Debelost je kronična bolezen sodobne civilizacije z razsežnostmi pandemije. Svetovna zdravstvena organizacija jo opredeljujejo kot čezmerno kopičenja maščevja z vplivom na zdravje - povzroča namreč motnje v telesnih funkcijah in presnovi. Povezana je s povišanim krvnim tlakom, srčnim popuščanjem, sladkorno boleznijo in moteno presnovo maščob. Še posebej škodljivo je kopičenje trebušne maščobe, ki je presnovno zelo aktivna. Takrat se pogosto razvije t.i. presnovni (metabolični) sindrom z močno povečanim tveganjem za srčno-žilno obolevnost in tudi umrljivost.

Foto: Adobestock
Foto: Adobestock

Čeprav si potihoma bolniki želijo drugače, so hormonske motnje le redko osnovni vzrok debelosti. Vseeno pa so določena bolezenska stanja dovolj pogosta (in tudi ozdravljiva), da je smiselno pri zdravljenju debelosti o njih razmisliti in jih opredeliti s testiranjem – še posebej to velja, če se odločamo o kirurškem zdravljenju debelosti. Najbolj znana med temi sta zmanjšano delovanje ščitnice in čezmerno delovanje kortizola (Cushingov sindrom).

Osnovni pregled običajno opravi že osebni zdravnik. Pri neuspešnem klasičnem zdravljenju debelosti (sprememba življenjskega sloga z ustrezno prehrano in redno telesno aktivnostjo, ev. tudi uvedba zdravil za pomoč pri hujšanju), sumu na hormonski vzrok debelosti ali pred kirurškim zdravljenjem debelosti pa igra pomembno vlogo poglobljen in usmerjen pogovor in natančen klinični pregled, ki ga opravi zdravnik.

Ta včasih - glede na pogovor in pregled – priporoči tudi dodatne laboratorijske teste in preiskave (npr. sum na sindrom policističnih jajčnikov, hiperprolaktinemija, hipogonadizem…). Za bolnike je pomembno vedeti, da se morajo takšna testiranja izvajati v natančno določenih pogojih, v redkih primerih zahtevajo tudi obravnavo v bolnišnici.

Foto: Adobestock
Foto: Adobestock

Dobro je, da se na pregled pri endokrinologu pripravite. Pred pregledom boste prejeli vprašalnik, ki vsebuje nekaj precej podrobnih vprašanj, s katerimi si lahko kasneje ob pregledu pomagamo pri oceni delovanja hormonskih osi. Zaželeno je, da s sabo prinesete fotokopije dosedanje zdravstvene dokumentacije in čimbolj sveže laboratorijske izvide (osnovna krvna slika, elektroliti, sečnina in kreatinin, jetrni testi, koagulogram, krvni sladkor in lipidogram na tešče, TSH, kortizol v poteku 1 mg deksametazonskega testa).

V naši samoplačniški endokrinološki ambulanti preglede opravlja dr. Jana Makuc, dr. med., specialistka interne medicine.

Endokrinološka ambulanta Estetika Milošević se nahaja na Ukmarjevi ulici 4, v Ljubljani in na Francetovi cesti 4, v Slovenj Gradcu.

Za vse informacije in naročanje pokličite nas lahko pokličete na 041 339 000 ali nam pišete na narocanje@estetika-milosevic.si.