Furlanski pršut, ki je gurmanska odličnost in ikona kmečkih prehrambnih izdelkov oznake Made in Italy, je dosegel pomembne rezultate ne samo v Sloveniji ampak po vsej Vzhodni Evropi. Zlasti naša država je zabeležila zanimiv porast v uvozu, ki v primerjavi s predhodnim letom znaša +49 %. Ta podatek uvršča Slovenijo med najpomembnejše uvoznike izdelkov s poreklom San Daniele DOP v Vzhodni Evropi, takoj za Romunijo in Poljsko.

Foto: Consorzio del Prosciutto di San Daniele
Foto: Consorzio del Prosciutto di San Daniele

Pršut s poreklom San Daniele DOP ni cenjen samo zaradi svojega edinstvenega okusa, temveč tudi kot lahko prebavljiva hrana, ki je primerna za kakršnokoli dieto. Popoln je za otroke, starejše, športnike ali za vključitev v nizkokalorične diete. Tudi zunanji videz je zlahka prepoznaven: njegova oblika, ki spominja na kitaro, je neponovljiva zlasti zaradi noge, ki olajša faze sušenja stegna ter predstavlja poklon stoletni tradiciji pridelovanja. Pršut s poreklom San Daniele DOP v polnosti pripoveduje zgodbe ter značilnosti kraja, iz katerega prihaja, svoje užitke pa ponaša po vsem svetu.

Mikroklima, zorenje in sestavine visoke kakovosti

Skrivnost pršuta Prosciutto di San Daniele je popolnoma zavita v njegov proces pridelave, ki je sestavljen iz postopkov in načel, ki se preko mojstrov pršutarjev prenašajo iz generacije v generacijo. Za pridelavo pršuta San Daniele DOP so potrebne “samo” tri sestavine in morda je prav ta neverjetna preprostost tista, ki poudari vso kakovost izdelka in vseh sestavin, ki so potrebne za njegovo pridelavo. Usoda tega izdelka je od nekdaj povezana s krajem San Daniele del Friuli (oddaljen manj kot 200 km od Ljubljane), ki je postavljen v edinstveno in neponovljivo okolje.

Foto: Consorzio del Prosciutto di San Daniele
Foto: Consorzio del Prosciutto di San Daniele

To je območje amfiteatra Morenico, ki se nahaja ob vznožju Predalp približno 250 metrov nad morsko gladino. Prav tu se srečajo hladni gorski vetrovi in svež vetrič iz Jadrana. Reka Tilment, ki tiho opazuje, vijuga med hribi ter deluje kot naravni regulator. Mikroklima, znotraj katere proizvajajo pršut San Daniele DOP, je nedvomno ena izmed treh sestavin, ki prispevajo k perfektni odličnosti: ta zagotavlja popolno zorenje in olajša ohranjanje mesa (brez uporabe dodatkov).

Druga nepogrešljiva sestavina je morska sol, tudi ta je 100 % pridobljena v Italiji na območju njenega osrednjega dela. Zanimiv je poudarek, da konzorcij proizvajalcev pršuta San Daniele z namenom varovanja okolja že dalj časa zmanjšuje količino porabljene soli in se še naprej zavzema za uporabo soli v alternativne namene.

Foto: Consorzio del Prosciutto di San Daniele
Foto: Consorzio del Prosciutto di San Daniele

Tretjo in zadnjo glavno sestavino predstavljajo sestavine visoke kakovosti: uporabljajo se samo izbrana italijanska svinjska stegna. Celotna proizvodna veriga je sestavljen iz 3641 kmetij za rejo in 47 klavnic, ki se nahajajo v desetih regijah na severnem in osrednjem delu Italije in so navedene v Predpisih o proizvodnji.

Do odličnosti oznake Made in Italy z le enim klikom

Spletni nakup pršuta San Daniele je zelo preprost. S pomočjo spletnih trgovin šestih podjetij, ki pripadajo konzorciju Consorzio del Prosciutto di San Daniele, lahko z nekaj preprostimi kliki uživate v tej italijanski odličnosti v udobju svojega doma. Spletna ponudba vam nudi nakup pršuta v različnih oblikah, ki najbolj ustrezajo potrebam kupcev: narezan pršut ali celo stegno, s kostjo ali brez.

Spodaj je posodobljen seznam podjetij Konzorcija za zaščito oznake DOP, ki svoje izdelke prodajajo preko spleta:

Foto: Consorzio del Prosciutto di San Daniele
Foto: Consorzio del Prosciutto di San Daniele