Vsak dan se zanašamo na svoj digitalni svet, ki predstavlja velik del našega življenja, v katerem se zelo naslanjamo tudi na virtualne podatke. Naši podatki zdaj niso več hranjeni toliko v papirni kot v elektronski obliki, zaradi česar so potencialna tarča različnih hekerjev ali kibernetskih kriminalcev. Intenziven razvoj pa je privedel tudi do novih tehnologij, katerih naloga je zaščititi uporabnike, njihove podatke in informacije, da bi vedno ostali korak pred nevarnostjo, ki čaka za vsakim vogalom.

Foto: Samsung
Foto: Samsung

Zaradi moderne tehnologije, življenjskega sloga in vpliva še vedno aktualnih epidemioloških okoliščin se je uporaba pametnih telefonov povečala kar za 70 %, uporaba zdravstvenih storitev prek pametnih telefonov za neverjetnih 500 %, 50 % bolj pa so razširjene tudi digitalne transakcije.

Varnost na pozna kompromisov

Vse te aktivnosti pomenijo ”samovoljen” vnos osebnih podatkov na različne platforme, ki so lahko zlorabljene, nevarnost kibernetskih napadov pa nenehno narašča po vsem svetu, tako da ni več vprašanje, ali se bo to zgodilo, temveč kdaj se bo zgodilo.

Družba Samsung se je tega lotila proaktivno, in sicer z nenehnimi inovacijami varnostnih sistemov, katerih cilj je zaščita podatkov uporabnikov. Na ta način se gradi odnos zaupanja, predvsem pa se uporabnikom nudi ustrezna zaščita podatkov pri uporabi mobilnih naprav in najljubših aplikacij. Samsung v sodelovanju s številnimi partnerji tako nenehno izboljšuje zmogljiv varnostni sistem in ga s pomočjo različnih programskih rešitev vgrajuje v svoje naprave in vse njihove komponente, od čipov do operacijskih sistemov.

Velik korak na tem področju je naredila tudi družba Google, ki je že leta 2018 obnovila svojo politiko zasebnosti in uvedla uporabnikom dostopnejšo nadzorno ploščo za pregled podatkov, povezanih z Googlovimi naročili. S pomočjo varnostnega čipa Google Titan M se varnost v mobilnih napravah povzpenja na višjo raven, zaradi česar je Android postal ne samo učinlkovit, ampak tudi varen operacijski sistem pametnih telefonov, ki vključuje tudi najnovejše pametne naprave Samsung Galaxy A52s 5G, Galaxy Z Flip3 5G, Z Fold3 5G in Samsung Galaxy Tab S7 FE. Za dodatno varnost pa je poskrbljeno tudi v sklopu trgovine Google Play, ki skrbi, da uporabniki verno prevzemajo resnično certificirane, varne aplikacije.

Varnost v vsakem trenutku

Eden od najboljših primerov tega, kako družba Samsung skrbi za varnost uporabnikov, je platform Samsung Knox, ki je bila ustvarjena že leta 2013 in doživlja nenehne izboljšave. Na začetku je platforma predstavljala rešitev za varnost podjetij, sčasoma pa je napredovala v zasebno varnostno platformo za pametne telefone, ki prejema številna priznanja in certifikate. Ti potrjujejo njeno vlogo pri zaščiti, ki jo družba Samsung nudi svojim uporabnikom. Največja prednost te platforme je, da deluje v realnem času. Podatki na naših napravah nenehno krožijo, hekerji pa so vedno pripravljeni na napad. Zato Samsung Knox nikoli ne spi, da bi lahko mirno spali vi, vedoč, da so vaši podatki varni v vsakem trenutku.

Da je ta varnostna platforma v kategoriji varnosti boljša od katere koli druge aktivne platforme, potrjuje tudi nagrada, ki jo je leta 2020 prejela na dogodku Global Mobile (GLOMO) Awards. Gartner je platformi Knox podelil oceno 27 od 30, prejela je nagrado GLOMO 2020 za najboljšo mobilno inovacijo v gradbeništvu, oceno 6+ kot najvišjo oceno kadar koli podeljeno v kategoriji Evaluation Assurance Level, kot tudi oceno 5+ za varnostni procesor in Knox Vault, ki omogoča zelo zanesljivo delovanje te platforme na področju varnosti in zaščite uporabniških podatkov.

Družba Samsung je v nenehnem procesu inovacij na vseh področjih svojega poslovanja, tudi na varnostnem področju. Razvili so tudi programsko opremo, ki dodatno ščiti že tako dobro zaščitene podatke in jih razvršča v posebne baze. Storitev Samsung Pay* šifrira podatke o plačilih in jih hrani v zasebnem trezorju; Samsung Health izlušči osebne zdravstvene podatke; s pomočjo avtomobilskega ključa Digital Key lahko avtomobil odklenete s telefonom, medtem ko funkcija Intelligent Wi-Fi analizira vzorce spletnega prometa in opozarja na tveganja. To funkcijo lahko kadar koli vključite ali izključite v nastavitvah Wi-Fi.

Foto: Samsung
Foto: Samsung

Ne glede na to, ali pametne naprave uporabljamo v zasebne ali službene namene, je jasno, da so postale naš vsakdan. Ne samo, da vsebujejo veliko število osebnih podatkov, tudi informacije, ki jih izmenjujemo z drugimi uporabniki, s katerimi smo povezani, za vedno ostajajo zapisane v virtualnem svetu. Zato je pomembno, da smo prepričani v storitve, ki jih uporabljamo. Kot odgovorna družba, Samsung teži k optimizaciji in nenehnem napredku tehnologije, ki bo njihovim uporabnikom nudila maksimalno podporo in zaščito.

Za več informacij obiščite http://www.samsung.si/ in https://www.samsung.com/si/security/.


*Razpoložljivost storitve se razlikuje glede na tržišče.