V akciji sodelujejo Agencija za varnost prometa, Ministrstvo za zdravje, Policija ter nevladne organizacije, ki želijo na javnost znova nasloviti pomembno opozorilo: »Alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi ne sodijo v promet, saj močno vplivajo na naše psihofizične sposobnosti. Znatno poslabšajo možnosti za varno sodelovanje v prometu.« Javnost želijo partnerji s skupno akcijo spodbuditi k ničelni toleranci do uporabe teh snovi, ki imajo v prometu lahko usodne posledice.

Vpliv alkohola na naše sposobnosti je prepogosto podcenjen. Dokler se ne pokažejo vidni in vedenjski znaki močne alkoholiziranosti, kot na primer zanašanje, dvojni vid, zapletanje v govoru, so mnogi prepričani, da lahko sodelujejo v prometu. Nekaterih posameznikov žal tudi takšno stanje alkoholiziranosti ne odvrne od udeležbe v prometu, s tem pa tvegajo lastno življenje in ogrožajo življenja ostalih udeležencev v prometu.

Do 10. novembra, v času Martinovega, bodo policisti poostreno preverjali psihofizično stanje voznikov na cestah. Alkohol namreč vpliva na sposobnosti mišljenja, zaznavanja in ravnanja že s prvim popitim kozarcem, kar zmanjša sposobnosti za vožnjo in ustrezno reagiranje, predvsem v kritičnih situacijah. V tednu pred Martinovim, ko bodo po vsej Sloveniji potekala številna praznovanja, bodo zato preventivne aktivnosti Agencije in partnerjev usmerjene v bližino gostinskih lokalov in zabaviščnih prostorov, kjer bodo javnost ozaveščali o negativnih vplivih, ki jih ima alkohol na naše varno sodelovanje v prometu.