Foto: Terme Šmarješke Toplice
Foto: Terme Šmarješke Toplice

Da gre za motnje presnove, kažejo težave kot so povečana telesna teža (predvsem trebušna debelost), zvišan krvni tlak (hipertenzija), zamaščenost jeter, motnje v presnovi krvnih maščob in / ali zvišan krvni sladkor. Vsaka od teh težav je lahko vzrok za srčno-žilne bolezni in sladkorno bolezen tipa 2.

Kako prepoznamo presnovni sindrom?

Trebušna debelost
(če je obseg pasu nad popkom več kot 94 cm pri moških oz. več kot 80 cm pri ženskah)

+ vsaj dva od naslednjih dejavnikov:

- zvišan krvni tlak: 130/85 mm Hg oziroma že uvedeno zdravljenje z zdravili za zniževanje
- zvišani trigliceridi: 1,7 mmol/l ali več
- znižan 'dobri' holesterol HDL: 1,0 mmol/l ali manj pri moških, 1,3 mmol/l ali manj pri ženskah
- zvišan krvni sladkor na tešče: 5,6 mmol/l ali več oziroma že zdravljena sladkorna bolezen tipa 2

Prekomerna teža in telesna neaktivnost vodita v bolezen

Motnje v presnovi lahko povzročijo zamaščenost jeter, to pa lahko pripelje do vnetja jeter, ciroze ali tudi do raka jetrnih celic. Nalaganje maščobe okoli pasu pogosteje privede do za srčno-žilnih bolezni. Razlog za to so okoli pasu nakopičene maščobne celice, katerih presnovki sodelujejo pri nastajanju bolezni kot sta ateroskeroza in sladkorna bolezen tipa 2.

Pri ljudeh s presnovnim sindromom je tveganje za pojav srčno-žilnih bolezni od 2-4-krat večje, tveganje za pojav sladkorne bolezni tipa 2 pa je 5-krat večje.

O trebušni debelosti govorimo, če je obseg pasu nad popkom več kot 94 cm pri moških, in več kot 80 cm pri ženskah.

Zato je zelo pomembno, da presnovni sindrom preprečimo – z vzdrževanjem primerne telesne teže, z zadostno mero gibanja in zdravim prehranjevanjem. Če pa smo znake presnovnega sindroma pri sebi že prepoznali, ga je potrebno zdraviti s strokovno pomočjo.

V Termah Šmarješke Toplice lahko pod zdravniškim nadzorom znižate maščobe v telesu in odpravite presnovne motnje. Foto: Terme Šmarješke Toplice
V Termah Šmarješke Toplice lahko pod zdravniškim nadzorom znižate maščobe v telesu in odpravite presnovne motnje. Foto: Terme Šmarješke Toplice

Hujšanje in razbremenitev telesa pod zdravniškim nadzorom

V Termah Šmarješke Toplice so razvili edinstvena programa hujšanja SlimFit in razstrupljanja VitaDetox. Temeljita na zmanjševanju maščob v telesu in odpravljanju presnovnih motenj. Osnovni terapevtski ukrep je sprememba življenjskih navad: omejiti vnos kalorij, enostavnih ogljikovih hidratov, nasičenih maščob in transnenasičenih maščob, ter redno gibanje, ker so telesne mišice največji porabnik glukoze in najpomembnejši dejavnik za odpravo inzulinske rezistence.

SlimFit in VitaDetox sta v Sloveniji edina programa hujšanja oz. razstrupljanja, ki sta v celoti prilagojena vsakemu posamezniku. Po zdravniškem pregledu in meritvah se tretmaji, vadbe in prehrana prilagodijo gostovemu zdravstvenemu stanju, življenjskemu slogu in specifičnim željam. Zato so rezultati zelo dobri, gost pa dobi tudi motivacijo in strokovno podporo, da doma nadaljuje z razbremenjevanjem organizma.

Hujšanje v Termah Šmarješke Toplice je hkrati tudi sproščajoč oddih. Foto: Terme Šmarješke Toplice
Hujšanje v Termah Šmarješke Toplice je hkrati tudi sproščajoč oddih. Foto: Terme Šmarješke Toplice

Gibanje – preventiva in zdravilo

Redna fizična aktivnost prepreči zgoraj omenjene težave, ob tem pa tudi zmanjšuje stres in zmanjša tveganja za pojav izgorelosti in depresije. Pozitivnih učinkov gibanja se zaveda večina bolnikov z motnjami presnove, vendar ne znajo in ne zmorejo gibanje vpeljati v svoj vsakdan.

V Termah Šmarješke Toplice je vrsta vadbe in intenzivnost vadbe izbrana tako, da gost uživa v gibanju in se zato z lahkoto privadi na bolj zdrav način življenja. Vadba v termalni vodi, nordijska hoja v naravi in zanimive vadbe v telovadnici, višinski sobi in IR sobi zmanjšujejo maščobne obloge ter čvrstijo mišice, hkrati pa sproščajo in vračajo samozavest.

Hujšanje in razstrupljanje v termah sta tudi svojevrsten oddih

Katerakoli oblika gibanja v vodi – plavanje, vodna aerobika, hoja ali vodna masaža, je dobra za telo in za naše počutje. Tudi drugi tretmaji so učinkoviti in zelo sproščujoči, razvajajo in s tem vzbujajo čute in skrb za svoje telo. Strokovnjaki, ki vodijo program, goste tudi vzpodbujajo k odklopu od tehnologije in k večji povezanosti z naravo. Zato SlimFit in VitaDetox pomenita tudi odličen oddih z dodano vrednostjo.

Vadba v vodi je lažja in zabavnejša kot vadba na suhem. Ali ste vedeli, da porabimo pri plavanju veliko več kalorij kot pri teku ali kolesarjenju na enaki razdalji? Foto: Terme Šmarješke Toplice
Vadba v vodi je lažja in zabavnejša kot vadba na suhem. Ali ste vedeli, da porabimo pri plavanju veliko več kalorij kot pri teku ali kolesarjenju na enaki razdalji? Foto: Terme Šmarješke Toplice

Iva Krajnc Bagola pravi, da se pred bučanjem življenja rada umakne v Terme Šmarješke Toplice. »Narava tu je res fascinantna – bivaš v srčiki zelenja, v popolnem miru, kjer se lahko posvetiš sebi in se nadihaš svežega zraka. Uživam v tretmajih, ki pomagajo, da se razbremeniš napetosti in hkrati očistiš odvečnih maščob in strupov

Programi v Termah Šmarješke Toplice trajajo od 5 do 14 dni, lahko tudi dlje, že v petih dneh pa izgubite znaten del maščobnih oblog. Hkrati boste dobili čvrstejše mišice, izboljšali kondicijo ter osvojili zdrave prehranjevalne in gibalne navade. S tem boste lahko preprečili nastanek metabolnega sindroma. Hkrati pa bo to tudi odličen oddih, saj se ne boste znebili le odvečnih maščob in strupov, temveč tudi neproduktivnih skrbi in težav z zdravjem, ki so nastopile zaradi preobremenjenosti.

»Zame so masaže kot nekakšna meditacija, saj se mi tu vedno porodijo nove ideje,« pravi priznana igralka Iva Krajnc Bagola, ki z možem Aljošo in hčerko Sofio večkrat dopustuje v Termah Šmarješke Toplice.  »Navdušuje me tudi njihova usmerjenost v lokalno, zdravo in eko prehrano, in da so jedi prilagojene moji intoleranci na gluten in laktozo.« Foto: Terme Šmarješke Toplice
»Zame so masaže kot nekakšna meditacija, saj se mi tu vedno porodijo nove ideje,« pravi priznana igralka Iva Krajnc Bagola, ki z možem Aljošo in hčerko Sofio večkrat dopustuje v Termah Šmarješke Toplice. »Navdušuje me tudi njihova usmerjenost v lokalno, zdravo in eko prehrano, in da so jedi prilagojene moji intoleranci na gluten in laktozo.« Foto: Terme Šmarješke Toplice

Vas odvečni kilogrami ovirajo pri vključevanju v družbo in pri delu? Ne osamite se. Pojdite raje na oddih v Terme Šmarješke Toplice in se prepustite varnim rokam strokovnjakov. Pomagali vam bodo, da se boste na naraven način, brez posegov, znebili odvečnih kilogramov, razbremenili organizem ter si izboljšali postavo in samopodobo. Že po 5-ih dneh boste spet v formi!

Foto: Terme Šmarješke Toplice
Foto: Terme Šmarješke Toplice