Foto: MF Shop
Foto: MF Shop


Kaj je kolagen?

Kolagen je beljakovina, ki je odgovorna za zdrave sklepe, elastičnost oziroma raztegljivost kože ter srčno aktivnost. Predstavlja približno 30 % beljakovin v telesu in se nahaja v kosteh, mišicah in krvi ter obsega kar tri četrtine kože. V procesu staranja telesa se obstoječi kolagen razgradi in telo ga vse težje proizvaja. Proces nastajanja kolagena se, po raziskavah sodeč upočasni že po 20. letu starosti in upade za kar 1 % letno, kar pomeni, da do 40. leta izgubimo kar tretjino kolagena. Posledično se zatekamo k dodatkom s kolagenom, ki so v obliki kozmetičnih izdelkov ali prehranskih dopolnil. Prehranska dopolnila s kolagenom so na voljo v prahu, kapsulah in tekočih dodatkih.

Kolagen se v telesu proizvaja tudi naravno z združevanjem aminokislin, gradnikov beljakovin, ki jih najdemo v hrani. Za proizvodnjo kolagena naše telo nujno potrebuje:

  • Prolin: najdemo ga v beljaku, mlečnih izdelkih, zelju, gobah in beluših
  • Glicin: najdemo ga v svinjski koži, piščančji koži in želatini ter vrsti drugih živil, bogatih z beljakovinami
  • Vitamin C: največ ga najdemo v citrusih in papriki
  • Cink: najdemo ga v govedini, jagnjetini, svinjini, školjkah, čičeriki, leči, fižolu, mleku, siru in različnih oreščkih ter semenih
  • Baker: najdemo ga v mesu organov, kakavu v prahu, indijskih oreščkih, sezamovih semenih in leči


Mit ali resnica?

Izbor kolagena v kozmetičnih in prehranskih dopolnilih je trenutno ogromen. V pomoč pa niso vsi marketinški triki, ki obljubljajo izvrstne rezultate z najnovejšimi formulami. Zato je pomembno, da pred nakupom premislimo, kateri kolagen je najbolj primeren za nas.

Foto: MF Shop
Foto: MF Shop

1. Učinkovit je le hidroliziran kolagen.

Resnica. Kolagen je zelo velika molekula, ki je ni mogoče absorbirati. Zaradi tega je oblika kolagena, ki se najbolj absorbira v telo, hidroliziran kolagen. Hidroliziran kolagen je pripravljen z encimskim postopkom, ki omogoči pridobivanje majhnih molekul, da se optimalno absorbirajo in spodbujajo sintezo lastnega kolagena v tkivih, kjer ga primanjkuje. Absorpcija hidroliziranega kolagena v obliki prehranskega dopolnila je namreč kar 90 %, iz hrane pa zgolj 27 %.

2. Kolagen pomaga le pri dobrem videzu povrhnjice.

Mit. Kolagen je snov, ki obstaja v skoraj vseh tkivih, zato vnos kolagena ne pomaga le pri elastičnosti kože, ampak koristi tudi sklepom in hrustancu. Predvsem zato, ker zmanjšuje togost in izboljšuje gibljivost sklepov.

3. Dodajanje kolagena povrhnjici ne poveča endogene proizvodnje kolagena.

Resnica. Uporaba kozmetičnih izdelkov, ki vsebujejo kolagen, še posebej v hidrolizirani obliki, pomaga koži povrniti zgubljeno elastičnost, žal pa ne poveča endogene proizvodnje kolagena.

4. Kolagen ribjega izvora je učinkovitejši od kolagena govejega izvora.

Mit. Surovine kolagena se največkrat pridobivajo iz goveje ali ribje kože, predvsem zaradi njune dostopnosti. Kolagen je sicer univerzalna molekula in se pojavlja pri vseh živalih v zelo podobni aminokislinski sestavi in ima vlogo elastičnosti in prožnosti tkiv. Absorpcija kolagena pa ni odvisna od vira kolagena, pač pa od velikosti molekule.

5. Učinkovit je tudi kolagen rastlinskega izvora.

Mit. Za delovanje hidroliziranega kolagena so ključni kratki peptidi iz prolina, hidroksiprolina in glicina, ki stimulirajo sintezo lastnega kolagena. Takih zaporedij v rastlinskih proteinih ni, lahko pa služijo aminokisline iz rastlinskih proteinov kot gradniki za človeške proteine, med drugim tudi kolagen, vendar brez funkcionalnosti spodbujanja lastne sinteze kot v primeru živalskega hidroliziranega kolagena.

6. Biotin je dodatek za krepitev las in nohtov, ne kolagen.

Resnica. Večina ljudi, ki jemlje kolagen, ga ne jemlje samo za povečanje rasti las in nohtov. Kolagenski dodatki namreč najbolj krepijo izboljšanje zdravja kože in kosti. Jemanje kolagena sicer lahko ugodno vpliva na lase in nohte, predvsem zaradi ostalih dodatkov, ki jih najdemo v kolagenu kot v prehranskem dopolnilu.

Kateri kolagen izbrati?

Pomembno je, da v prvi vrsti izberete kolagen naravnega izvora, ki je hidroliziran, saj boste tako zagotovili večjo absorpcijo kolagena v svoje telo. Canabia kolagen v prahu je hidroliziran kolagen, ki vsebuje tudi vitamin C, ki bo poskrbel za še boljšo absorpcijo kolagena v vaše telo. Canabia kolagen v prahu pa je tudi prvi kolagen na slovenskem trgu, ki vsebuje tudi CBD!

Foto: MF Shop
Foto: MF Shop

Zagotovite si svojega že danes v spletni trgovini minute4health.com. Na voljo je tudi 3 mesečna zaloga, ki je na voljo v 2 +1 GRATIS pakiranju! Če o pozitivnih koristih kolagena in njegovi uporabi še niste prepričani, nam lahko pišete na info@minute4health.com ali pokličete na telefonsko številko 030 461 004, kjer vam je na voljo naša ekipa strokovnega svetovanja!


Viri:

https://www.webmd.com/diet/collagen-health-benefits

https://beautyfullblog.si/kolagen-dodatki-k-prehrani/

https://gymbeam.si/blog/kako-izbrati-najboljsi-kolagen-za-zdravo-kozo-in-sklepe/

https://isafyi.com/what-is-collagen-4-myths-and-4-truths/

https://beautyfullblog.si/kolagen-miti-resnica/

https://www.vita4you.gr/blog-vita4you/en/item/myths-and-facts-about-collagen.html