Le eno priložnost imamo, da s svojim domom ustvarimo neprimerljiv prvi vtis. Za mnoge je izgled vhoda eden najpomembnejših vizualnih elementov hiše. Ker pa je trg preplavljen z najrazličnejšimi modeli vhodov v različnih stilih, je težava očitna – kako najti vhod, ki se bo stilsko ujemal tako z vašo edinstveno osebnostjo kot z arhitekturo hiše? Oglejte si slikovite primere, ki z barvami, teksturami, materialom in osupljivim dizajnom zaokrožijo izgled doma.

1. Avtentičnost kamna dopolnjena z aluminijem in steklom

Tradicionalni videz kamna, pa naj bo ta v sivi ali rdeči barvi, popolno dopolnjuje temen aluminij. Ob tako avtentični zunanjosti hiše, moderna zunanja vrata delujejo kot pika na i. Iz notranje strani temen aluminij marsikomu deluje hladno in bi potreboval nekaj dodatne topline. Pri Pirnarju v primeru takšnih želja priporočajo dodatek stekla, ki v hišo prinese božajočo svetlobo.

Prav tako strokovnjaki za vhodna vrata Pirnar pravijo, da lahko še malce več modernosti vnesete z asimetrično zasteklitvijo le na eni strani vratnih kril. Preglejte njihov nabor in začutite, ob kakšni obsvetlitvi vam bolj bije srce.

Foto: Pirnar
Foto: Pirnar

2. Veliki domovi se lahko nagradijo z velikimi vrati

Še tako klasična zunanja vrata lahko postanejo grandiozna, če imajo prostor, da zasijejo. Z velikimi vhodnimi vrati brez kakršnihkoli dvomov ustvarite vzdihe občudovanja, saj postanejo stilsko središče hiše.

Vrhunsko se obnesejo, če je vaš dom grajen po modernističnih načelih ali če vašo vilo ob vstopu krasijo klasični stebri. Pirnarjeva izvedba »grande« vrat je namenjena velikim domovom in velikim ljudem, ki cenijo sadove svoje vztrajnosti in marljivosti.

Foto: Pirnar
Foto: Pirnar

3. Močna sodobnost, ki odseva toplino narave

Mehka toplina čudovitega lesa in mogočnost kamna – naravna kombinacija vhoda, ki obiskovalce kar vabi v svoj objem. Pogosto slišimo mnenja, da k naravnim materialom sedejo le rustikalna zunanja vrata. A temu preprosto ni tako.

Z vidika sodobnega dizajna je spodnji primer osupljiv. Vidimo Pirnarjev vhod iz najsodobnejše in najbolj trendi kolekcije Premium Pure, ki časti minimalizem in sodobno tehnologijo. Ročaj vrat je namreč skrit in se odpre, ko na čitalnik prstnih odtisov prislonite vaš prst. Prekrivno reflektivno steklo pa še dodatno izpostavi naravo v okolici.

Foto: Pirnar
Foto: Pirnar

Sistem OneTouch je svetovna inovacija podjetja Pirnar, ki je prejela kar dve nagradi German Design Award. Je prvi sistem, kjer je ročaj pogreznjen v površino vratnega krila ter se izvleče in skrije samodejno, ko čitalnik prstnih odtisov prepozna lastnika. Takšnim vratom pravimo najbolj osebna vrata na svetu.

4. S pravo barvo do podeželskega šika

Ko nam arhitektura hiše omogoča le standardno velikost vhodnih vrat, se nikar prehitro ne zadovoljimo. Niti pri kakovosti, niti pri dizajnu. Izberemo lahko klasična zunanja vrata, ki vseeno izžarevajo prefinjen šik. Dodatno ga poudarimo z barvo, kot je bordo rdeča. Takemu stilu lepo pristajajo tudi dodatki, kot so tolkalo in kukalo, ter drobni vzorci na steklenem delu.

Pirnarjeva vrata, kot jih vidite na spodnji fotografiji, lahko krasijo tipičen slovenski dom na podeželju kakor tudi elegantno staro meščansko hišo v središču mesta in ji dodajo edinstven pečat, ki bo privabljal poglede.

Foto: Pirnar
Foto: Pirnar

5. Osvetlitve poživijo skoraj vsak stil

Ne samo, da osvetlitve dajejo večji občutek popolne varnosti, vaša še tako klasična zunanja vrata v večerni mesečini kraljevsko zasijejo. Četudi le subtilno. Priporočamo, da se odločite za posvet s strokovnjaki za vrata iz podjetja Pirnar, saj vam znajo svetovati, kako s svetlobo pozornost usmeriti v prave detajle in vhod čim bolj počastiti.

Je stil vašega doma bolj tradicionalen ter želite vzbuditi še več domačnosti in topline? Potem vhod osvetlite ob straneh. V kolikor ste pristaši moderne dramaturgije, vas bo morda zanimala talna ambientalna osvetlitev ali osvetlitev detajlov, kot npr. Pirnarjeve unikatne nagrajene osvetlitve ročajev.

Foto: Pirnar
Foto: Pirnar

6. Toplina diskretnega dizajna

Mamljiv les pristaja marsikateremu stilu. Morda pa si niste predstavljali, kako prefinjeno se poda k sodobni arhitekturi. Les kot material nikakor ni sinonim za rustikalna zunanja vrata, pač pa predstavlja kombinacijo lepote in funkcionalnosti tudi pri modernih zunanjih vratih.
Spodaj je primer, kako leseni vhod čistih linij, ki ga zaznamuje preprostost, izžareva visoko estetsko dobrodošlico prav vsakemu, ki vstopa.

Foto: Pirnar
Foto: Pirnar

7. Preprosta arhitektura, ki zasije s čutnim vhodom

Za konec pa še nekaj za vse, ki imate dom zelo klasičnih oblik in nevtralnih barv ter bi si radi pri vhodu dovolili nekaj več igrivosti.

Za vas niso primerna rustikalna zunanja vrata, tudi tradicionalna ne. Prav tako se odmaknite od modernizma in sodobnih trendov. Vrnite se k svojemu bistvu in ga izrazite navzven.

Vhodna vrata so lahko večdimenzionalno umetniško platno, ki izražajo karizmo ter radoživost. Opremite jih z vzorci, različnimi oblikami, teksturami. Možnosti je neskončno.

Foto: Pirnar
Foto: Pirnar

Tudi zadnji primer so zasnovali pri Pirnarju in ga lahko najdete v njihovi kolekciji Ultimum Multilevel. Vabimo vas, da si vzamete nekaj časa zase in si ogledate kolekcije najrazličnejših stilov. Tako boste tudi sami dobili občutek, kaj želite.

Kakšna vrata bodo torej odraz vas in stila vaše hiše? Prelistajte kataloge zunanjih vrat in se prepustite inspiraciji.