Foto: im.puls
Foto: im.puls

V okviru jesenske evropske turneje 2023, ki bo potekala v najbolj prestižnih koncertnih dvoranah po Evropi, od Berlinske filharmonije, Leipziškega Gewandhausa, Salzburškega Festspielhausa do dunajskega Musikvereina, se bo Kitajski orkester iz Sudžova (Suzhou Chinese Orchestra) prvič predstavil tudi v Sloveniji. Orkester, ki velja za pravo kitajsko glasbeno senzacijo in ki s svojimi nastopi navdušuje po vsem svetu, bo namreč s svojim karizmatičnim dirigentom Pang Ka-Pangom 22. septembra nastopil v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. 90-članski orkester je prava glasbena poslastica in paša za oči.

Kitajski orkester iz Sudžova (Suzhou Chinese Orchestra)

22.9. 2023 ob 19.30
Cankarjev dom, Ljubljana

Pang Ka-Pang,
dirigent
Aleksandar Serdar,
klavir
Zhu Changyao,
erhu

V njem lahko prisluhnemo najrazličnejšim tradicionalnim inštrumentom jugovzhodne Kitajske, ki jih v zahodnem svetu praktično ne poznamo in ki se v orkestru izjemno dobro dopolnjujejo z zahodnimi inštrumenti ter tvorijo še popolnoma ne slišan simfonični zvok. Kitajski orkester iz Sudžova je zaradi tega edinstven in osvaja srca poslušalcev po vsem svetu.

Sudžov, ki leži v bližini Šanghaja je eno najstarejših kitajskih mest, ki se ponaša z več kot 2500-letno zgodovino. Velja za »Benetke kitajskega jugovzhoda«, saj je prepredeno z vodnimi kanali in umetelno oblikovanimi parki. Mesto se namreč razprostira na področju mnogih jezer, ki jih povezujejo vodni kanali. Kar 42% mesta pokriva voda. Po kanalih se lahko zapeljete s čolnom, lahko pa se ob njih tudi sprehodite. Že Marco Polo je daljnega leta 1276 mesto opisal kot "čudovito". Mesto velja od 14. stoletja dalje za center proizvodnje svile, znano pa je tudi po čudovitih zgodovinskih parkih, ki so jih pričeli umetno ustvarjati kot lovišča že v 6. stoletju pred našim štetjem in od katerih jih je kar nekaj vpisanih na seznam Unescove naravne in kulturne dediščine. Danes, v sodobni Kitajski, velja Sudžov z več kot 10 milijoni prebivalcev za enega od high-tech centrov Kitajske in za eno najbogatejših mest. BDP na prebivalca v Sudžovu je leta 2014 znašal več kot 52.000 USD, kar je največ na Kitajskem in na 27. mestu na svetu.

V tem slikovitem okolju je bil pred šestimi leti na pobudo dirigenta Pang Ka-Panga s pomočjo mesta Sudžov in tehnološkega parka New District iz Sudžova ustanovljen Kitajski orkester iz Sudžova. Simfonični sestav domuje v lastni koncertni dvorani, ki so jo zgradili v dveh letih. Za arhitekturo in akustiko dvorane je poskrbel svetovno znani japonski arhitekt Toyota Yasuhisa, ki je sodeloval že pri gradnji mnogih prestižnih dvoran po svetu, kot so Berlinska filharmonija, Koncertna dvorana Mariinski v St. Petersburgu ali koncertna dvorana v Šanghaju.

Foto: im.puls
Foto: im.puls

Orkester združuje približno 90 glasbenikov, starih v povprečju 29 let. Glasbeniki igrajo večinoma na tradicionalna kitajska glasbila kot tudi na običajna zahodna glasbila in s tem ustvarjajo edinstveno simfonično zvočno sliko. Leta 2021 je Kitajski orkester iz Sudžova prejel posebno priznanje v okviru Austrian Music Theatre Award kot »Najboljši mednarodni orkester«.

Pang Ka-Pang - Umetniški vodja in glavni dirigent

Dirigent Pang Ka-Pang Foto: im.puls
Dirigent Pang Ka-Pang Foto: im.puls

Umetniški vodja Kitajskega orkestra iz Sudžova, predanega spajanju tradicionalne kitajske glasbe s sodobno, je od vsega začetka dirigent Pang Ka-Pan. Po študiju dirigiranja v Pekingu se je izpopolnjeval v Evropi in študij sklenil na Dunaju. Od ustanovitve leta 2017 se pod vodstvom svojega glasbenega vodje simfonični orkester posebej posveča naročilom skladateljem za nova dela z edinstveno instrumentacijo tradicionalnih kitajskih in zahodnih klasičnih glasbil. S posebnim pridihom sodobnega poustvarjanja maestro navdušuje tako domače kot mednarodno občinstvo. Dirigent Pang Ka-Pang je bil za svoj prispevek k medkulturnem dialogu med zahodno in vzhodno glasbo že večkrat nagrajen, mdr. leta 2021s pomembnim avstrijskim priznanjem Austrian Music Theater Award za mednarodno glasbeno in kulturno udejstvovanje.

Solist na kitajskem strunskem glasbilu erhu Zhu Changyao Foto: im.puls
Solist na kitajskem strunskem glasbilu erhu Zhu Changyao Foto: im.puls

Spored

Na tokratni turneji bo orkester evropskemu občinstvu premierno predstavil nova simfonična dela, ki so bila napisana prav za ta orkester: Lirično simfonično pesnitev »Most Feng (Javorjev most) v meglici« skladatelja Li Binyanga, skladbo »Zrcaljenje Meseca v izviru Erquan« za kitajsko strunsko glasbilo erhu in orkester (solist bo virtuoz na tem glasbilu Zhu Changyao), Koncert za klavir in orkester skladatelja Zhang Zhao-a (solist na klavirju bo izvrstni srbski pianist z bogato mednarodno kariero in profesuro v Sloveniji Aleksandar Serdar) ter Simfonijo št. 5 "Guangming" skladatelja Lia Changyuana.

S koncertom v Ljubljani, ki bo 22. septembra 2023, se bo letošnja evropska turneja Kitajskega orkestra iz Sudžova začela. Glasbeniki se bodo nato odpravili na Dunaj, kjer bodo dva dni kasneje nastopili v Zlati dvorani dunajskega Musikvereina, dvorani, v kateri poteka vsako leto znameniti Novoletni koncert Dunajskih filharmonikov.