optimizacije strani in oglaševanja?

Kombinacija SEO in plačanega oglaševanja lahko poveča stroške. Vendar pa je pomembno razumeti, da ta naložba prinaša višje možnosti za doseganje poslovnih ciljev. Tukaj je nekaj strategij, kako lahko optimizirate stroške in izkoristite oba pristopa brez prekoračitve proračuna:

 1. Pravilna dodelitev proračuna: Določite jasen proračun za SEO in plačano oglaševanje glede na vašo trenutno situacijo in cilje. Morda boste želeli začeti z večjim vložkom v plačano oglaševanje za hitre rezultate, nato pa postopoma povečati SEO naložbo.
 2. Prioritizacija ključnih besed: Osredotočite se na ključne besede z visoko vrednostjo, ki imajo visoko stopnjo konverzije in niso preveč konkurenčne. Uporabite plačane oglase za testiranje teh ključnih besed in nato optimizirajte svoje SEO strategije na podlagi pridobljenih podatkov.
 3. Kampanje z omejenim trajanjem: Uporabite plačano oglaševanje za sezonske kampanje, posebne promocije ali lansiranje novih izdelkov. S tem zmanjšate stalne stroške oglaševanja in se osredotočite na ključne trenutke.
 4. Spremljanje in analiza: Redno spremljajte uspešnost obeh strategij in prilagajajte svoje pristope na podlagi podatkov. To vam omogoča, da hitro identificirate, kaj deluje in kaj ne, ter optimizirate svojo naložbo.
 5. Kakovostna vsebina: Ustvarjanje kakovostne in relevantne vsebine je ključnega pomena za SEO. Vsebina, ki odgovarja na vprašanja in potrebe vaših ciljnih uporabnikov, bo pritegnila več organskega prometa in zmanjšala potrebo po stalnem plačanem oglaševanju.
 6. Izboljšanje uporabniške izkušnje: Optimizacija hitrosti nalaganja strani, enostavna navigacija in mobilna prijaznost bodo pripomogli k boljši SEO uvrstitvi in zmanjšali stopnjo odboja, kar pomeni, da bo več obiskovalcev ostalo na vaši strani in opravilo konverzijo.
 7. Izkoriščanje brezplačnih kanalov: Poleg SEO in plačanega oglaševanja izkoristite tudi druge brezplačne kanale, kot so socialna omrežja, e-poštni marketing in sodelovanja z vplivneži. Ti kanali lahko prav tako prispevajo k prometu in konverzijam brez dodatnih stroškov.

Čeprav kombinacija SEO in plačanega oglaševanja lahko poveča začetne stroške, lahko s premišljenim načrtovanjem in optimizacijo stroškov dolgoročno dosežete boljše rezultate in povečate donosnost naložbe.

Zaključek

Optimalna strategija pogosto vključuje kombinacijo SEO in plačanega oglaševanja, saj tako izkoristite prednosti obeh pristopov in povečate možnosti za uspeh ter konverzije. S premišljenim načrtovanjem, pravilno dodelitvijo proračuna in stalnim spremljanjem rezultatov lahko dosežete odlične rezultate in povečate donosnost naložbe.

Stopite v stik s podjetjem Miklavčič marketing d.o.o. in se posvetujte o optimalni izvedbi procesa digitalnega marketinga, ki vključuje storitve optimizacije spletnih strani, vsebinskega marketinga in plačanega oglaševanja in tako zagotavlja edinstvene prednosti kombinacije omenjenih procesov.