Foto: Spletni partner d.o.o.
Foto: Spletni partner d.o.o.

Ob sproščujočem delu z zemljo, opazovanju rasti ter uživanju ob domače pridelani, sveži in okusni zelenjavi pa nemalo kdo sanja tudi o tem, kako čudovito bi jo bilo na voljo imeti kar čez vse leto. Če tudi vi sanjate o tem, je rešitev na dlani! In ta je preprosta – svojo zelenjavo lahko vse dni v letu pridelujete pod rastlinjaki, ki z ustvarjanjem nadzorovanega okolja omogočajo idealne pogoje za rast in razvoj rastlin ter podaljšujejo rastno sezono.

Stopite z nami v svet vrtnih rastlinjakov in toplih gred!

Rastlinjaki – ključ do samooskrbe tekom celega leta

Rastlinjak je konstrukcija iz stekla ali prozornega materiala, ki omogoča prehod svetlobe in v notranjosti ustvarja toplo okolje. V njem lahko gojimo različne vrste rastlin od paradižnikov, paprike, kumar, solate, jajčevcev, bučk in cvetače pa do raznovrstnih začimb in zelišč. Vrtni rastlinjaki ne nudijo zaščite zgolj pred ekstremnimi vremenskimi razmerami, pač pa tudi pred škodljivci ter boleznimi. S tem se ustvarjajo optimalni pogoji za uspešno gojenje vrtnin skozi vse leto.

Foto: Spletni partner d.o.o.
Foto: Spletni partner d.o.o.

Prednosti rastlinjakov

Rastlinjaki prinašajo številne prednosti, ki jih vrtnarji izkoriščajo za uspešno gojenje rastlin. Nekatere od njih so:

  • Podaljšana sezona vrtnarjenja

Z ustvarjanjem nadzorovanega okolja (nadzor temperature, vlage, osvetlitve in prezračevanja) omogočajo vrtnarjenje skozi vse leto. Tako lahko z nekaj znanja in interesa postanete samooskrbni z zelenjavo, začimbami in zelišči skozi vse leto.

  • Zaščita pred ekstremnimi vremenskimi razmerami

Nudijo zaščito pred ekstremnimi vremenskimi razmerami (močni vetrovi, toča, sneg, neurja ali nenadni temperaturni padci). Rastline so znotraj rastlinjaka torej varne, kar jim zagotavlja boljše zdravje in uspevanje.

  • Nadzor nad pogoji iz okolja

S prilagajanjem temperature, vlage, osvetlitve in prezračevanja v rastlinjaku se ustvarjajo optimalni pogoji za rast in razvoj rastlin.

  • Zgodnje kaljenje in hitrejša rast

Vrtni rastlinjaki s pomočjo ogrevanja ali izkoriščanja sončne energije ustvarijo toplejše in stabilnejše pogoje za kaljenje.

  • Zaščita pred škodljivci in boleznimi

Vrtni rastlinjaki omogočajo boljšo zaščito rastlin pred škodljivci (insekti, polži ali glodavci). Prav tako zmanjšujejo tveganje za bolezni, ki se lahko širijo z vetrom, dežjem ali stikom s tlemi.

  • Povečana količina in kakovost pridelka

S kombinacijo vseh prednosti, ki jih prinaša rastlinjak, lahko ustvarite večji in kakovostnejši pridelek.

  • Eksperimentiranje z različnimi vrstami rastlin

Vrtnarjem omogočajo eksperimentiranje z različnimi vrstami rastlin, ki na določenem območju morda ne bi uspevale v naravnih pogojih. V rastlinjaku se tako lahko preizkusite tudi v gojenju eksotičnih in redkih rastlin. Tako lahko v svojem vrtnarjenju postanete pravi kreativci in uživate v raznovrstnih okusih.

  • Trajnost in ugoden vpliv na okolje

Vrtnarjenje v rastlinjakih ima tudi pozitiven vpliv na okolje. S pridelavo lastne hrane zmanjšujemo potrebo po prevozu in embalaži, povezani z uvozom hrane. Poleg tega lahko pri samooskrbi uporabljamo naravne metode gnojenja in zaščite rastlin, kar zmanjšuje uporabo kemikalij in negativne vplive na okolje.

Vse te prednosti rastlinjakov naredijo vrtnarjenje bolj dostopno, prilagodljivo in donosno. Ne glede na to, ali se z vrtnarjenjem ukvarjate ljubiteljsko ali želite doseči domačo samooskrbo, z rastlinjaki lahko svoje cilje zagotovo dosežete.

Poleg rastlinjakov pa so zelo priljubljena izbira tudi tople grede. Kaj topla greda je, na kakšen način se uporablja ter kakšne so njene značilnosti v primerjavi z rastlinjaki, preberite v nadaljevanju.

Foto: Spletni partner d.o.o.
Foto: Spletni partner d.o.o.

Topla greda

Topla greda je manjša in nižja konstrukcija, običajno iz polikarbonatnih plošč ali folije, ki ustvarja ugodno mikroklimo za rastline. Tople grede prav tako omogočajo podaljšano rastno sezono, saj zadržujejo toploto in rastline varujejo pred mrazom.

Tople grede vam bodo prinašale podobne prednosti kakor vrtni rastlinjaki, uporabljate pa jih lahko predvsem za zgodnje kaljenje in predhodno gojenje sadik.

Vrtni rastlinjak ali topla greda? Razlike, prednosti in slabosti

Če se odločate o tem, da bi vaš vrt krasil rastlinjak ali topla greda, je dobro, da pred nakupom pretehtate bistvene razlike med njima ter upoštevate njune prednosti in slabosti. Tako bo odločitev lažja in bo zadovoljila vaše želje ter potrebe.

Vrtni rastlinjaki in tople grede se razlikujejo v:

  • Konstrukciji (rastlinjaki so običajno trdnejše in trajnejše strukture, zgrajene iz materialov, kot sta steklo ali polikarbonat. Tople grede so lahko bolj preproste konstrukcije, pogosto iz polikarbonatnih plošč ali folije, ki se razteza preko ogrodja).
  • Velikosti (vrtni rastlinjaki so običajno večji in imajo več prostora za gojenje različnih vrst rastlin. Tople grede pa so običajno manjše in nižje).
  • Stabilnosti temperature (zaradi boljše izolacije so vrtni rastlinjaki boljši pri ohranjanju stabilne temperature. Tople grede so na zunanje temperaturne spremembe občutljivejše, imajo pa tudi slabšo izolacijo).
  • Kontroli pogojev iz okolja (rastlinjaki omogočajo večjo kontrolo nad temperaturo, vlago, osvetlitev in prezračevanje. Čeprav jih je mogoče prilagajati z odpiranjem ali zapiranjem prezračevalnih odprtin, imajo tople grede nad temi parametri omejen nadzor).

Bistvena razlika med toplo gredo in rastlinjakom pa je, da pridelovanje rastlin v slednjih lahko poteka čez celo leto, medtem ko je greda namenjena predvsem pridelovanju v zgodnji pomladi.

Foto: Spletni partner d.o.o.
Foto: Spletni partner d.o.o.

Prednosti in slabosti

Topla greda svoje prednosti združuje v nižji ceni, lažji postavitvi ter minimalnem vzdrževanju. Je tudi bolj prilagodljiva glede lokacije postavitve in enostavno jo je mogoče prestaviti na drugo mesto. V primerjavi z rastlinjakom se tudi hitreje segreje, saj je manjša in nižja.

Slabosti tople grede pa so, da v njej težje dosežemo natančno prilagajanje temperature, vlage, prezračevanja in osvetlitve, kar lahko omeji izbiro nekaterih rastlin. Ker je manjša, ima omejen prostor za gojenje različnih vrst, zato lahko v njej pričakujemo (v primerjavi z vrtnim rastlinjakom) manjšo količino pridelka. Zaradi manj trpežnih materialov, iz katerih so izdelane, so tople grede nekoliko manj vzdržljive in bolj občutljive na močno vetrovje ali padavine. Tople grede pa tudi ne zagotavljajo enake ravni zaščite pred škodljivci in boleznimi kot rastlinjaki.

Prednosti rastlinjakov pa so:

  • stabilnost pogojev,
  • nudijo več razpoložljivega prostora,
  • trajnost,
  • okoljske pogoje lahko lažje nadziramo.

Njihova slaba stran pa je predvsem višja začetna investicija, nato pa tudi nekoliko več potrebnega vzdrževanja (čiščenje steklenih ali polikarbonatnih površin, vzdrževanje sistema za nadzor temperature in vlage).

Spoznajte vrhunske rastlinjake Profilplast

Da vam olajšamo iskanje ponudnikov, ki ponujajo kakovostne rastlinjake in tople grede, smo preverili podjetje Profiplast in nad njihovo ponudbo smo preprosto navdušeni. Njihovi rastlinjaki se ponašajo s preizkušeno kakovostjo, saj so na trgu že od leta 2005! V podjetju vam nudijo tudi izdelavo unikatnega rastlinjaka (ali tople grede) po vaših merah.

Ker njihovi izdelki prihajajo naravnost iz njihove delavnice, so torej popolnoma slovenski, kar se odraža tudi na odličnem razmerju med kakovostjo in ceno, saj se med nakupom izognete posrednikom.

Izkušnje podjetja Profiplast in pričevanja zadovoljnih kupcev kažejo, da njihovi rastlinjaki odlično prestajajo neurja, sneg in točo ter že vrsto let služijo kot popolni prostor za kakovostno samooskrbo.

Če potegnemo pod črto, so tako rastlinjaki kot tople grede dragoceni pripomočki za vrtnarje, ki želijo gojiti rastline v nadzorovanem okolju. Pri nakupu se je potrebno odločati glede na vaše individualne potrebe, proračun, razpoložljiv prostor ter specifične zahteve glede gojenja rastlin.

Investicija v rastlinjak ali toplo gredo se vam bo zagotovo obrestovala iz več vidikov. Z ustvarjanjem lastnega pridelka boste prihranili denar za nakup zelenjave v trgovini, poleg tega pa boste bistveno prispevali ne samo svojemu zdravju, pač pa tudi ohranjanju našega planeta. Dejstvo je, da v času, ko je poudarek na trajnostnem načinu življenja in skrbi za okolje, je možnost samooskrbe odličen način za zmanjšanje ogljičnega odtisa. Zreduciranje prevoza in embalaže, ki sta povezana z nakupom uvožene zelenjave, ter uporaba naravnih metod gojenja in zaščite rastlin so ene izmed poti, ki jih moramo ubrati, če želimo prispevati k trajnostni rešitvi.

Foto: Spletni partner d.o.o.
Foto: Spletni partner d.o.o.