Za moderne spalnice je značilen eleganten in minimalističen dizajn, ki se osredotoča na preprostost in funkcionalnost. Spalnica je običajno sestavljena iz le nekaj kosov pohištva in opreme, ki je pogosto iz čistih linij, nevtralnih barv in brez večjih dodatkov. Pohištvo v sodobnih spalnicah je izdelano iz različnih materialov, nemalokrat pa je pogosta tudi integracija tehnologije s funkcijami, kot so pametna razsvetljava, ipd. Poleg tega sodobne spalnice pogosto dajejo prednost udobju in sprostitvi, pri čemer ima pomembno vlogo postelja. Za dodatno udobje poskrbi funkcionalna garderobna omara.

Foto: Dom 24
Foto: Dom 24

Moderne spalnice

Moderne spalnice se pogosto nanašajo na spalnice, ki so zasnovane na kakovosti in privlačnem videzu, kar pa ne pomeni, da so cenovno nedostopne. Tudi cenovno ugodne rešitve so ob ohranjanju funkcionalnosti in udobja običajno odlična izbira. Za čim večjo uporabo razpoložljivega prostora se uporabljajo kreativne rešitve za shranjevanje, ki prihranijo prostor.

Pohištvo mora biti pravilno razporejeno in ga je tako treba pravilno umestiti v notranjost. Glavni element spalnic so običajno postelje, zelo pomembno vlogo imajo tudi garderobne omare. Navsezadnje videz spalnice vpliva na razpoloženje in funkcionalnost.

Kompleti spalnic

Izbira spalnice je pomemben korak in če želite ustvariti lepo in prijetno notranjost, morate vložiti veliko truda. Za marsikoga je nakup komplet spalnice najboljša možnost, saj vam ni treba veliko razmišljati in vse kar potrebujete je v kompletu, poleg tega pa gre za kose, ki se odlično medsebojno skladajo. Pri izbiri morate biti pozorni tudi na velikost sobe. Namreč, spalnica mora biti takšna, da zagotavlja odlične pogoje za spanje, garderobne omare morajo nuditi dovolj prostora za shranjevanje stvari, če pa si želite v spalnici tudi nekaj več pohištva za različne aktivnosti v prostem času ali za delo, pa mora seveda izbrana spalnica vsebovati tudi tovrstne kose.

Prava izbira komplet spalnice bo omogočila lažjo razporeditev opreme in predmetov. Pametno je, da se izognete vsem nepotrebnim podrobnostim in pohištvo namestite tako, da čim bolje izrabite prostor. Na primer, v kvadratno spalnico lahko pohištvo postavite tako v sredino kot ob stene. Garderobne omare z drsnimi vrati so zelo funkcionalne v manjših spalnicah, pri načrtovanju pravokotne sobe pa pohištva ni treba postaviti vzdolž dolgih sten, saj bi to videz spalnice še dodatno raztegnilo. V primeru velikih prostorov lahko spalnico razdelite tudi po conah.

Na splošno, ne glede na to, ali je spalnica kvadratna ali dolga, velika ali majhna, vredno jo je načrtovati z različnimi možnostmi razporeditve pohištva.

Foto: Dom 24
Foto: Dom 24

Garderobne omare

Zanimiv primer pohištva je vsekakor garderobna omara, ki predstavlja velik in prostoren del spalnice v katerem shranjujete osebne reči in oblačila. Morda niti ne bo težko izbrati prave možnosti za nakup. Čeprav je ponudba izredno pestra in so na voljo v različnih velikostih, iz različnih materialov, itd. Gre za kos pohištva, ki je sestavljeno iz 4 plošč visoke trdnosti, okvirja, zadnje stene in vrat. V zadnjem času so, zaradi svojih prednosti izredno priljubljene garderobne omare z drsnimi vrati. Omare so običajno nameščene blizu stene.

Garderobne omare z drsnimi vrati

Raznolikost modelov je precej velika. Izbrati jih je treba glede na velikost sobe in potrebe. Upoštevati je potrebno tudi višino stropov.

Glavne prednosti drsnih vrat so:

  • videti so elegantno in impresivno,
  • prenesejo velike obremenitve,
  • odpirajo se enostavno in tiho,
  • primerne so za vgradnjo stekla in ogledal,
  • ne nabira se prah in so enostavne za vzdrževanje,
  • prihranijo prostor.
Foto: Dom 24
Foto: Dom 24

Postelje v omari

Postelja je glavni kos pohištva v spalnici, zaradi česar jo običajno tudi najprej izberemo. Na splošno nas pritegne privlačen okvir, letveno dno, višina, ipd. Morda ste doslej bili prepričani, da letvena dna nimajo pomembne vloge, pa vendar je od njih odvisna tudi trdnost same postelje in udobje. Kakovostna letvena dna, izdelana iz trpežnih materialov in postelji primerna, bodo zagotovila udobje in funkcionalnost postelje.

Morda bo tudi celotna zasnova prostora temeljila na izbiri postelje. Zato morate izbrati pravo posteljo, katera mora biti varna, udobna in ergonomična. V zadnjem času veliko zanimanja vzbujajo postelje v omari, ki so tudi odličen način, da prihranite prostor in so predvsem dobrodošle v manjših sobah. Pri izbiri postelje je dobro upoštevati videz, dimenzije, ceno, kakovost. Osredotočite se lahko tudi na višino osebe.

Foto: Dom 24
Foto: Dom 24