JSKD uspešno povezuje in spodbuja k osebni rasti, ljubiteljskemu kulturnemu razvoju, vseživljenjskemu učenju in krepi najrazličnejša zavedanja in kompetence.

Posebno pozornost v svojih vrstah in širše namenja predvsem povezanosti, velik poudarek daje kakovostni ljubiteljski kulturi, njenemu ustvarjanju, ohranjanju in razvoju. Stremi k osebni rasti in udejstvovanju posameznika kot tudi skupnemu razvoju ter podpori slovenskega ljubiteljskega kulturnega okolja nasploh.

Stabilen in uspešen ljubiteljski kulturni sklad tako že vrsto let uspešno podpira in izvaja kulturne in družbeno odgovorne projekte, se aktivno vključuje v slovensko (in lokalno) družbo ter pripore k dobrobiti vseh nas. Sočasno pa posamezna lokalna JSKD društva oblikujejo skupno zgodbo z matico, ki močno izpostavlja JSKD kot del skupnega ljubiteljskega kulturnega prizorišča.

Jedro JSKD je torej »ljubiteljska kultura«, ki ponuja več v tesnem sodelovanju s slovenskimi lokalnimi društvi. Odlično (od)igra vlogo povezovalca ob kakovostnih ljubiteljskih kulturnih vsebinah in dogodkih doma in širše.

Osrčje vseh JSKD društev sestavlja navdih, povezovanje in rast.

JSKD OBLIKUJE IN STREMI K NAJBOLJŠIM VREDNOTAM

Glavno vodilo JSKD je povezanost, razvoj ljubiteljske kulture in osebna rast tako pri soustvarjanju kot spremljanju programa. Pri svojem delu stremijo h kakovostni ljubiteljski kulturi, ki navdihuje. Na vsakem koraku gredo ob bok najbolj aktualnim tematikam in dogajanju, zaradi česar pritegnejo vse več pozornosti in zanimanja. Stik z ljudmi jih žene naprej in jim hkrati da pomemben uvid v to, kar ljudem manjka, potrebujejo in iščejo. Znani so tudi po svoji dinamičnosti, saj znajo prisluhniti potrebam ljudi in jih kmalu ponuditi vsebine z dodano vrednostjo. Zaradi domiselnih idej nase vlečejo vedno nove in nove ljubitelje. Dobra razpršenost po Sloveniji pa omogoča ravno bližino, kar je v tem življenjskem stilu dandanes zelo pomembno. Poznajo potrebe ljudi, kaj v resnici šteje in je v kulturnem smislu pomembno. In seveda nenazadnje – domačnost, saj prav sak JSKD ceni vse tisto, kar ljudje razumejo in čutijo pod besedo »ljubiteljska kultura«.

TE DNI POTEKA TUDI 59. LINHARTOVO SREČANJE

Linhartovo srečanje ravno te dni povezuje nastopajoče gledališke skupine in seveda ljubitelje kakovostne ljubiteljske kulture.

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) in Občina Postojna na odru Kulturnega doma v Postojni te dni prirejata že 59. Linhartovo srečanje, festival gledaliških skupin Slovenije. To pot bodo organizatorji podelili nagrade za kar dve leti, in sicer Linhartove listine in Linhartove plakete, jubilejno zlato priznanje in nagrade matiček. Na festivalu pa se vsako leto podeljujejo naslednje nagrade: najboljša glavna moška vloga, najboljša glavna ženska vloga, najboljša stranska moška vloga, najboljša stranska ženska vloga in posebno priznanje selektorja.

Zmagovalna predstava 58. Linhartovega srečanja, Reginald Rose: DVANAJST JEZNIH MOŽ v izvedbi Šentjakobskega gledališče Ljubljana, režija: Ira Ratej Foto: Matej Maček
Zmagovalna predstava 58. Linhartovega srečanja, Reginald Rose: DVANAJST JEZNIH MOŽ v izvedbi Šentjakobskega gledališče Ljubljana, režija: Ira Ratej Foto: Matej Maček

Linhartovo srečanje je priložnost za nastop najbolj pronicljivih gledaliških skupin v izvedbi ljubiteljskih gledaliških skupin iz Slovenije in zamejstva. V tekmovalnem delu se bo predstavilo sedem predstav, ki jih je selektor, režiser Miha Golob, izbral izmed skupno dvaintridesetih prijavljenih.

Srečanje prinaša žanrsko raznolike ter scenografsko in kostumografsko dodelane predstave, ki jih ne gre zamuditi.

Za pokušino – letošnje Linhartovo srečanje v številkah:

  • V razpisu je sodelovalo 32 predstav iz slovenskih regij in zamejstva je
  • 7 predstav se je uvrstilo v tekmovalni del
  • 1 predstava je v spremljevalnem programu
  • V uvrščenih predstavah sodeluje okrog 100 ljubiteljskih ustvarjalcev
O pomembni vlogi kulture v vsakdanu vseh nas je spregovoril tudi direktor JSKD, g. Damjan Damjanovič Foto: osebni arhiv
O pomembni vlogi kulture v vsakdanu vseh nas je spregovoril tudi direktor JSKD, g. Damjan Damjanovič Foto: osebni arhiv

Da je kultura odslikava narodove omike, ni potrebno posebej poudarjati. Je pa nujno vedno in povsod posebej izpostavljati, da je slovenska ljubiteljska kultura za narod, ki ni tako mnogoštevilen, usodnega pomena, saj je zibelka vsega tistega, kar se, praviloma, vedno izkaže tudi kot vrhunski presežek v polju kulturnega ustvarjanja na slovenskem. Linhartovo srečanje je kot eden izmed dragocenih drobcev v mozaiku slovenske kulturne raznolikosti zagotovo dogodek še kako vreden skrbne pozornosti vseh dobrih ljudi. O tem ni dvoma in ga tudi ne more biti. Predvsem v časih, vsem nam zaradi COVID-19 ne prav prijazno naklonjenih. V časih, ki bi jih zlahka opisal z besedami , rahlo sicer z moje strani prirejenimi, prav posebnega intelektualnega pričevalca svojega časa, akademika Josipa Vidmarja, ki je že daljnega leta 1932 zapisal sledeče:

"Naposled še tole: "Svet je iz tira". Pripravljajo se morebiti gospodarski in socijalni prevrati, kakršnim ni primere v zgodovini. Jaz pa pravim: kakor koli naj se obličje sveta izpremeni, če nočemo biti še težje oškodovani, nego nas je oškodoval požar svetovne vojne (in novodobne pandemije, op.D.D.), moramo biti strnjeni in do kraja urejeni v tej edini stvari svoje narodnosti. Narodnost je in bo ostala osnova vsake bodoče preuredbe sveta.

Čim večje stvari se gode in se bodo godile na evropski celini, tem jasnejša mora biti naša zavest, tem bolj je potrebno, da postanemo čvrsta strnjena enota brez notranjega razdora in da izločimo iz naše duševnosti vso malodušnost, ki je dediščina naše tisočletne odvisnosti."

Damjan Damjanovič, direktor

Ogled predstav je povsem brezplačen, seveda pa je za vstop v dvorano treba upoštevati predpisane PCT pogoje. Prijazno vabljeni!