Foto: Tjaša Kovač
Foto: Tjaša Kovač

S svojimi prelepimi mostovi, tržnico in starim mestnim jedrom ob reki Ljubljanici, je mesto resnično fotogenično. Poseben pečat mestu daje tudi Ljubljanski zmaj, ki je upodobljen na Zmajskem mostu in v mestnem grbu. Z zadnjimi urbanističnimi spremembami pa je mesto še bolj fotogenično in privlačno za turiste, ki se lahko sprehajajo po promenadah ob nabrežjih reke ter uživajo v zelenih kotičkih in ulicah, ki utripajo v ritmu kavarniške kulture. Ljubljana je mesto, ki vas bo zagotovo navdihnilo in vam dalo številne možnosti za ustvarjanje neverjetnih fotografij. Fotografije za prispevek sta prispevala fotografa Tjaša Kovač in Jernej Letica.

Metelkova mesto

Foto: Jernej Letica
Foto: Jernej Letica

Metelkova mesto predstavlja enega najpomembnejših kulturnih središč alternativne kulture v Sloveniji. Nahaja se v središču Ljubljane, v severnem delu kompleksa nekdanje vojašnice iz časa Avstro-Ogrske. Celoten kompleks vojašnice je vpisan v register nepremične kulturne dediščine.

Metelkova predstavlja odprto in sprejemajoče okolje za različne skupnosti, ki izražajo svoje ideje in stališča skozi umetnost in kulturo.

To mesto ni le prostor, kjer se ustvarja umetnost, ampak je sam po sebi umetniško delo, kjer se umetniške intervencije prekrivajo ali plastijo že obstoječe, se dopolnjujejo, nove nastajajo, druge izginjajo. Vse to, skupaj z neformalnim vzdušjem in raznoliko publiko, ki se zadržuje na Metelkovi, ustvarja edinstven kraj, ki ponuja veliko priložnosti za fotografe, ki si želijo ustvariti fotografije, ki izražajo edinstvenost in kreativnost.

Foto: Tjaša Kovač
Foto: Tjaša Kovač

Frančiškanska cerkev

Frančiškanska cerkev Marijinega oznanjenja je zelo fotogeničen sakralni objekt v Ljubljani in pomemben del kulturne dediščine mesta. Po njej se je trg prvotno imenoval Marijin trg. Nahaja se na Prešernovem trgu, enem najbolj prepoznavnih in obiskanih krajev v Ljubljani.

Pročelje ima značilno simetrično zasnovo z dvema stolpoma in veliko rozeto. Cerkev se ponaša z impresivno fasado, ki je bila obnovljena v 19. stoletju, z osrednjim elementom Marijinega bakrenega kipa, ki kraljuje nad prečudovitim pročeljem. Pročelje predstavlja pravo mojstrovino baročne arhitekture.

Foto: Tjaša Kovač
Foto: Tjaša Kovač

Poleg cerkve je zanimiv tudi samostan, ki stoji ob njej. Zgradba je prav tako oblikovana v baročnem slogu. Leta 1235 je bila v starem samostanskem poslopju ustanovljena frančiškanska knjižnica.

Cerkev je priljubljena turistična destinacija in je zanimiva za fotografe, ki želijo ujeti v objektiv prečudovite baročne podrobnosti, umetniške poslikave in umetnine, ki krasijo notranjost in zunanjo fasado cerkve. Če boste obiskali Ljubljano, je obisk frančiškanske cerkve zagotovo vreden ogleda.

Foto: Tjaša Kovač
Foto: Tjaša Kovač

Mesarski most

Mesarski most je eden izmed najnovejših mostov v Ljubljani. Oblikoval ga je arhitekt Milan Mihelič, ki je uporabil steklo in jeklo za tanko konstrukcijo mostu. Most povezuje Plečnikovo tržnico na eni strani in Petkovškovo nabrežje na drugi strani reke Ljubljanice.

Na mostu so postavljeni kipi slovenskega kiparja Jakova Brdarja, ki prikazujejo življenje v nekdanjih mesarskih lopah. Poleg tega so na ograji mostu postavljeni tudi drobni kipi deformiranih bitij, ki so dodani za zabavni učinek.

Mesarski most je znan tudi kot "ljubljanski most ljubezni", saj so na njem zaljubljenci začeli zaklepati ključavnice, da bi simbolično zapečatili svojo ljubezen. Ključavnice so bile pritrjene na ograjo mostu, ključe pa so nato odvrgli v reko Ljubljanico.

Med fotografi je to priljubljena lokacija zaradi svoje sodobne in minimalistične arhitekture ter čudovitega razgleda na reko Ljubljanico in njene bregove.

Fotografi lahko izkoristijo čudovite razglede na reko Ljubljanico in njene bregove, ki jih ponuja most, ter s steklenih pasov ob robu mostu ustvarijo edinstvene perspektive in refleksije. Prav tako lahko s skulpturami mesarskih motivov in deformiranih bitij na ograji mostu ustvarijo zanimive kompozicije.

Foto: Jernej Letica
Foto: Jernej Letica

Hribarjevo nabrežje

Hribarjevo nabrežje se razteza ob levem bregu reke Ljubljanice, začne pa se pri znamenitem Prešernovem trgu, kjer stoji Prešernov spomenik in cerkev Marijinega oznanjenja. Od tam poteka mimo Ribje brvi in Dvornega trga ter se konča pri Šuštarskem mostu.

Nabrežje Ljubljanice na tem območju je živahno in polno življenja. Obiskovalci lahko uživajo v kavarnah na prostem in se sprehajajo po slikovitih ulicah ob reki. Turistične ladjice pa nudijo možnost doživetja starega mestnega jedra s slikovitimi mostovi, pročelji zgradb in nabrežji z druge perspektive.

Hribarjevo nabrežje predstavlja odlično priložnost za fotografe, saj ponuja številne zanimive motive. Na eni strani se nahajajo barvite stavbe in pročelja, na drugi strani pa reka Ljubljanica s svojimi mostovi in kamnitimi nabrežji. Ta kombinacija ustvarja edinstveno atmosfero, ki jo je treba doživeti.

Foto: Tjaša Kovač
Foto: Tjaša Kovač

Gallusovo nabrežje

Gallusovo nabrežje se nahaja na levi strani reke Ljubljanice, na južni strani starega mestnega jedra. Nabrežje je dobilo ime po slovenskem baročnem skladatelju Jakobu Petelinu Gallusu, ki je deloval v 16. stoletju.

Danes nabrežje predstavlja eno izmed najbolj privlačnih turističnih točk v Ljubljani. Na Gallusovem nabrežju se nahaja veliko restavracij, kavarn in barov, ki nudijo prijeten razgled na reko Ljubljanico in okoliške znamenitosti in so priljubljene tako med turisti kot domačini. Je tudi odlična lokacija za sprehajanje, saj se ob reki Ljubljanici nahajajo številne klopi in prostori za sedenje, ki nudijo prijeten oddih med raziskovanjem mesta. Sprehajalci lahko uživajo v čudovitem razgledu na reko, mesto in okoliške hribe ter se sprostijo ob prijetni zeleni okolici.

Za fotografe je Gallusovo nabrežje v Ljubljani zanimivo predvsem zaradi svoje slikovitosti. Na nabrežju se namreč nahaja veliko arhitekturnih in kulturnih znamenitosti, ki so lahko odličen motiv za fotografiranje. Pri fotografiranju nabrežja je pomembno upoštevati svetlobo, še posebej v jutranjih ali večernih urah, ko je ta mehkejša in bolj prijetna za fotografiranje. Vsekakor je to ena lepših in najbolj raznolikih lokacij za fotografiranje v Ljubljani.

V bližini se nahajajo pomembne znamenitosti Ljubljane, ki jih je vredno obiskati in raziskati: Ljubljanski grad, Tromostovje, Prešernov trg, Cerkev sv. Nikolaja, Stari trg, itd.

Foto: Jernej Letica
Foto: Jernej Letica

Plečnikova tržnica

Plečnikove tržnice so bile zgrajene po načrtih arhitekta Jožeta Plečnika v Ljubljani med letoma 1940 in 1944. Nahajajo se na robu korita Ljubljanice, območje pa sega od Kresije do Zmajskega mostu. So ena izmed ključnih točk v Plečnikovem urbanističnem in arhitekturnem opusu. Zaradi svoje originalne zasnove in kakovosti, jih lahko uvrščamo v sam vrh svetovne arhitekture.

Foto: Jernej Letica
Foto: Jernej Letica

Plečnikove tržnice so zanimive za fotografe zaradi njihove arhitekturne in oblikovne izjemnosti ter edinstvenega vzdušja. Arhitektura tržnic je zasnovana na robu korita Ljubljanice, s polkrožnimi okenskimi odprtinami, dolgo enokapno streho, rustikalnim podnožjem kamnite fasade ter različno oblikovanimi betonskimi strešniki. Značilna Plečnikovska estetika, ki je zasnovana na prefinjeni in skrbni obdelavi materialov ter pozornosti do detajlov, je pri tržnicah še posebej izrazita.

Poleg tega tržnice ponujajo pristno kulturno izkušnjo, saj lahko obiskovalci občutijo živahno dogajanje in življenje lokalnega prebivalstva ter se seznanijo s kulinarično in kulturno dediščino Slovenije. Na tržnici se prodajajo sveža lokalna hrana in obrti, kar nudi veliko možnosti za fotografske posnetke barvitih stojnic in njihovih izdelkov. Poleg tega je tržnica obdana z zanimivimi ulicami in stavbami ter se nahaja ob slikoviti reki Ljubljanici, kar dodatno poveča možnosti za ustvarjanje čudovitih fotografij.

Foto: Tjaša Kovač
Foto: Tjaša Kovač

Nebotičnik

Nebotičnik je ena izmed najbolj prepoznavnih stavb v mestu Ljubljana. Visok je nekaj več kot 70 metrov in se nahaja v samem središču mesta, v neposredni bližini Trga Republike in Slovenske ceste.

Stavbo je zasnoval slovenski arhitekt Vladimir Šubic v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Nebotičnik je bil takrat najvišja stavba v Jugoslaviji in je veljal za arhitekturni presežek tistega časa. Med drugo svetovno vojno je bil poškodovan, kasneje pa so ga obnovili in prilagodili novim časom.

Foto: Tjaša Kovač
Foto: Tjaša Kovač

Stavba predstavlja enega od najpomembnejših primerov funkcionalistične arhitekture v Sloveniji in je pomemben del arhitekturne dediščine mesta Ljubljana.

Z razgledno teraso na vrhu stolpa Nebotičnik ponuja obiskovalcem edinstven pogled na celotno mesto, kar ga uvršča med najbolj priljubljene turistične znamenitosti v mestu. Kavarna in restavracija sta osrednji točki za druženje obiskovalcev, ki si želijo uživati v razgledu in okusnih jedeh ter pijačah. Je arhitekturni biser Ljubljane in ena najbolj prepoznavnih stavb v mestu. Fotografi bodo zagotovo uživali v fotografiranju njegovega zunanjega videza in notranjosti. Fotografije z razgledne terase bodo zagotovo navdušile tudi tiste, ki mesta ne poznajo dobro.

Bližnje znamenitosti, kot so Prešernov trg, Tromostovje in Ljubljanski grad, so prav tako priljubljene turistične točke za fotografiranje, zato je okolica nebotičnika še posebej zanimiva za fotografe, ki iščejo edinstvene posnetke mesta.

Foto: Tjaša Kovač
Foto: Tjaša Kovač

Tromostovje

Tromostovje se nahaja v središču mesta in navdušuje obiskovalce z lepoto svoje arhitekture in zgodovinskega pomena. Gre za kompleks treh mostov, ki so povezani med seboj in tvorijo značilno podobo središča Ljubljane.

Špitalski most je bil v času, ko so načrtovali njegovo obnovo, v zelo dobrem stanju, zato se je Plečnik odločil, da ga ohrani in namesto tega zgradi dva nova mostova za pešce. Zgrajeni so iz kamna in so obloženi z značilnimi tlakovci, ki so postali prepoznaven simbol središča mesta.

V preteklosti je bilo eno od glavnih stičišč mestnega življenja. Predvsem centralni most je bil pomemben za trgovino in transport, saj je povezoval mestno jedro z obrtniško četrtjo v bližini reke.

Tromostovje je priljubljena turistična znamenitost, saj ponuja čudovit razgled na reko Ljubljanico in slikovite stavbe v bližini. Poleg tega je tudi priljubljena lokacija za fotografiranje, saj se s svojim značilnim videzom odlično prilega v ozadje številnim posnetkom. Na mostovih (se) radi fotografirajo tako turisti kot tudi profesionalni fotografi, ki želijo ujeti pravo vzdušje središča Ljubljane.

Foto: Tjaša Kovač
Foto: Tjaša Kovač

Ljubljanski grad

Ljubljanski grad se dviguje nad mestom in ponuja osupljiv razgled na celotno prestolnico. Grad stoji na griču, imenovanem Grajski grič, ki se nahaja v središču Ljubljane, in je mogočna srednjeveška utrdba.

Poleg svoje zgodovinske in kulturne pomembnosti je grad tudi pomembno prizorišče različnih dogodkov. Koncerti, gledališke predstave, filmske projekcije, razstave in drugi kulturni dogodki se odvijajo skozi vse leto, zlasti pa v toplejših mesecih.

Na gradu lahko obiščete tudi stolp, ki nudi enkraten razgled na Ljubljano, njene znamenitosti in okoliške hribe. Poleg tega se lahko sprehodite po grajskem obzidju, obiščete grajsko kapelo, različne muzeje in razstave ali se preprosto sprostite na grajski terasi ob kavi ali sladoledu. Obdaja ga tudi park, v katerem so številne sprehajalne poti in zelenice za piknik.

Foto: Jernej Letica
Foto: Jernej Letica

Obiskovalci se lahko na grad povzpnejo z vzpenjačo ali pa se odpravijo na sprehod po eni izmed grajski poti, ki vodijo iz prestolnice ter ponujajo še eno lepo doživetje mesta Ljubljane. Do gradu pa se je možno pripeljati tudi z avtom.

Ljubljanski grad je tudi zelo zanimiv motiv za fotografe. S terase gradu se odpira izjemen razgled na mesto, Ljubljansko kotlino in okoliške hribe, kar je prava paša za oči in fotografske objektive. Poleg tega so na gradu številne zanimive arhitekturne podrobnosti, kot so stari zidovi, stolpi, arkade, kapelice in grajsko dvorišče, ki lahko služijo kot odličen ozadje za portretne fotografije ali fotografske projekte.

Foto: Tjaša Kovač
Foto: Tjaša Kovač

Zmajski most

Zmaj je simbol Ljubljane. Ponazarja moč, pogum in veličino.

Zmajski most je bil zgrajen leta 1901 na pobudo mestne občine, ki je želela zgraditi moderen in cenovno ugoden most, saj so bile kamnite konstrukcije predrage. Železobetonska konstrukcija se je izkazala kot odlična rešitev, ki je omogočila gradnjo mosta po dostopni ceni.

Zmaji so zagotovo najbolj prepoznavni del mostu in njegov najpomembnejši okras. So mojstrovina, ki buri domišljijo. Na vsakem od štirih vogalov mostu stojijo zmaji na podstavkih, ki imajo simbolni pomen varovanja in moči. Skupaj je na mostu 20 kipov zmajev, ki so bili izdelani iz bakrene pločevine.

Foto: Tjaša Kovač
Foto: Tjaša Kovač

Zanimivo je, da so prvotno načrtovali postavitev kipov krilatih levov, vendar so jih kasneje zamenjali z zmajem. Kipi so bili izdelani iz bakrene pločevine v dunajski tovarni dekorativnih predmetov A. M. Beschorner. Bron, ki bi bil bolj ustrezen material je bil predrag.

Zmajski most je postal eden najbolj prepoznavnih simbolov mesta Ljubljane in se pogosto pojavlja na različnih turističnih publikacijah ter razglednicah. Je priljubljena lokacija za turiste in domačine, ki se radi sprehajajo po njem in uživajo v razgledih na reko in mesto. Zmajski most je zagotovo ena najpomembnejših znamenitosti Ljubljane in nekaj, kar morate videti ob obisku mesta. Zaradi svoje arhitekturne lepote in izjemnega secesijskega sloga je zanimiv tudi za fotografe. Nahaja se v prelepem okolju ob reki Ljubljanici, kar še dodatno poveča njegovo fotografsko privlačnost.

Foto: Tjaša Kovač
Foto: Tjaša Kovač

Makalonca

Makalonca je priljubljen bar v središču Ljubljane, ki se nahaja tik ob reki. Kot del Plečnikove dediščine je bil razglašen za kulturni spomenik državnega pomena. Njegova zgodovina sega več kot 50 let nazaj, ko je bil prvotno načrtovan kot pristan, nato pa se je razvil v gostinski lokal. Nekoč je imel svojo ladjico, danes pa je gostom na voljo leseni splav na vodi.

Lokal je poimenovan po ljudski pravljici o kraljični Makalonci, ki jo je ubesedil slovenski pisatelj Fran Saleški Finžgar. V lokalu se lahko sprostite ob osvežilni pijači, uživate v pogledu na reko in mesto ter poskusite različne Burgerje, ki so poimenovani po glavnih pravljičnih junakih.

Makalonca je priljubljena tudi med fotografi zaradi svoje edinstvene lokacije ob reki in izjemnih razgledov na mesto. Fotografi lahko izkoristijo lepo ozadje reke ter okolico, kar omogoča ustvarjanje zanimivih in izvirnih fotografij.

Foto: Jernej Letica
Foto: Jernej Letica

Ljubljana je mesto polno pozitivne energije, ki jo boste zagotovo občutili. Mesto je polno zanimivih zgodb, legend in kulturnih ter turističnih dogodkov, ki vas bodo navdušili. Najbolje je, da se sprehodite po slikovitih ulicah in tako spoznate najbolj znane znamenitosti mesta. Občutek pristne energije uličic, trgov in rečnih nabrežij je nekaj, kar se vam bo vtisnilo v spomin za vedno…