Foto: Spletni partner d.o.o.
Foto: Spletni partner d.o.o.

V vsakdanjem tempu si pozabimo vzeti čas drug za drugega, zato bi vam radi predstavili nekaj preprostih idej, ko se sprašujete, kam na zmenek. Uresničite jih lahko kar v domačem kraju ali pa nekje malce dlje. Glavna ideja je, da si vzamete čas za svojo boljšo polovico ter skupaj z njo raziskujete nove stvari.

Delo je stresno, tempo življenja je hiter, medtem pa sanjamo in razmišljamo, kam na zmenek v naravo, da bi si odpočili in se odmaknili od napornega vsakdana. Res imamo srečo, da živimo v prekrasni Sloveniji, saj ta ponuja številne možnosti za nedeljski izlet. Slovenija nudi številne turistične znamenitosti, zato bi se morala spontano poroditi kakšna ideja za nedeljski izlet. Naša okolica, ki je bogata s kulturo in naravnimi zakladi, ponuja številne možnosti za nedeljski izlet, ki vas bodo navdušile. Mogoče se vam bo ob prebiranju prispevka utrnila ideja za nedeljski izlet, ki jo lahko uporabite tudi vi.

Odkrijte čarobnost Logarske doline

Logarska dolina je edinstvena alpska dolina z velikim številom naravnih znamenitosti, kar jo naredi za popolno destinacijo ljubiteljev pohodništva. Lahko si ogledate 90 metrov visok slap Rinka, Logarjevo lipo, ki je najbolj fotografirano zaščiteno slovensko drevo, ali najamete električna kolesa za uživanje v okolici. Pravljični gozd je poseben gozd znotraj doline, ki očara otroke in odrasle. V tem čarobnem gozdu se lahko srečate s pravljičnimi junaki, uživate v čutno-gibalnih izzivih in spoznate gozd na prav poseben način. Obisk Logarske doline je odlična ideja za nedeljski izlet.

Občudujte naravno lepoto Rakovega Škocjana

Rakov Škocjan je naravni biser na Krasu, ki se nahaja med Cerkniškim in Planinskim poljem. Dolino je oblikovala reka Rak. Če se odpravite po naravoslovni učni poti, boste lahko občudovali dva naravna mostova - Veliki in Mali naravni most, ter si ogledali Zelško jamo. Poleg tega lahko občudujete kraške izvire, jame, rastline in kulturno dediščino ob Raku. Če iščete umik v senco narave, je Rakov Škocjan popolna ideja za nedeljski izlet v poletnih dneh.

Foto: Spletni partner d.o.o.
Foto: Spletni partner d.o.o.

Raziščite romantična Lovrenška jezera

Lovrenška jezera se nahajajo v bližini letovišča Rogla in so nekaj najlepšega, kar lahko doživite na izletu. Ta čudovit naravni pojav vam omogoča, da si s prijetnim sprehodom okrog dvajsetih malih jezerc napolnite dušo z romantiko in hkrati poskrbite za vaše zdravje ter dobro počutje. Celotna krožna pot po Lovrenških jezerih traja od tri do štiri ure. Izhodišče za pot je hotel na Rogli. Pot je ravninska in nezahtevna, med jezerci pa so tlakovane lesene potke. S seboj vzemite nahrbtnik s pijačo in prigrizki, saj bo to vaša priložnost za sproščujoč piknik med raziskovanjem. Če si želite dodatnega romantičnega razvajanja, pa se lahko odpravite v bližnji velnes center Planja, ki ponuja savne in bazene. Vaša ideja, kam na zmenek, je tako popolna.

Foto: Spletni partner d.o.o.
Foto: Spletni partner d.o.o.

Poznate skriti dragulj Slovenije?

Slap Kozjak je zagotovo prava ideja za nedeljski izlet, saj je eden najlepših slapov v Sloveniji in pravi odgovor na vprašanje, kam na zmenek. Nahaja se v bližini Kobarida in je ujet v kraške skale, s katerih se spušča 15 metrov visok slap. Kulisa slapu je skalni amfiteater s smaragdnim tolmunom. Pot do slapu je urejena in nezahtevna, s fotogeničnimi lesenimi mostički, kjer lahko ustvarite nepozabne fotografije s svojim fantom ali dekletom. Pot do slapu traja približno pol ure hoje od brezplačnega parkirišča, ki je na voljo za obiskovalce; potrebujete pa le nizke pohodne čevlje ali športne copate. Ko se odpravite do slapu Kozjak, se lahko potrudite in si ogledate tudi Napoleonov most v Kobaridu ter obiščete Kobariški muzej, v katerem boste izvedeli veliko o zgodovini območja. Po izletu pa se lahko odpravite na romantično kosilo v eno izmed restavracij v Kobaridu.

Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo

Ratitovec in Velika Planina - dve romantični destinaciji za pohod

Naslednja ideja za kam na zmenek v naravo je Ratitovec. Gre za izjemen hrib v Sloveniji s čudovitim razgledom na Škofjeloško in Cerkljansko hribovje. Pot je nezahtevna in primerna za neizkušene pohodnike. Na pobočju je tudi Krekova koča, kjer se lahko sprostite in odpočijete. Začetna točka za pot je vas Prtovč nad Železniki, ki jo lahko vključite v svojo pot, kasneje pa se sprehodite še po srednjeveški Škofji Loki, kar bo vaš izlet naredilo še bolj zanimiv.

Velika Planina je pravljična gorska planota v Sloveniji, ki bo navdušila vsakega zaljubljenca. Tradicionalne planšarske lesene koče in narava naredijo Veliko planino za eno najbolj romantičnih destinacij v Sloveniji. Do Velike planine se lahko pripeljete z nihalko iz doline in raziskujete nezahtevne poti po planinah, ali pa na vrh odidete peš iz doline in si sami izberete dolžino ter zahtevnost planinske poti. Pozimi se na Veliki Planini lahko tudi sankate in doživite nekaj nepozabnega s svojim fantom ali punco.

Foto: Spletni partner d.o.o.
Foto: Spletni partner d.o.o.

Čudoviti razgledi na Solčavski panoramski cesti

Solčavska panoramska cesta, dolga 37 kilometrov, vas popelje skozi najlepše razglede in kulturno dediščino Solčavskega. Pot lahko prevozite z avtomobilom, motorjem ali kolesom, ali pa se odločite za pešačenje. Na poti boste lahko občudovali prelepe razglede ter obiskali visokogorske kmetije, kjer vas bodo postregli s tipičnimi lokalnimi dobrotami. Če se odločite za enodnevni izlet, vam priporočamo, da se podate na osrednji del poti, ki obsega 21 kilometrov in ima dvanajst postajališč. Pot lahko nadaljujete do Matkovega kota, ki se nahaja 8 kilometrov od izhodišča.

Čarobni izvir reke Krupe

Reko Krupo so leta 1997 razglasili za naravni spomenik. Njen izvir, ki se nahaja v Semiču v Beli krajini, je eden najlepših v tej regiji, saj se razliva izpod 30 metrov visoke skale. Celotna okolica reke Krupe in občine Semič imata izjemno naravno in kulturno dediščino ter pomembno turistično, vzgojno-izobraževalno in rekreacijsko vlogo. Izvir reke Krupe je edinstven, saj je življenjski prostor jamske školjke, ki živi samo v tem območju. Okolica izvira reke Krupe je lepa, s čudovitim gozdom, kratkim pomolom in zapuščeno hišo na bregu, kar ustvari pravo naravno pravljico. To je odlična ideja za nedeljski izlet v naravo, kajne?

Foto: Spletni partner d.o.o.
Foto: Spletni partner d.o.o.

Ogled korit Mostnice in doline Voje v Bohinju

Čudovit ogled korit Mostnice in doline Voje v Bohinju vas ne bosta razočarala. Slikovita dolina Voje je znana po reki Mostnici in razgibanih koritih. Med hojo boste lahko občudovali kristalno čisto vodo, pestro rastlinsko in živalsko življenje ter edinstveno preoblikovane skale. Poleti se v dolini pasejo krave, ki vas bodo pozdravile z zvončki. Na koncu doline Voje se boste lahko ustavili pri čudovitem slapu. Za ogled korit reke Mostnice se plačuje pristojbina in je mogoč samo od aprila do oktobra.

Nanos z najlepšimi razgledi na celinsko Slovenijo in Primorje

Na pohodni poti na kraški planoti, ki loči celinsko Slovenijo od Primorja, lahko ob lepem vremenu uživamo v razgledu vse do Tržaškega zaliva, Vipavske doline in okoliških hribov. Obstajajo tudi različne možnosti za dostop do vrha Vojkove koče, ki vključujejo strme in daljše poti iz vasi Razdrto ter krajše in položnejše iz lovske koče. Med hojo po tej poti bomo lahko občudovali kamnito cerkev sv. Hieronima, ki se dviga na 1018 metrih nadmorske višine. Nanos je odlična izbira za vse ljubitelje spektakularnih razgledov.

Svet jelenov na posestvu Jelenov greben

Jelenov greben je odlična ideja za nedeljski izlet, ki bo navdušil tako pare kot družine. Posestvo se razprostira na osmih hektarjih v Podčetrtku. Pri vhodu v posestvo vas očara čreda živali, ki šteje že več kot 100 jelenov, košut in muflonov. Na posestvu se lahko družite z živalmi vsak dan v obratovalnem času, ter jih hranite s hrano, ki jo lahko kupite v tamkajšnji trgovini. Jelenov greben je znan po svoji odlični kulinariki in je izbira mnogih gostov za kosilo ali večerjo.

Našteli smo vam kar nekaj predlogov za preživljanje prostega časa in prepričani smo, da vas bodo naravnost navdušili. Čas je, da tudi vi začnete odkrivati kotičke prelepe narave, ki nas obdaja.