Mednarodni industrijski sejem, ki se v teh dneh odvija v Celju, je največji in najpomembnejši sejem v jugovzhodni Evropi s področij strojegradnje, orodjarstva, varjenja in rezanja, materialov in komponent ter naprednih tehnologij. Za kako pomemben sejem gre, pričajo rekordne številke. Na približno 350 razstavnih prostorih se v sedmih dvoranah na 21 tisoč kvadratnih metrih predstavlja 900 blagovnih znamk iz 32 držav celotnega sveta. Na ogled je postavljenih več kot sto novosti, ki jih sicer ni mogoče videti nikjer drugje.

»Na razstavnih prostorih bo znova več kot zanimivo, obiskovalci se bodo marsikje lahko seznanili s trenutno najnaprednejšo tehnologijo v svetovnem merilu, kar jamči prisotnost vrste vodilnih svetovnih blagovnih znamk. Ta sejem ponuja veliko priložnosti za ogled strojev, naprav, robotov, orodij in ostale tehnologije, ki je drugače ni mogoče videti v trgovinah in razstavnih salonih prodajalcev, ker se ne izdelujejo na zalogo. Ponuja možnost za direktne pogovore in pridobivanje informacij iz »prve roke«, to je od predstavnikov proizvajalcev,« je na odprtju sejemskega dogodka dejal mag. Robert Otorepec, izvršni direktor Celjskega sejma. Ob tem je vsem razstavljavcem, podjetnikom in obrtnikom zaželel uspešne sejemske dni.

Uradni otvoritelj Mednarodnega Industrijskega sejma Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, je poudaril priložnosti, ki jih na široko odpira industrijski sejem v Celju. »Smo na sejmu, kjer je ena izmed nosilnih tem kovinska in predelovalna industrijam, ki predstavlja eno tretjino prometa, eno tretjino dodane vrednosti in pa eno tretjino izvoza vsega, kar naredi slovenska predelovalna industrija. Še bolj me veseli to, da tri četrtine vsega, kar Slovenija proizvede na tem industrijskem področju, izvozimo. Želim, da se zavedate pomembnosti industrije, razstavljavci pa sejem uporabite za čim boljše ustvarjanje poslovnih stikov ter si v naslednjih dneh ustvarite nove poslovne priložnosti. Verjamem, da morate to priložnost, ki vam jo nudi Mednarodni industrijski sejem, izkoristiti in da boste to tudi uspeli narediti. Naslednja priložnost bo šele čez dve leti,« je še minister opomnil razstavljavce.

Kako pomembna je za Slovenijo industrija v današnjem času, je povedal tudi predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Boštjan Gorjup: »Slovenija sodi v tisto skupino držav, kjer je industrija še vedno ključni motor gospodarskega razvoja. Posebej zunaj našega največjega urbanega centra Ljubljane se zavedamo, da brez zdravih industrijskih projektov obstane večina gospodarstva«. Čeprav se je Slovenija v preteklih letih spopadla z globalno in več lokalnimi krizami, se je povečal izvoz, potrojila dodana vrednost, utrdila se je finančna in ekonomska sposobnost podjetij, priča pa smo tudi novemu investicijskemu valu predvsem v nove tehnologije, je še povedal Boštjan Gorjup ter dodal: »Izzivi s katerimi se soočamo, so v resnici nove poslovne priložnosti. Da bomo postali del najrazvitejšega dela Evrope, je Slovenska industrija že na dobri poti.«