Ne glede na to, ali prenavljate teraso ali opremljate povsem nov zunanji prostor, pomembno je, da izberete vrtno pohištvo, ki bo ustrezalo tako vašim potrebam kot okusu. Preberite, na katere ključne dejavnike morate biti pozorni pri izbiri vrtnega pohištva, da boste lahko ustvarili teraso, na kateri boste z največjim veseljem preživljali svoj prosti čas.

Foto: Dom24
Foto: Dom24

Izbiro pohištva naj narekuje prostor

Preden se odločite za nakup, najprej premislite o velikosti in obliki vaše terase, pa tudi o osončenosti in vpadnem kotu sončnih žarkov v različnih delih leta. Vse to bo odločilno vplivalo na razporeditev prostora in postavitev vrtnega pohištva. Oblikovalci bi vam celo svetovali, da se načrtovanja terase lotite skozi daljše časovno obdobje, od zgodnje pomladi do pozne jeseni, ter spremljate spreminjanje poti sonca skozi čas. Le tako boste lahko najbolj optimalno postavili pohištvo za domači vrt in ustrezno zasenčili tiste dele, ki to potrebujejo. Velike terase vam omogočajo razkošje tako jedilnih miz kot sedežnih garnitur, medtem ko je na manjših terasah treba razmišljati bolj praktično.

Foto: Dom24
Foto: Dom24

Pohištvo za domači vrt naj bo iz kakovostnih materialov

Vrtne mize, vrtni stoli in ležalniki za vrt so več mesecev izpostavljeni različnim vremenskim vplivom - vlagi, dežju, neposrednim sončnim žarkom, visokim temperaturam ... Zato je še kako pomembno, da za pohištvo izberete kakovosten material, ki bo kljuboval tako vremenskim pogojem kot letom. Med pogostejšimi izbirami je les, ki je topel in naraven material, prijeten na pogled, vendar zahteva več vzdrževanja. Največkrat se uporabljata tikovina ali cedra. Kovinsko pohištvo je dolgotrajno in smiselno, če se želite izogniti vzdrževanju, posežete pa lahko tudi po kombinacijah enega in drugega.

Foto: Dom24
Foto: Dom24

Udobje in praktičnost sta najpomembnejša

Terasa je prostor za uživanje, sprostitev, druženje in lenarjenje, zato je udobje eno izmed najpomembnejših dejavnikov nakupa. Oblazinjeni vrtni stoli, mehki vrtni ležalniki in udobne garniture vam bodo dale dodatno udobje, pri tem pazite le, da so iz materialov, ki dihajo in so odporni na vlago. Poleg tega, da mora vrtno pohištvo biti estetsko, naj bo tudi funkcionalno. Razmislite o različnih načinih uporabe vaše terase ob različnih priložnostih. Morda potrebujete veliko mizo le občasno, ko gostite večjo družbo ljudi? Potem si omislite raztegljivo mizo, ki se jo da povečati. Potrebujete več prostora za shranjevanje? Izberite sedežne garniture, ki pod sediščem skrivajo prostor za shranjevanje blazin.

Foto: Dom24
Foto: Dom24

Vrtno pohištvo naj odraža vaš slog

Dandanes je cenovno ugodno vrtno pohištvo na voljo v številnih slogih, od klasičnega iz lesa ali ratana do modernega in minimalističnega. Da se bo vrtno pohištvo podalo vaši terasi, upoštevajte predvsem druge elemente v okolici in barvo fasade, ki naj se ujemajo z izbrano garnituro. Ne bojte se kombinirati različnih kosov pohištva za doseganje želenega videza, skrivnost do ustvarjanja občutka domačnosti pa boste našli v rastlinah, blazinah, svetilih in drugih dodatkih.

Foto: Dom24
Foto: Dom24

Da vam bo vrtno pohištvo služilo več let, ga ustrezno vzdržujte

Za kakovostno vrtno pohištvo ne rabite odšteti celega premoženja, tudi cenovno ugodno vrtno pohištvo je se lahko postavi ob bok dražjim različicam. Kar je pri tem pomembno je predvsem to, kako skrbite zanj. Tudi drago pohištvo za domači vrt ne bo pomagalo, če ga ne boste ustrezno vzdrževali. Leseno pohištvo je treba redno čistiti, brusiti in oljiti, da ohrani svoj videz in dolgoživost, medtem ko kovinsko pohištvo potrebuje občasen pregled rje.