Foto: Istock
Foto: Istock

Varnost v avtomobilu nikakor ni samoumevna, ko pa pomislimo na naše najmlajše, je njihova varnost in dobrobit zagotovo na prvem mestu. Ker nesreča ne počiva, je potrebno zanje ustrezno poskrbeti tudi v avtomobilu, da so posledice morebitnih trkov za otroke čim manjše. Avtosedeži so tako pomemben del opreme avtomobila, ponudba na spletu in trgovinah pa je nadvse pestra, zato je pomembno, da izberete kakovosten sedež, v katerem bo otrok zaščiten, obenem pa bo vožnja zanj udobna.

Varnost otroka naj bo vedno na prvem mestu

Pri nakupu bodite pozorni, da otroški sedež ustreza modernim standardom kakovosti in varnosti, ki jih narekujejo evropske direktive. Za večino sedežev v ponudbi na slovenskem tržišču to velja, označuje jih nalepka ECE R 44-04. V zadnjem času pa so pogosta izbira staršev sedeži Isofix I-SIze, ki še dodatno omogočajo, da je za varnost otrok ustrezno poskrbljeno. Standard I-Size poleg določil, da morajo biti otroci do 15. meseca nameščeni v nazaj obrnjenem avtosedežu, nudijo izboljšano zaščito v primeru bočnega trka in delijo sedeže glede na otrokovo višino, ter zagotavljajo optimalno varnost in prileganje avtomobilu s sistemom Isofix.

Sistem Isofix je zasnovan predvsem tako, da omogoča lažjo namestitev sedeža v avtomobil, obenem pa je enostavno tudi premeščanje v različne avtomobile. Namen tega sistema je namreč, da avtosedež v nekaj potezah lahko enostavno namestite v avtomobil brz uporabe varnostnega pasu, tako pa je tudi poskrbljeno za karseda optimalno varnost otroka tudi v primeru nezgode.

Novejši avtosedeži za lažjo namestitev v avtomobil

Pred nameščanjem avtosedeža temu posvetite dovolj pozornosti, da boste svoje malčke prevažali povsem brez skrbi, tako pa boste poskrbeli tudi, da bo vožnja zanje prijetna izkušnja. Izberite sedež glede na otrokovo višino in starost, priljubljena izbira so sedeži, ki so nastavljivi do te mere, da na nek način "rastejo" z otrokom. V primeru, da vaš avtomobil ne omogoča namestitve z Isofix sistemom, otroški sedež pritrdite z varnostnim pasom. Varnostni pas tako potegnete skozi vse luknje na avtosedežu, pri tem pa vam bodo pomagale barvne oznake v navodilih proizvajalca. Ko je pas zategnjen, ga zaskočite v zaponko, otroka pa nato zaščitite z notranjimi pasovi avtosedeža.

V primeru, da vaš avtomobil že omogoča Isofix sistem, boste sedež zlahka namestili, saj je sedež pravzaprav nemogoče namestiti napačno. Pred nameščanjem poiščite pritrdilne nosilce iz otroškega sedeža na želeno dolžino, avtosedež pa spustite po tirnicah, da zaskoči. Z varnostnim pasom na zadnji strani lahko otroški sedež še dodatno pritrdite čez zadnji avtomobilski sedež in tako poskrbite za še večjo stabilnost.