Brez sramu se postavi ob bok aluminiju in pričakuje, da z njim poustvarimo novo modernost, obenem pa ostaja še vedno očarljivo tradicionalen, topel in pristen. Pri vodilnem svetovnem inovatorju vhodnih vrat Pirnarju izdelujejo lesena vhodna vrata, ki so prejela nešteto najprestižnejših mednarodnih nagrad za dizajn in tehnološke inovacije. Različni modeli po meri se prilagajajo raznolikim potrebam, zato jih lahko brez pomisleka vključite v novogradnjo ali v prenovljen vhod.

Obiščite Pirnarjev Teden čitalca na prstni odtis

Od 12. do 16. aprila 2021 bo v Pirnarjevih salonih v Ljubljani in Mariboru Teden čitalca na prstni odtis.

V tem času boste lahko podrobneje spoznali sodobni sistem odpiranja vhodnih vrat na prstni odtis tudi na lesenih vhodnih vratih in izkoristili posebno priložnost, ki so jo za vas pripravili Pirnarjevi strokovnjaki.

Prehitite vrsto in si rezervirajte termin obiska.

Sodobna lesena vhodna vrata Pirnar Ultimum Pure s skritim potezalom OneTouch. Foto: Pirnar d.o.o.
Sodobna lesena vhodna vrata Pirnar Ultimum Pure s skritim potezalom OneTouch. Foto: Pirnar d.o.o.

Kako izbrati kakovostna in varna lesena vhodna vrata?

Ljudje za srečo radi “potrkamo na les”. A pri odločitvi za lesena vhodna vrata samo upanje na srečno izbiro in priljubljena ljudska vraža žal ne bosta zadostovali. Na katere podrobnosti morate biti torej pozorni, ko razmišljate o nakupu lesenih vhodnih vrat? Predvsem naj bodo izdelana iz kakovostnega, masivnega lesa in obdelana z najsodobnejšimi postopki, ki preprečujejo deformacijo, obenem pa poudarjajo številne naravne prednosti lesa, zaradi katerih bo vaše bivanje še kvalitetnejše:

  • Les je trpežen in trden material, ki omogoča stabilno konstrukcijo.
  • Je odličen naravni izolator, zato so lesena vhodna vrata primerna tudi za vgradnjo v objekte s slabšo izolacijo in za pasivno gradnjo.
  • Lesena vrata so ekološka in okolju prijazna, saj ob izdelavi in uporabi puščajo minimalen vpliv na okolje.

Poleg kakovosti lesa je pomemben dejavnik pri odločitvi tudi varnost lesenih zunanjih vrat. Pri Pirnarju na tem področju ne sklepajo kompromisov, zato so njihova lesena vrata robustna in zanesljiva, z večkratnim varnostnim zaklepanjem, poleg tega morajo imeti tudi lesena vhodna vrata vsaj varnostni certifikat RC2.

NASVET: Kako čistimo lesena vhodna vrata?

Les je del narave in kot tak živ material, ki se nenehno spreminja, zato je pomembno, da za svoja lesena vhodna vrata pravilno skrbimo. Še posebej priporočamo redno čiščenje vratnega krila in podbojev, ker se predvsem na zunanji strani nabere veliko najrazličnejše umazanije. Pri čiščenju moramo paziti, da ne uporabljamo agresivnih čistilnih sredstev in grobih tkanin, ki lahko vrata poškodujejo. Dovolj je, da jih večkrat zgolj nežno obrišemo z vlažno krpo, da odstranimo umazanijo, nato pa še obrišemo do suhega. Na trgu je veliko čistilnih sredstev, ki so namenjena čiščenju lesa, vendar moramo pred uporabo le-teh vedeti, s kakšnimi premazi so zaščitena naša vrata, da ne naredimo več škode kot koristi.

Iz katerega lesa so najprimernejša lesena vhodna vrata?

Lesena vrata po meri so lahko iz več vrst lesa, pri Pirnarju pa jih izdelujejo iz treh vrst masivnega lesa, ki vsak zase odgovarja na specifične potrebe in želje strank:

Sodobna Pirnar lesena vhodna vrata po meri iz smrekovega lesa. Foto: Pirnar d.o.o.
Sodobna Pirnar lesena vhodna vrata po meri iz smrekovega lesa. Foto: Pirnar d.o.o.
  • Smreka. Vhodna vrata iz smreke so precej svetla z razločno poudarjenimi ravnimi marogami, ki dajejo vhodu specifičen videz s temnejšimi črtami. Izbirate lahko med različnimi lazurnimi barvami, ki naravni les dodatno osvetlijo ali potemnijo, lahko jih kombinirate tudi z aluminijastimi elementi, ki poudarijo estetsko dovršenost izdelka.
  • Macesen. Macesen je tipična gorska drevesna vrsta. Za macesnova vhodna vrata je značilna gosta struktura in poudarjena rdečkasta barvna niansa, ki jo lahko spreminjamo z nanašanjem lazurnih in oljnatih barv.
  • Hrast. Gre za izjemno vzdržljiv in trden les. Hrastova vhodna vrata nudijo širok razpon barvnih nians, od temno in svetlo rjave, do sivobele naravne barve. Ne glede na naravno barvno nianso hrastovega lesa ga lahko obogatimo še z nanašanjem lazur in premazovanjem z olji, s čimer ustvarimo prestižen in eksotičen videz sodobnega vhoda.

Redno vzdrževanje lesenih vhodnih vrat podaljšuje življenjsko dobo

Zaupanja vredni proizvajalci lesena vhodna vrata že med samo izdelavo odlično zaščitijo. Ker pa so vhodna vrata izpostavljena različnim vremenskim razmeram, dimu in prahu, jih je treba redno in pravilno vzdrževati, da podaljšamo njihovo življenjsko dobo. Po nekaj letih po navadi vrata potrebujejo tudi novo barvanje. Če niso preveč poškodovana, se lahko barvanja lotite sami, vendar morate najprej preveriti, s kakšnimi premazi so pobarvana, da boste uporabili enake. Če so vaša vhodna vrata preveč poškodovana, vam priporočamo, da popravilo prepustite strokovnjakom.

Zanimive ideje

Moderna lesena vhodna vrata s sodobnim dizajnom in tehnologijo

Les je eden najstarejših gradbenih materialov, a nikoli ne zastara. Glede dizajna in možnosti nadgradenj z najnovejšo tehnologijo se kosa tudi z najsodobnejšimi aluminijastimi vhodnimi vrati. V lesena vhodna vrata lahko vgradite čitalec na prstni odtis, s pomočjo katerega boste povsem brez skrbi in ključev odpirali vaš dom. Les se odlično dopolnjuje tudi s steklom in različnimi osvetlitvami, zato lesena vhodna vrata s steklenimi elementi ustvarjajo edinstveno oblikovalsko kombinacijo, ki jo v Pirnarju izbrusijo do popolnosti. Tako se udobna toplina lesa in gladka hladnost ter eleganca stekla pri njihovi liniji Ultimum Pure zlivata v popolnoma gladko površino brez odvečnih robov in prehodov.

Sodobna lesena vhodna vrata Pirnar Ultimum Pure krasijo moderno vilo. Foto: Pirnar d.o.o.
Sodobna lesena vhodna vrata Pirnar Ultimum Pure krasijo moderno vilo. Foto: Pirnar d.o.o.

Za lažjo odločitev, katera lesena vhodna vrata izbrati za vaš dom, prenesite kataloge Pirnar vhodov iz različnih kolekcij. Tako boste dobili boljši vpogled v naravne barve lesa, teksture, sloge, zasteklitve in druge elemente, ki jih lahko po meri vgradite v vaša nova lesena vhodna vrata.

Nič pa ne odtehta občutka, ko površino lesenih vratih v živo začutite in pobožate s svojo dlanjo, zato obiščite Pirnarjev salon vhodnih vrat v Ljubljani ali Mariboru in dovolite, da vas navdušijo.