Kolenski sklep obdajajo pomembne strukture, katerih poškodba povzroča velike težave s celotnim kolenom. Take strukture so npr. ligamenti (sprednja in zadnja križna vez, medialni in lateralni kolareralni ligament, patelarni ligament...), hrustanec, meniskus (medialni in lateralni), bursa in podobno. Koleno nam omogoča, da hodimo, tečemo, vstajamo, sedimo ter stojimo. Zaradi stalnega stresa na sklep, ki je zaradi gibanja prisoten celo naše življenje, je koleno nagnjeno k obrabi ali morebitnim poškodbam.

Poznamo številne vzroke za pojav bolečine v kolenu. Seveda se pojavlja vprašanje: ali lahko izpostavimo en vzrok, ki je najpogosteje odgovoren za pojav bolečine? Žal je odgovor ne. To je odvisno od osebe, od genetskih predispozicij, ponavljajočih se obremenitev na koleno (šport), starosti in spola, predhodnih poškodb in še česa. Zavedati pa se moramo, da so pogosto za težave s kolenom odgovorne tudi težave s stopalom ali kolkom.

Foto: NYD
Foto: NYD

V nadaljevanju vam predstavljamo najpogostejše razloge za bolečino v kolenu ter možnosti zdravljenja:

1. ZLOMI

Katerakoli kost, ki sestavlja kolenski sklep (stegnenica, golenica, pogačica) se lahko zlomi. Najpogosteje od naštetih pa se zlomi prav pogačica, ki je najbolj izpostavljena. Vzroki za to so visokoenergetske poškodbe, npr. padci z višine ali prometne nesreče. Ljudje z zmanjšano kostno gostoto (osteopenija, osteoporoza) lahko kost zlomijo že samo z napačnim korakom ali spotikanjem. K zlomom kostem so bolj nagnjeni tudi ljudje z diagnozo osteoartritisa ali z drugimi degenerativnimi motnjami, ki lahko oslabijo kost. Lažje in zaprte zlome se lahko zdravi konzervativno (imobilizacija in fizioterapija), pri težjih in odprtih zlomih pa je potrebno operativno zdravljenje.

2. POŠKODBA SPREDNJE KRIŽNE VEZI (ACL)

Sprednja križna vez poteka diagonalno na sprednjem delu sklepa in preprečuje prekomerno drsenje golenice v smeri naprej. Poškodba sprednje križne vezi je najpogostejša poškodba vezi v kolenu in pogosta športna poškodba. Do pretrganja ali natrganja te vezi lahko pride ob sunkovitem izvinu, obratu ali hiperekstenziji kolena. Taka poškodba zahteva takojšnjo zdravstveno obravnavo. V primeru pretrganja vezi postane koleno bolj nestabilno. Glede na resnost poškodbe zdravniki določijo, ali bo zadoščala rehabilitacija (fizioterapija), ali pa je potrebna kirurška rekonstrukcija vezi.

3. DISLOKACIJA KOLENSKEGA SKLEPA

V določenih primerih se lahko zgodi, da golenica in stegnenica padeta izven pravilne poravnave in položaja. V tem primeru govorimo o dislokaciji sklepa. Dislokacija je lahko povzročena zaradi travme, kot npr. prometna nesreča, padec ali kontaktni šport. Simptomi so bolečina in nestabilnost v kolenu. Pogosto je pridružena tudi poškodba poplitealne arterije ali kompartment sindrom.

4. RAZTRGANINE MENISKUSA

Kolenski sklep vsebuje medialni (notranji) in lateralni (zunanji) meniskus. Meniskusa sta vezivno-hrustančni ploščici v C obliki, ki sta vstavljena med stegnenico in golenico. S svojo specifično obliko se popolnoma prilegata sklepnim površinam in delujeta kot mašilo. Med obremenitvijo kolenskega sklepa delujeta kot blažilca sile.

Meniskus se najpogosteje poškoduje zaradi nenadnih gibov, kot so zasuki ali trki, pri športih, kjer je prisotno hitro spreminjanje smeri, kot so nogomet, košarka, tenis, ali pri padcih in nesrečah, kjer je obremenitev kolena nenadna. To lahko povzroči raztrganje meniskusa. Zdravljenje meniskalnih poškodb je odvisno od vrste, resnosti in lokacije poškodbe, pa tudi od starosti in splošnega zdravstvenega stanja posameznika. Zdravi se lahko konzervativno (fizioterapija), ob hujših poškodbah pa se svetuje artroskopsko zdravljenje.

5. BURSITIS

Burze so majhne, s tekočino napolnjene vrečke, ki blažijo sile v kolenskem sklepu in omogočajo, da se tetive in ligamenti lažje gibajo med seboj. Te vrečke se lahko zaradi prekomerne uporabe ali pritiska vnamejo ali zatečejo. To se imenuje bursitis. Večina primerov bursitisa ni zelo resnih in se jih lahko uspešno pozdravi s fizioterapijo.

6. TENDINOPATIJE

Tetive so tesna, vrvi podobna tkiva, ki vsebujejo kolagenski protein. Povezujejo vaše mišice s kostmi. Pri tendinopatiji govorimo o degenerativnih spremembah na tetivi kot odgovor na kronično prekomerno obremenitev. Degeneracija se kaže v strukturnih spremembah in sestavi tetive. Te spremembe so rezultat ponavljajočih se poškodb na tetivi brez ustreznega časa za regeneracijo. To poleg zmanjšane prožnosti in obsega gibanja povzroča pekočo bolečino. Najbolj znana tendinopatija je skakalno koleno oz. patelarna tendinopatija. Tendinopatije se uspešno zdravijo s fizioterapijo, zdravljenje pa lahko poteka tudi več mesecev.

7. RAZTRGANINE TETIV

Precej pogosto se dogaja, da si športniki ali osebe, ki se ukvarjajo s fizično aktivnostjo, poškodujejo tetive in si jih pretegnejo ali celo pretrgajo. Poleg preobremenitve lahko poškodbo povzroči tudi neposreden udarec pri padcu.

8. POŠKODBA KOLATERALNIH LIGAMENTOV

Kolateralna ligamenta povezujeta stegnenico in golenico iz notranje strani (medialni kolateralni ligament) ter iz zunanje strani (lateralni kolateralni ligament). Poškodbe teh ligamentov so pogoste pri športnikih, zlasti pri kontaktnih športih, lahko pa tudi pri nekontroliranem zdrsu po gladki površini ter padcih (npr. smučanje). Take poškodbe se v večini primerov uspešno pozdravijo konzervativno s fizioterapijo.

9. ILIOTIBIALNI SINDROM

Iliotibialni trakt je membrana oz. fascija, ki se nahaja na zunanji strani stegna in se narašča na zgornji del goleni. Izraz iliotibialni sindrom, pogosto uporabljen tudi izraz tekaško koleno, opisuje stanje, kjer se zaradi preobremenjenosti poveča napetost trakta, kar se izraža z bolečino na zunanji strani kolena. Stanje se uspešno zdravi s fizioterapijo, kjer se zmanjša napetost in vnetje mišice.

10. POŠKODBE ZADNJE KRIŽNE VEZI (PCL)

Zadnja križna vez se nahaja zadaj v kolenu. Gre za enega mnogih ligamentov, ki povezuje stegnenico z golenico. Ta ligament preprečuje, da bi se golenica premaknila preveč navzad. Poškodba PCL zahteva močno silo med tem, ko je koleno upognjeno. Taka poškodba se običajno pojavi, ko nekdo pade na pokrčeno koleno ali pa se med pokrčenim kolenom zgodi močnejši udarec. Glede na resnost poškodbe zdravniki določijo, ali bo zadosti rehabilitacija (fizioterapija), ali pa je potrebna kirurška rekonstrukcija vezi.

Najpogostejšega vzroka za bolečino v kolenu ni mogoče določiti, saj je odvisen od različnih dejavnikov, vključno z genetiko, starostjo, spolom ter preteklimi poškodbami. Pravilna diagnoza in ustrezno zdravljenje s fizioterapijo, konzervativnimi metodami ali kirurškim posegom so ključni za lajšanje bolečin in obnovitev gibljivosti kolena. Pomembno je tudi upoštevati preventivne ukrepe in skrbeti za pravilno telesno pripravljenost ter izogibanje pretiranemu tveganju za poškodbe.

Če čutite bolečino v kolenu ali sumite, da ste morda utrpeli katero od teh pogostih poškodb kolena, je pomembno, da poiščete strokovno pomoč. Klinika NYD ponuja obsežne fizioterapevtske storitve, prilagojene širokemu naboru težav, povezanih s koleni. Njihova izkušena ekipa je predana zagotavljanju učinkovitih načrtov zdravljenja, ki vam zagotavljajo najboljšo možno oskrbo vašega kolena.

Foto: NYD
Foto: NYD