Moč sonca Foto:
Moč sonca Foto:
false
Petrol sončna elektrarna
false
Petra in Peter

Električna energija danes poganja vsak naš korak, naše delo in zabavo, našim družinam zagotavlja toplino ter varno in udobno bivanje, v vedno večji meri pa celo transport. Ker je porabimo vedno več, smo od nje vse bolj odvisni, pritisk na okolje in na naše denarnice pa je vedno večji. A električna energija za toplotno črpalko, klimatsko napravo, hladilnik, pralni stroj in celo avto je lahko brezplačna!

Petrol sončna elektrarna je okolju in družinskemu proračunu prijazna energetska rešitev, ki vam prinaša izjemne prihranke pri električni energiji. Da vam pomagamo ujeti moč sonca, smo v Petrolu letos za sto domačih sončnih elektrarn zagotovili brezobrestno financiranje brez pologa in obresti do sedem let. Za odplačevanje Petrol financiranja potrebujete le Petrol klub plačilno kartico, vaša kreditna sposobnost pa tako ostane neobremenjena. Po končanem obdobju Petrol financiranja boste še vrsto let lahko uživali v brezplačni elektriki, medtem ko bo vaša položnica znašala le približno 15 evrov + DDV za stroške obračunske moči in prispevka OVE in SPTE.

S Petrol sončno elektrarno boste torej v največ sedmih letih mesečnega odplačevanja brez pologa in brez obresti pridobili lasten vir brezplačne energije s predvideno življenjsko dobo 30 let. Projekt izvedemo na ključ, za vas uredimo tudi vso potrebno dokumentacijo, v času Petrol financiranja pa vam brezplačno zagotavljamo še zavarovanje, nadzor nad sistemom in zanesljivo vzdrževanje.

Spoznajte Petro in Petra, ki sta svoj dom nadgradila s sončno elektrarno in bosta v tridesetih letih prihranila 51.500 €
Peter in Petra sta mlad par, ki se je v hiši ogreval na kurilno olje. Zanj in za elektriko, ki ju porabijo njune gospodinjske naprave, sta v povprečju plačevala 210 € na mesec. Zato sta se odločila za prehod na ogrevanje s toplotno črpalko, za delovanje katere bosta s Petrol sončno elektrarno zagotovila brezplačno električno energijo. Na Petrolu smo jima je zagotovili zelo ugodne pogoje financiranja nakupa sončne elektrarne in toplotne črpalke brez pologa in brez obresti na 84 obrokov (7 let). Njuna mesečna obveznost se je začasno sicer nekoliko povišala in bo naslednjih sedem let znašala 246 €. Po zaključku Petrol financiranja pa bo znesek na njuni mesečni položnici samo še približno 15 € za strošek obračunske moči in prispevka OVE in SPTE. To so edini stroški, ki jih bosta Peter in Petra plačevala nadaljnjih 23 let. V naslednjih tridesetih letih, kolikor je je predvidena življenjska doba Petrol sončne elektrarne, bosta prihranila 51.500 €.

Vas zanima, kako sta svoje prihranke ustvarila Lučka in Matej? Preberite si njuni zgodbi investicije s prihranki, ki jima jo omogoča okolju prijazno pridobivanje električne energije s sončno elektrarno - tukaj.

Za namestitev sončne elektrarne je ustrezna skoraj vsaka streha, tudi vaša?

Če se odločate za gradnjo sončne elektrarne, je pomembno, da najprej preverite, ali vaša streha zanjo ustrezna. V Sloveniji je za namestitev sončne elektrarne sicer primerna skoraj vsaka streha, je pa od lege, usmeritve in velikosti strehe odvisno, kako donosna bo vaša sončna elektrarna in ali bi bila investicija vanjo ekonomsko upravičena. Pri nas velja, da je za sončno elektrarno najbolj primerna streha, ki ima naklon med 20 in 40 stopinj in vsaj 30 kvadratnih metrov enotne površine, ki je ne prekinja veliko elementov, kot so frčade ali strešna okna.

Da bo vaša naložba v lasten vir energije smotrna, strokovnjaki priporočajo sistem, ki bo večji od 4 kW, za to pa potrebujete vsaj 28 kvadratnih metrov strešne površine. Idealno je streha usmerjena na jug, vzhod ali zahod, saj je tako večina strehe ves dan izpostavljena sončnim žarkom. Tako bo vaša sončna elektrarna proizvedla dovolj električne energije za vaše potrebe, s tem pa bo vaša naložba vanjo tudi ekonomsko upravičena. Pri strehah, pri katerih je strešna ploskev enokapnica usmerjena na sever, sončna elektrarna pridobi do 80% manj energije, zato velja razmisliti o ekonomski upravičenosti investicije v sončno elektrarno na takšni strehi. Enako velja če imate ravno streho, ki meri do 60 kvadratnih metrov. Za postavitev sončnih panelov, ki morajo biti pod naklonom, je na takšni strehi treba postaviti posebno konstrukcijo, kar zmanjšuje stroškovno učinkovitost projekta.

Ali je sončna elektrarna, ki je neprecenljivi lasten vir obnovljive energije tudi dobra finančna naložba?

Imeti svoj, obnovljiv vir energije je neprecenljivo, česar se danes morda še ne zavedamo dovolj. Lasten vir energije nam namreč omogoča, da nam je lahko vseeno za nihanja cen energentov na trgu ter za gospodarska in politična dogajanja, ki lahko vplivajo na dobavo energentov. Morda se investicija v sončno elektrarno na prvi pogled zdi visoka, vendar v času njene predvidene življenjske dobe, ki znaša 30 let, prihranite več deset tisoč evrov. Z ugodnim Petrol financiranjem imate lahko po največ sedmih letih lasten vir energije, potem pa na mesec plačujete le še približno 15 € + DDV za strošek obračunske moči in prispevka OVE in SPTE.

Sedem korakov do vaše sončne elektrarne

Če se odločite za to izjemno rešitev, vas do domače sončne elektrarne loči le šest preprostih korakov:

1. Pridobitev informativne ponudbe.

2. Podpis obrazca za ogled objekta.

3. Ogled in izmera objekta za namestitev sončne elektrarne, podpis pogodbe (Petrol financiranje in subvencija Eko sklada).

4. Pridobitev končne ponudbe in aneksa k pogodbi.

5. Podpis aneksa pogodbe in nakup sončne elektrarne.

6. Ureditev potrebne dokumentacije elektro distribucije.

7. Namestitev, prevzem in zagon sončne elektrarne.

Predvidoma so vsi postopki, ki vključujejo pridobivanje dokumentacije in dovoljenj ter gradnjo in priklop, opravljeni v mesecu dni od podpisa pogodbe.

Ujemite moč sonca in se prijavite še danes www.petrol.si/soncne-elektrarne.

Petrol, d.d.