Razkrivamo ključne vidike, na katere morate biti pozorni, če želite svojo staro nepremičnino preoblikovati v čaroben dom, ki združuje preteklost s sedanjostjo.

Stara kamnita hiša na podeželju. Foto: Bauhaus
Stara kamnita hiša na podeželju. Foto: Bauhaus

Harmonija med starim in novim

Prenova stare hiše je potovanje v preteklost z očmi, uprtimi v prihodnost. Takšna nepremičnina ima svojo dušo in vsak zid nosi svojo zgodbo, ki jo spoštujte. Za začetek se pred prenovo pozanimajte o zgodovini vašega doma. Preglejte vse dokumente (če jih nimate, obiščite arhiv upravne enote) ter se pogovorite z nekdanjimi lastniki in lokalnimi prebivalci. Bolj boste poznali zgodbo nepremičnine, lažje boste ohranjali njeno avtentičnost.

V hiši bosta staro pohištvo in neobičajna dekoracija, morda tudi unikatni, ročno izdelani arhitekturni elementi. Upoštevajte take detajle in jih vključite v načrt prenove. Tudi pri izbiri materialov bodite pozorni na usklajenost z izvirnim stilom hiše. Ni vam treba uporabljati enakih materialov, a izberite tiste, ki se estetsko ujemajo, hkrati pa zagotavljajo funkcionalnost.

Star stol in skrinja v prenovljenem domu. Foto: Bauhaus
Star stol in skrinja v prenovljenem domu. Foto: Bauhaus

Poskrbite za prenovo brez presenečenj

Pri prenovi doma ni nič bolj zoprno od neprijetnih presenečenj, dodatnih del in ekstra stroškov. Temeljiteje se na prenovo pripravite, manj imate možnosti, da boste naleteli na takšne nevšečnosti.

Preden se lotite obnove, se dobro pozanimajte in razmislite naslednje:

  • katera vzdrževalna in sanacijska dela vas čakajo;
  • kateri posegi so nujni in česa se lahko lotite nekoliko pozneje;
  • katere obstoječe elemente lahko obdržite ali jih obnovite;
  • do katere mere je hišo smiselno energetsko sanirati;
  • kako prostore prenoviti tako, da se izognete ponovni prenovi čez nekaj let;
  • kateri so kakovostni izvajalci, ki imajo izkušnje na področju prenov starih hiš;
  • kakšna je predvidena cena celotne obnove;
  • za katere dele prenove dobite subvencijo Eko sklada in katere pogoje morate za to izpolnjevati;
  • katere obveznosti narekuje trenutno veljavna gradbena zakonodaja.

Kje začeti? Na začetku!

Še preden se poglobite v estetske vidike vaše prenove, se prepričajte, da ima hiša trdne temelje. Statična ustreznost stavbe je ključna za varnost in dolgo življenjsko dobo nepremičnine. Starejši domovi so običajno bili zgrajeni tako, da so stabilni in trpežni, a je vseeno priporočljivo najeti strokovnjaka, ki bo hišo pregledal in ocenil temeljne lastnosti.

Pri prenovi upoštevajte konstrukcijske omejitve hiše. Morda si manjše prostore želite odpreti in povezati ali bi radi imeli večja okna. Takšni projekti zahtevajo večje posege na nosilnih zidovih, kar lahko oslabi konstrukcijo in potresno varnost stavbe. Strokovnjak vam bo tudi svetoval, kako dom prenoviti tako, da s tem ne ogrožate statike.

Pozor, škodljivi materiali

Zagotovo ste že slišali za azbest, nekoč izjemno praktičen in široko uporabljen material, za katerega pa se je pozneje izkazalo, da ima resne posledice na zdravje – med drugim je rakotvoren.

Kljub temu da sta v Sloveniji proizvodnja in prodaja azbestnih izdelkov z zakonom prepovedani že več kot 25 let, nevarnost ostaja predvsem v starejših hišah, kjer azbest lahko najdemo marsikje: največkrat kot strešno kritino ter v izdelkih za izolacijo in zaščito pred požarom:

  • strešne plošče (azbestno cementne ravne in valovite plošče), skodle iz strešne lepenke, opečne plošče, skrilavci;
  • podstrešne, stenske in stropne izolacijske plošče;
  • dekorativne plošče;
  • fasadne plošče;
  • brizgani ali ročno naneseni ometi (stropi, stene);
  • izolacijske stene;
  • barve, veziva, polnila, smole, paste, premazi, kiti za stene in strope ter okna;
  • starejši gospodinjski aparati;
  • talne obloge: vinilni topli podi
  • podlage ter lepila za vinilne talne obloge;
  • izolacijski materiali za kotle in cevi za vročo vodo;
  • tesnilne mase in premazi za razne ventile in spoje na stikih toplovodnih cevi, na radiatorjih, plinskih gorilnikih;
  • tesnila na vratcih peči in dimnikov;
  • protipožarna vrata;
  • izolacija tal pod pečmi, sten za pečmi;
  • elementi v termoakumulacijskih pečeh;
  • izolacija rezervoarjev za gorivo;
  • azbestno-cementna korita za rože.

Materiali in izdelki z azbestom so varni, dokler so nepoškodovani. Nevarni postanejo takrat, ko se začnejo luščiti, drobiti, razpadati v prah in se azbestna vlakna začnejo sproščati v zrak (npr. iz poškodovanih stenskih plošč ali ometov, zdrobljenih, odluščenih izolacijskih oblog cevi, poškodovanih in natrganih talnih oblog ...).

Na pogled je težko ugotoviti, ali je azbest v materialu prisoten, zato je pri starih hišah vedno potrebna previdnost. Vsak material obravnavajte, kakor da azbest vsebuje; sanacijo, odstranjevanje in rušenje pa prepustite strokovnjakom, ki so za to usposobljeni in ustrezno opremljeni.

Izolacija in inštalacije

Zagotavljanje izolacije je ključno za energetsko učinkovitost vašega doma. Hiše, zgrajene pred časom sodobnejših materialov, imajo pogosto debelejše stene, kar samo po sebi zagotavlja nekaj izolacije. Ima pa takšna nepremičnina druge pomanjkljivosti, kot so netesna okna in slaba izolacija pred vlago. Raziščite, kakšna izolacija bi bila najbolj ustrezna za vaše stanje in kako lahko nadgradite obstoječe prednosti nepremičnine.

Sodobne inštalacije so prav tako pomembne za dvig življenjskega standarda, a ravno v stari hiši so lahko nekoliko težje izvedljive. Največjo težavo predstavljajo slabi načrti obstoječih inštalacij, kar lahko pripelje do nepredvidenih stanj in ovir. Upoštevajte tudi, da vgradnja novih inštalacij pogosto prinaša še druga večja gradbena dela, npr. razkopavanje sten in tlakov. Zaradi vsega tega imejte v mislih, da so stroški predelave inštalacij lahko višji od predvidenih.

Pri obnovi razmišljajte o prihodnosti. Če imate denimo veliko dvorišče, je letna kuhinja odlična izbira. Inštalacije prilagodite temu; predvidite, kje bo kuhinja, in do tja speljite vodovodne in električne inštalacije. Tako boste pozneje veliko enostavneje priklopili vodovodno pipo, odtok pomivalnega korita in druge elemente.

Pri vključevanju sodobnih inštalacij bodite premišljeni in upoštevajte tudi estetski vidik. Električne in vodovodne napeljave naj bodo učinkovite, a nemoteče.

Dom, ki je v fazi prenove. Foto: Bauhaus
Dom, ki je v fazi prenove. Foto: Bauhaus

Prenova doma je priložnost za oživitev preteklosti z noto sodobnosti. Spoštovanje zgodovine, temeljita priprava, sodelovanje s kakovostnimi izvajalci in izbira pravih materialov so ključni koraki k uspehu. Vso ustrezno opremo poiščite v Bauhausu, kjer vam bodo naši strokovnjaki z veseljem svetovali pri izbiri in vam pomagali pri prenovi vašega sanjskega doma.