Foto: Punkufer
Foto: Punkufer

To ni presenetljivo, saj omogočajo gojenje rastlin v nadzorovanih pogojih, ki izboljšujejo rast in pridelke, poleg tega pa primeren čas za gojenje različnih rastlin občutno razširijo na mesece, v katerih to zaradi naravnih razmer in vremenskih pogojev ne bi bilo mogoče. Rastlinjak rastlino ščiti tudi pred zanjo neugodnimi vremenskimi razmerami in škodljivci, kar povečuje donos in kakovost pridelka. Rastlinjaki so na voljo v različnih velikostih, oblikah in materialih, kar vsakomur omogoča izbiro tistega, ki najbolj ustreza njegovim potrebam. Nekateri rastlinjaki so narejeni iz stekla, drugi iz polikarbonata, spet tretji iz plastične folije in ogrodja, na katero je napeta. Obstajajo tudi rastlinjaki v obliki tunela, ki so najbolj primerni za manjše vrtove. V nadaljevanju si bomo ogledali vrste rastlinjakov, njihove prednosti in slabosti, o čem je smiselno razmisliti pred nakupom in še kaj.

Foto: Punkufer
Foto: Punkufer

Vsak vrtnar pozna učinek tople grede in ve, kaj je toplogredni plin ter zakaj sta lahko oba tako koristna. Če si sadje in zelenjavo najraje vsaj delno pridelujete kar sami in želite imeti oboje na mizi sveže skozi vse leto, boste to daleč najlažje dosegli z uporabo rastlinjaka. Pri izbiri je smiselno upoštevati velikost vrta oziroma prostora na njem, ki ga boste odmerili rastlinjaku, splošne podnebne razmere, proračun in cilje, ki jih želite doseči z rastlinjakom. Zavedati se je treba, da imajo tako kot vsa ostala vrtna oprema in infrastruktura tudi rastlinjaki svoje prednosti in slabosti. Omenimo jih nekaj: med največje prednosti, kot jih najpogosteje vidite njihovi uporabniki, spadajo hitrejša rast in lepši, obilnejši pridelki, zaščita pred vremenom in škodljivci ter možnost gojenja rastlin, ki jih sicer ne bi mogli gojiti na prostem. Kot slabosti pa bi lahko omenili višje cene, potrebo po vzdrževanju in morebitna omejitev rasti rastlin zaradi velikosti oziroma dimenzij rastlinjaka.

Foto: Punkufer
Foto: Punkufer

Obstaja več različnih vrst rastlinjakov, ki se razlikujejo po materialih, velikosti in obliki. En od tipov, ki sledijo, bo brez dvoma primeren tudi za vas, če trenutno razmišljate o nakupu. Med najpogostejše štejemo:

  • Rastlinjaki iz stekla: so najbolj odporni na vročino, mokroto in vlago ter rastlinam zagotavljajo najbogatejšo preskrbo s svetlobo. Vendar pa so tudi najdražji in najbolj občutljivi na poškodbe.
  • Rastlinjaki iz celičnega polikarbonata: ti so bolj odporni na poškodbe kot rastlinjaki iz stekla in običajno tudi cenejši. Polikarbonat je večplastni material, katerega struktura na videz spominja na satje, zato se imenuje celična. Ohranjanje toplote je zaradi takšne strukture, ki omogoča dobro toplotno izolacijo, odlično, vendar pa lahko nekateri polikarbonati blokirajo več svetlobe kot steklo.
  • Rastlinjaki iz PVC folije: so najcenejši in najlažji za postavitev. Žal pa so tudi najmanj trpežni in rastlinam običajno ne zagotavljajo dovolj svetlobe.
  • Rastlinjaki iz dvoplastne folije: ena plast je gosta in gladka, druga porozna, vmesni prostor pa je napolnjen z zrakom. Zato ima stena takšnega rastlinjaka dokaj nizko toplotno prevodnost, kar zanj pomeni veliko prednost. Pomanjkljivost takšne rešitve pa je slaba prepustnost za svetlobo, zato je primerna predvsem za vrtove na območjih z visokim številom sončnih dni.
  • Rastlinjaki v obliki tunela: ti rastlinjaki so cenovno običajno ugodnejši od drugih vrst rastlinjakov, pa tudi postavite jih lahko hitro in brez težav. Ker pa so manjši in imajo prostor odmerjen zelo varčno, niso primerni za vzgojo visokih rastlin.
Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo

Poglavitna prednost rastlinjakov je očitna: omogočajo gojenje rastlin v stalnih in nadzorovanih pogojih, ki izboljšujejo njihovo rast in rezultate – pridelke. Po drugi strani so lahko dragi, odvisno seveda od vrste rastlinjaka, ki jo izberete, pa tudi postavitev se lahko izkaže za zahteven izziv, ki terja veliko dela. Poleg tega lahko nekateri rastlinjaki zahtevajo tudi dodatno vsaj občasno vzdrževanje, kot sta zamenjava polikarbonata ali popravilo stekla. Pri odločanju za nakup rastlinjaka je dobro upoštevati nekaj pomembnih dejavnikov, ki bodo pozneje odločilno vplivali na vašo izkušnjo z rastlinjakom.

  • Velikost rastlinjaka je bržkone njegova najpomembnejša lastnost. Razmislite o tem, katere rastline nameravate gojiti, koliko prostora potrebujete za to in kako velik rastlinjak vam bo omogočil, da dosežete svoje cilje.
  • Materiali, iz katerih je izdelan rastlinjak, bodo vplivali na njegovo trpežnost in učinkovitost. Izberite kakovostne materiale, ki bodo dolgotrajni in odporni na vremenske vplive, da vam bo lahko rastlinjak uspešno služil tudi na daljši rok.
  • Mikroklimatski pogoji v vaši regiji bi morali imeti na vašo izbiro rastlinjaka znaten vpliv. Če živite na območju s pogostimi ostrimi vremenskimi pogoji, na primer izberite rastlinjak, ki je kar najbolj odporen na veter, dež in morda celo sneg.
  • Želite gojiti predvsem zelenjavo ali sadje? Predlagamo vam, da izberete rastlinjak z dovolj prostora in svetlobe za vaše rastline. Če pa želite gojiti rože ali zelišča, je izbrani rastlinjak lahko manjši.
  • Pomemben dejavnik pri nakupu rastlinjaka je nenazadnje tudi njegova cena. Vendar pa ne izbirajte samo glede na ceno, ampak upoštevajte tudi druge dejavnike, kot so kakovost materialov, velikost in pričakovana učinkovitost rastlinjaka.
Foto: Punkufer
Foto: Punkufer

Da boste pri uporabi rastlinjaka uspešni in se čim pogosteje veselili slastnega pridelka, ki vam ga bodo zavidali, ali svežega pisanega cvetja, s katerim boste lahko tudi sredi zime polepšali svoje stanovanje, vam priporočamo, da upoštevate sledeče nasvete:

  • Poskrbite za dovolj svetlobe, ki jo rastline za nemoteno rast nujno potrebujejo. Če je le mogoče, naj bo svetloba naravna, če to ni mogoče, pa namestite ustrezne luči.
  • Zelo pomemben dejavnik pri rasti rastlin je temperatura. V rastlinjaku jo prilagodite glede na potrebe rastlin, ki jih gojite.
  • Rastline potrebujejo dovolj vode za rast, vendar lahko pretirano zalivanje povzroči plesen in druge težave. Zato je pomembno, da rastline zalivate pravilno. Količino sproti prilagajajte glede na vrste rastline in vremenske razmere.
  • Rastlinjaki lahko zaradi velike količine rastlin, ki na relativno majhnem prostoru rastejo v zelo ugodnih pogojih, aktivno privabljajo škodljivce, zato bodite pozorni nanje. Če ne gre drugače, uporabite naravne repelente ali insekticide, ki so primerni za uporabo v rastlinjaku.
  • Za zagotavljanje svežega zraka v rastlinjaku je pomembno dobro in redno prezračevanje. Kroženje zraka lahko omogočite z uporabo oken, vrat ali rež za zračenje.
  • Rastlinjaki so žal lahko tudi idealno okolje za razvoj gliv, plesni in drugih rastlinskih bolezni. Zato je pomembno, da rastlinjak redno čistite in med ter po delu v njem upoštevate pravila higiene.
Foto: Punkufer
Foto: Punkufer

Rastlinjaki so torej odlična izbira za vrtičkarje in kmetovalce, ki želite v svojih pridelkih uživati pogosteje, kot je to mogoče na običajnem vrtu. Izbira pravega rastlinjaka je pomembna odločitev in vam bo pomagala do pridelave zelenjave, sadja in cvetja, ki bodo pri marsikom vzbujali zavistne poglede. Različne vrste rastlinjakov so primerne za različne vrste rastlin in območja, zato izberite tistega, ki bo najbolj ustrezal vašim potrebam in pogojem, ki jih imate na voljo.

Za konec še zanimivost: rastlinjaki so lahko prava izbira celo za gojenje eksotičnih rastlin. Ste vedeli, da so rastlinjake prvič uporabili že v 17. stoletju, in to za gojenje ananasa? V tistem času je bilo gojenje tega sladkega eksotičnega sadeža namreč še zelo drago in omejeno samo na tropska območja, rastlinjaki pa so pridelavo ananasa omogočili tudi v hladnejših podnebjih. Zato ni nič nenavadnega, da so rastlinjaki kaj kmalu postali del sodobnega vrtnarstva in kmetijstva, kar še dandanes dokazuje njihova priljubljenost po vsem svetu.

Foto: Punkufer
Foto: Punkufer