Foto: im.puls
Foto: im.puls

Cikel je navdušil in privabil na koncerte raznovrstno občinstvo. Projekt je zanimiv tudi z vidika popularizacije Plečnikovih del, še posebej v letošnjem letu, ko slavimo 150-letnico rojstva mojstra Plečnika, in v času, ko so bila Plečnikova dela že vpisana na Unescov seznam svetovne naravne in kulturne dediščine. Prav zaradi tega so organizatorji letos pripravili še posebej bogat program. Njihova namera, da bi s pomočjo kakovostne Plečnikove arhitekture oplemenitili poslušalčevo doživljanje glasbe, se je pri prvih dveh izvedbah koncertnega cikla uresničila. Tudi pri tretji izvedbi bodo na petih Plečnikovih lokacijah po Ljubljani izvedli pet koncertov a-cappella. Letošnje lokacije bodo: vrt za Plečnikovo hišo v Trnovem, atrij in Velika čitalnica Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK), cerkev sv. Cirila in Metoda za Bežigradom in cerkev sv. Frančiška Asiškega v Šiški. Na njih se bodo predstavile štiri izstopajoče domače in letos prvič tudi ena tuja zasedba, ki prihaja iz Avstrije; prav ta je Plečnika v času njegove mladosti močno zaznamovala. Zasedbe so naslednje: Zbor Slovenske filharmonije, Komorni zbor Orfej, Vokalni ansambel Elinor, Komorni zbor Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani in LALÁ, vodilna avstrijska zasedba a-cappella. Pri oblikovanju posameznih koncertnih sporedov so nadaljevali z unikatno in učinkovito prakso: v Plečnikove objekte so povabili umetniške vodje skupin, ki so sporede oblikovali glede na občutke in vtise, ki so jih dobili v posameznih objektih. S tem procesom so želeli vzpostaviti ustvarjalni dialog med ustvarjalci in obstoječo arhitekturo.

Cikel bo 8. septembra pričela izvrstna avstrijska zasedba LALÁ Foto: im.puls
Cikel bo 8. septembra pričela izvrstna avstrijska zasedba LALÁ Foto: im.puls

Koncerti cikel se bo letos začel z nastopom avstrijskega vokalnega ansambla LALÁ, ki bo v četrtek, 8. septembra, nastopil »pri Plečniku doma«, torej na Plečnikovem vrtu za njegovo hišo v Trnovem, zaključil pa v četrtek, 6. oktobra, s prav posebnim koncertom Zbora Slovenske filharmonije pod taktirko dirigentke Jerice Bukovec v cerkvi sv. Frančiška Asiškega v Šiški, ki so ga poimenovali Zareze, spominjanje in novi mir (Naša nedokončana žalovanja po letu 2020). S koncertom želijo ozavestiti proces žalovanja po pandemiji, ki še tli v nas kot družbi, vendar še ni bilo pravega časa in tudi (javnega) prostora ne, da bi se lahko odvil do konca, zato v nas kot posameznikih večinoma ni prišlo do katarze in pomiritve. Javni družbeni diskurz je namreč neposredno po velikih epidemičnih valih v nas naselil novo krizo in nove strahove: vojno z energetsko krizo in draginjo. S koncertom se želijo spomniti vseh, ki so bili v času pandemije covida-19 zaradi narave bolezni prisiljeni umreti sami, v izolaciji in brez svojcev, pa tudi vseh, ki jim je pandemija kakor koli spodnesla tla pod nogami, ki so žalovali in še žalujejo, v želji, da se s tem skupnim korakom odpremo. S tem koncertom se organizatorji želijo dotakniti tudi visoke moralne drže mojstra Plečnika in njegovega pogleda na umetnost. Pri zasnovi koncerta sta sodelovala tudi filozof Lenart Škof in skladateljica Bojana Šaljić Podešva.

Zbor Slovenske filharmonije Foto: im.puls
Zbor Slovenske filharmonije Foto: im.puls

Drugi in tretji koncert bosta v Narodni in univerzitetni knjižnici, Plečnikovem arhitekturnem biseru; tako bo 15. septembra v atriju NUK-a nastopil Komorni zbor Orfej iz Ljutomera, letošnji nagrajenec državnega zborovskega tekmovanja Naša pesem, pod taktirko Andraža Hauptmana, 22. septembra pa v edinstveni Veliki čitalnici NUK-a Vokalni ansambel Elinor iz Maribora s programom »Zgovornost tišine«.

Letošnja Plečnikova prizorišča Foto: im.puls
Letošnja Plečnikova prizorišča Foto: im.puls

Na predzadnjem koncertu v cerkvi sv. Cirila in Metoda za Bežigradom se bo predstavil Komorni zbor Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani pod taktirko Sebastjana Vrhovnika s sporedom, ki bo vključeval dela iz dežel, v katerih je deloval mojster Plečnik. Koncertni cikel, ki bo potekal ob četrtkih med 8. septembrom in 6. oktobrom 2022, organizira zavod im.puls art. Projekt sofinancira Mestna občina Ljubljana, glavna partnerica cikla pa je Zavarovalnica Triglav, d.d., ki je tesno povezana z opusom Jožeta Plečnika, saj je mojster Plečnik zasnoval tudi današnji sedež podjetja na Miklošičevi ulici v Ljubljani. Projekt podpirajo še Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK), Avstrijski kulturni forum in Plečnikova hiša.

Več informacij o koncertih: www.plecnikinacappella.si.

Vstopnice: www.eventim.si.