Minimalizem ostaja priljubljena izbira, ki ga letos dopolnjuje novi val arhitekturnih idej, prav tako pa postaja stalnica med trendi trajnostni vidik in pametne tehnologije. Predstavljamo vam nekaj letošnjih ključnih trendov oblikovanja vhodov.

Poravnanost linij v kombinaciji aluminija in elegantnega prekrivnega stekla. Foto: Pirnar
Poravnanost linij v kombinaciji aluminija in elegantnega prekrivnega stekla. Foto: Pirnar

Minimalizem postaja »zimzelena novost«

Minimalistična vhodna vrata so že nekaj let zapored stalnica v oblikovalskih trendih stavbnega pohištva. Čistost površin, kjer so vsi elementi potopljeni v enotno ravnino brez odvečnih robov in okvirjev ustvarja navdihujoč sodoben izgled in poudarja brezčasno eleganco, brez katere si modernega doma ne moremo več predstavljati. Minimalistična vrata se najlepše podajo k elegantnemu prekrivnemu steklu v sijaj ali mat izvedbi. Veliko k tovrstnemu izgledu pripomorejo tudi skrita nasadila, nevtralni barvni toni vratnega krila, ki ustvarijo funkcionalno in harmonično estetiko.

Vrnitev k naravnim zemeljskim vzorcem

V zadnjem času se k izgledu vhodnih vrat vračajo tople naravne barve, kot sta Terracotta in gorčično rumena, ki nas spominjata na zemeljske vzorce; od odtenkov barve zemlje, sonca in jeseni. Prav tako ostajajo letošnji trend vrata, ki jih lahko oblečemo v dekor kortena ali betona. Korten je priljubljen tudi pri oblikovanju vrtnih okraskov, kjer z rjasto kovinsko obdelavo dosežemo urban, a hkrati izrazito topel, zemeljski izgled. Beton sicer dojemamo kot hladen, a njegova imitacija na vratih ustvarja prefinjeno estetiko, ki je hkrati topla in vabljiva. S tovrstnim trendom boste estetsko povezali dom z zeleno okolico vaše zunanjosti.

Pirnarjeva vhodna vrata, oblečena v trendovski dekor iz kortena. Foto: Pirnar
Pirnarjeva vhodna vrata, oblečena v trendovski dekor iz kortena. Foto: Pirnar

V hišo vnesite več naravne svetlobe

Vsakdo si želi v svoj dom vnesti čim več naravne svetlobe in ta priljubljeni trend ostaja vztraja že kar nekaj let. To lahko dosežemo že z izbiro primerne lokacije, ki sama po sebi zagotavlja svetlobo, ali z vrati, da ustvarimo tesnejšo vizualno povezavo z naravo in eksterierjem. Tako se marsikdo odloči za drsne vhode z večjimi steklenimi površinami, ki delujejo scensko in omogočajo razkošnejši razgled iz hiše v zunanjost. Če nimate te možnosti, lahko več naravne svetlobe v vaš dom vnesete z obsvetlobami ali nadsvetlobo na vhodnih vratih. Predprostor oz. večja avla bo zaživela v povsem novi zgodbi, bivanje pa bo postalo še udobnejše in prijetno.

Velike površine z obsvetlobami vnesejo v hišo več naravne svetlobe. Foto: Pirnar
Velike površine z obsvetlobami vnesejo v hišo več naravne svetlobe. Foto: Pirnar

Veličastna vrata, ki se odpirajo v večji prostor

V zadnjih letih arhitekturni trendi stremijo k odpiranju prostorov, pri čemer sodobna vrata nadstandardnih dimenzij hišam vdihnejo mogočnost, prostornost in brezčasno eleganco. Obenem zmanjšujejo občutek utesnjenosti in zaprtosti ter domu dajejo pridih svobode. Poleg dvokrilnih vhodnih vrat je vedno več zanimanja za pivot vrata, ki z gladkim, vrtljivim odpiranjem po vertikalni osi oplemenitijo vhod v hišo. Zaradi neobičajne pozicije nasadil na zgornjem in spodnjem delu vrat omogočajo izdelavo izjemnih dimenzij tako v višino kot v širino. Še posebej radi pivot vrata uporabljajo na toplih trgih Azije in Arabskega sveta.

Dvokrilna vhodna vrata se odpirajo v večji predprostor ali mogočno avlo. Foto: Pirnar
Dvokrilna vhodna vrata se odpirajo v večji predprostor ali mogočno avlo. Foto: Pirnar

Pametni dom, pametna vhodna vrata

Uporaba tehnologij in avtomatizacije se bo v prihodnjih letih še povečala, saj bodo za lastnike hiš na voljo še bolj sofisticirane pametne rešitve. Pametne ključavnice, samodejna potezala in vgrajeni zasloni na vhodih bodo še naprej revolucionirali uporabo vrat. Pametna vhodna vrata odgovarjajo potrebam po udobju, varnosti in personalizaciji. Ne glede na to, ali se odpirajo s tipkovnico, prstnim odtisom ali glasovnim ukazom, so pametna vrata del prihodnosti.

Že sedaj lahko z mobilnimi aplikacijami odklepate vrata na daljavo, kjerkoli na svetu se nahajate, spremljate aktivnosti beleženja odpiranja vrat, časovno določate, kdo lahko kdaj vstopa v vaše domovanje ali s pametno osvetlitvijo ustvarite čaroben vhod v vašo hišo.

Obiščite Pirnarjeve salone vhodnih vrat v Ljubljani, Mariboru ali Kopru in si oglejte najbolj trendovske modele.

Za določanje barve in jakosti osvetlitve lahko uporabite mobilno aplikacijo Pirnar. Foto: Pirnar
Za določanje barve in jakosti osvetlitve lahko uporabite mobilno aplikacijo Pirnar. Foto: Pirnar