V čarobni kocki sredi Celja, ki v svojem grbu nosi tri zlate celjske zvezde, preko različnih programov ter delavnic navdušujejo in spodbujajo mlade, da bi si upali segati po zvezdah. Ob Mednarodnem dnevu žensk in deklet v znanosti s prav posebno iniciativo spodbujajo ženske, da svoje zvezde iščejo na področju znanosti.

Foto: Tehno park Celje
Foto: Tehno park Celje

Znanost ne pozna spola, pozna le strast do odkrivanja

V svetu, kjer so poklici v znanosti in akademiji še vedno močno zaznamovani s stereotipi in predsodki, je pomembno, da se slišijo glasovi tistih, ki te ovire ne le premagujejo, ampak tudi vztrajno tlakujejo pot za naslednje generacije. Okrogla miza Ženske v Znanosti, ki bo potekala pod okriljem iniciative Tehno parka Celje za spodbujanje žensk v znanosti, bo združila izjemne znanstvenice z različnih področij, ki bodo delile svoje zgodbe, izzive in nasvete z mladimi dekleti, ki stojijo na pragu odločitve o svoji karierni poti.

So sistematične ovire, kot so predsodki, neenakost pri financiranju in pomanjkanje mentorstva, še vedno resničnost za mnoge znanstvenice?

Okrogla miza se bo začela s pregledom trenutnega položaja žensk v znanosti, kjer so, kljub napredku v zadnjih desetletjih, ženske še vedno podzastopane, zlasti na vodilnih in odločevalskih položajih.

Integracija žensk v znanstveno skupnost presega samo zagotavljanje enakopravnosti; predstavlja ključno strategijo za mobilizacijo vseh človeških virov pri naslavljanju zahtevnih problemov, s katerimi se naš svet sooča. Zgodovina je polna primerov žensk, ki so, čeprav so bile pogosto spregledane ali marginalizirane, s svojimi odkritji močno vplivale na znanstveni napredek in s tem oblikovale našo prihodnost.

Dogodek v Tehnoparku Celje ne bo le priložnost za razpravo o položaju žensk v znanosti, ampak tudi močan opomnik o pomenu vztrajnosti, strasti in medsebojne podpore na poti do znanstvenih odkritij. Z navdihujočimi zgodbami in praktičnimi nasveti bodo znanstvenice utrdile svoje sporočilo: pot do uspeha v znanosti je polna izzivov, a s pravim pristopom in podporo je dosegljiva za vsakogar, ne glede na spol.

Namen okrogle mize je osvetliti potrebne spremembe v znanstveni skupnosti, predvsem pa tudi zagotoviti, da bodo naslednje generacije imele močne vzornice, ki jih bodo vodile in navdihovale na njihovi znanstveni poti.

Foto: Tehno park Celje
Foto: Tehno park Celje

Na okrogli mizi bodo sodelovale:

Dobitnice štipendije programa L'Oréal-UNESCO »Za ženske v znanosti«:

1. doc. dr. Katja Klinar, strojna inženirka, Fakulteta za strojništvo, Univerza v Ljubljani

2. dr. Ana Oberlintner, inženirka kemijskega inženirstva, odsek za Katalizo in reakcijsko inženirstvo Kemijski inštitut,

3. dr. Tanja Goričanec, fizičarka, odsek za reaktorsko fiziko, Inštitut Jožef Stefan,

ter

4. prof. dr. Andreja Gomboc, astrofizičarka, Center za astrofiziko in kozmologijo, Fakulteta za naravoslovje, Univerza v Novi Gorici,

5. Nataša Kovačić, doktorica kemije, podjetnica in ustanoviteljica linije naravne kozmetike NAT Cosmetics.

Četrtek, 15. 2., ob 11. uri v Tehnoparku Celje Dogodek je brezplačen!

Prijave in informacije: https://www.tehnopark.si/zenske-v-znanosti/