Helmut Lachenmann. Foto: Imago
Helmut Lachenmann. Foto: Imago

Nemški skladatelj Helmut Lachenmann danes velja za enega najpomembnejših sodobnih skladateljev, ki je s svojimi skladbami temeljito razburkal svet sodobne glasbene umetnosti. Na kulturo gleda kot na vzvod, ki neposredno vpliva na družbo in jo tudi spreminja. Zanj je komponiranje dejavnost, ki korenito posega v družbene odnose in zaznamuje naše dojemanje sveta.

»V času čudežnih učinkov, ki so na voljo s preprostim dotikom gumba, bi morala nova glasba načeloma predstavljati nekaj skoraj 'nevarnega'.«

Helmut Lachenmann

Lachenmann raziskuje neobičajne zvoke, ki jih je mogoče izvabiti iz posameznih inštrumentov. Zato izumlja povsem nove načine igranja, ki jih tudi na samosvoj način zapisuje. S tem ustvarja nove, a logične zvočne svetove. V tem procesu je pogosto na novo »iznašel« inštrumente. Zato o kompoziciji pogosto govori tudi kot o »izdelovanju inštrumentov«.

Primer notnega zapisa skladbe Helmuta Lachenmanna. Foto: Slovenska Filharmonija
Primer notnega zapisa skladbe Helmuta Lachenmanna. Foto: Slovenska Filharmonija

Slovenska filharmonija v sredo, 13. aprila 2022, ob 19.30 v Cankarjevem domu prireja četrti koncert v sklopu abonmaja Sodobnih orkestrskih skladb – SOS. Na koncertu bodo slovenski javnosti prvič predstavljene skladbe My Melodies Helmuta Lachenmanna, V očesu zvoka skladateljice Carole Bauckholt in Api-danza macabra priznanega slovenskega skladatelja Vita Žuraja.
Po koncertu sledi druženje občinstva s skladatelji in izvajalci v Stekleni dvorani Lili Novy.

Vito Žuraj. Foto: Tone Sojko
Vito Žuraj. Foto: Tone Sojko

V skladbi Api-danza macabra (Mrtvaški ples čebel) se je Žuraj obregnil ob ekološki problem izumiranja čebel. Kot sin ljubiteljskega čebelarja se zaveda pomembnosti teh na videz majhnih insektov, ki so posredno odgovorni za približno tretjino človekove hrane. Hkrati pa razume izumiranje čebel tudi kot »akustično škodo«, saj travniki postajajo vse bolj tihi. Skladba je nastala kot poklon zvokom žuželk in čebel ter je svojevrstna sodobna različica Čmrljevega leta Nikolaja Rimskega-Korsakova.

Vabimo vas k ogledu predstavitvenega videa o tem izjemnem dogodku: