Pogovarjali smo se z Andrejem Furlanom direktorjem zavarovalniške agencije eZavarovanja d.o.o.. Gre za zavarovalniško agencijo, ki je specializirana za sklepanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in ponuja dodatno zdravstveno zavarovanje vseh treh zavarovalnic, ki na slovenskem trgu ponujajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Zanimalo nas je, s kakšnimi težavami se srečujejo v njegovem podjetju na dnevni bazi, kakšne težave imajo njihove stranke in kaj nam svetujejo v primeru sklepanja dopolnilnega zavarovanja.

Andrej nam je povedal, da v Sloveniji sistem zdravstvenega zavarovanja deluje dobro, da ima več kot 99,5% prebivalcev urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje in da ima več kot 95% prebivalstva urejeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Povedal nam je, da dodatno zdravstveno zavarovanje v pogovornem jeziku ljudje enačijo z dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem in da ima dodatno zdravstveno zavarovanje cel kup sopomenk, kot so: dopolnilno zdravstveno zavarovanje, dodatno zavarovanje, dopolnilno zavarovanje, vzajemna..... Da pa je strokovno pravilen izraz v zavarovalniškem jeziku prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Glavni namen dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je, da se z njim izognemo visokim stroškom doplačil, kadar potrebujemo zdravstvene storitve, zdravila in medicinske pripomočke.

Zavarovalniška agencija eZavarovanja d.o.o. je specializirana za sklepanje dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj. Na enem mestu so zbrali vsa vprašanja in odgovore na temo dodatnega zdravstvenega zavarovanja.

Na povezavi dobite odgovore na vsa vprašanja v povezavi z dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem. Na enem mestu lahko primerjate vse ponudnike dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, kakšne je njihova aktualna ponudba in aktualna cena dopolnilnega zavarovanja, izveste kje, zakaj, kako in kdaj skleniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Foto: e-Zavarovanja d.o.o.
Foto: e-Zavarovanja d.o.o.

Izveste tudi, zakaj cena dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ni enaka za vse zavarovance. Da so razlike v ceni v osnovni premiji dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja med zavarovalnicami minimalne, da pa obstajajo vedno večje razlike v ceni med zavarovanci posamezne zavarovalnice.

Andrej nam je pojasnil, da so razlike posledica dejstva, da določen delež prebivalstva nikoli ni plačeval dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in je posledično bil več let brez dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja…..ko pa na starost te osebe želijo skleniti zavarovanje, jim mora zavarovalnica v skladu z zakonom ZZVZZ obračunati doplačilo na premijo…to je 3% za vsako polno leto nezavarovanosti.

Pomembno je, da se zavedate, da je zelo pomembno tudi, da dopolnilno zdravstveno zavarovanje sklenete pravočasno. Ko postanete zavezanec za plačila iz naslova dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, to je ob prvi zaposlitvi v Sloveniji, ob koncu šolskega leta, v katerem dopolnete 26 let, ob izgubi statusa študenta ali dijaka… imate 1 mesec časa, da uredite tudi dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Če ta rok zamudite, padete v 3-mesečno čakalno dobo, kar pomeni, da vam bo zavarovanje pričelo veljati šele 3 mesece po sklenitvi zavarovanja. Če zavarovanje sklenete pravočasno, vam bo zavarovanje pričelo veljati naslednji dan ob polnoči 00.00.

Andrej nam je razložil, da sta doplačilo na premijo in čakalna doba največji posebnosti dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, hkrati pa tudi največja težava, saj stranke pogosto niso pravočasno obveščene oziroma pravilno informirane o teh posebnostih. Pogosto stranke sklepajo zavarovanje in ko ugotovijo, da bo le to pričelo veljati šele čez 3 mesece so zelo razočarane, ko ugotovijo, da bo skladno z zakonom tudi višja premija se pogosto tudi razjezijo. Andrej svetuje, da je najboljši način, da se izognemo morebitnim visokim stroškom, razočaranju in jezi, pravočasna sklenitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Foto: e-Zavarovanja d.o.o.
Foto: e-Zavarovanja d.o.o.

Naslednja posebnost dopolnilnega zavarovanja je menjava zavarovalnice, saj je pri menjavi zavarovalnice določen 3 mesečni odpovedni rok.

Pred odpovedjo zavarovanja je potrebno pri obstoječi zavarovalnici plačevati premijo vsaj 12 mesecev, v 13tem mesecu lahko zavarovalno pogodbo odpovemo in po plačanih 16 mesečnih premijah je zavarovanje odpovedano. Ko enkrat sklenemo pogodbo za dopolnilno zdravstveno zavarovanje, se moramo zavedati, da bomo plačali vsaj 16 mesečnih premij.

Andrej je povedal, da so zgoraj omenjeni problemi večje težave, se nasmehnil in povedal, da je še par manjših težav kot na primer študenti in dijaki, ki dopolnilnega zavarovanja ne jemljejo resno in da to zavarovanje za njih vedno več sklepajo starši, ki se zavedajo, da brez zavarovanja lahko pride do velikih stroškov.

Zato Andrej opozarja starše otrok naj pravočasno poskrbijo za ureditev zavarovanja. Mladi imajo tudi zmotno prepričanje, da če imajo status študenta in so hkrati zaposleni, da jim dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ni potrebno posebej plačevati, saj da jim ga krije status študenta. To prepričanje je zmotno, z redno zaposlitvijo postanemo zavezanci za plačevanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in študentski status nam v tem primeru ne krije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Izvedeli smo tudi tudi, kako morajo postopati brezposelni, ki naj se čim prej zglasijo na najbližjem CSD-ju(centru za socialno delo). Brezposelnim osebam brez prihodkov in premoženja obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje plačuje država. Andrej nam je potrdil, da na tem področju socialna varnost, ki jo zagotavlja država, deluje zgledno.

Foto: e-Zavarovanja d.o.o.
Foto: e-Zavarovanja d.o.o.

Rahle težavice naj bi imeli tudi tujci. Le tem ob redni zaposlitvi za obvezno zavarovanje poskrbi delodajalec, včasih delodajalci tujca pozabijo opozoriti, da lahko v primeru bolezni ali nezgode nastanejo visoki stroški, če tujec nima urejenega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Občasno nastopijo težave, ko tujec zboli, se težje ponesreči in nastanejo visoki stroški zdravstvenih storitev, ker tujec sploh ni vedel, da imamo v Sloveniji dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Andrej poudarja, da je naloga delodajalca, da novega delavca-tujca seznani z dopolnilnim zavarovanjem in mu razloži, da brez njega lahko pride do visokih stroškov zdravstvenih storitev.

Če je pomembno, da delodajalec informira tujca o obveznem in dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju, je še pomembneje, da tujec poskrbi, da imajo zdravstveno zavarovanje (obvezno in dopolnilno) urejeno vsi družinski člani.

Andrej poudarja, da je najpomembneje paziti, da si ob prihodu v Slovenijo obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje uredijo vsi družinski člani.

Naslednja težava je, da ljudje ne vedo, da si moramo urediti obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje tudi v primeru odprtja s.p.- ja ali d.o.o.-ja. Država smatra, da če odpremo s.p. ali d.o.o. , da začenjamo novo karierno pot, kjer verjamemo, da bomo generirali dovolj prihodkov, da bomo lahko plačevali tudi prispevke za obvezno zdravstveno zavarovanje. Pri tem seveda ne smemo pozabiti na dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Naslednja težava je nepoznavanje zakonodaje slovenskih državljanov, ki delajo v Avstriji. Zelo veliko jih ne ve, da lahko uveljavljajo avstrijsko zdravstveno zavarovanje na ZZZS, in jim posledično v Sloveniji ni treba plačevati obveznega zdravstvenega zavarovanja. Vendar pozor, če nameravajo zdravnika obiskovati v Sloveniji, naj si nujno uredijo tudi dopolnilno zdravstveno zavarovanje, sicer bo ob vsakem obisku zdravnika potrebno doplačilo. Še bolj pomembno je, da če nameravajo zdravnika obiskovati v Avstriji, da vrnejo slovensko zdravstveno kartico na ZZZS, saj če tega ne bodo storili, jih v povratku v Slovenijo čaka 3% doplačilo na dopolnilno zdravstveno zavarovanje za vsako leto.