Podjetja, ki stremijo k izboljšanju delovnih pogojev, krepitvi etičnih vrednot, spodbujanju medgeneracijskega sodelovanja ter k izvajanju ukrepov za lažje usklajevanje poklicnega in družinskega življenja zaposlenih, bodo uspešneje premagala koronakrizo. Kot pojasnjuje Aleš Kranjc Kušlan, direktor Ekvilib Inštituta, ki je skupaj s partnerji nosilec projekta Certifikat Družbeno odgovoren delodajalec, se v Sloveniji s tem certifikatom trenutno že ponaša okrog 30 podjetij, več kot sto pa jih je v postopku pridobivanja.

Foto: Ekvilib Inštitut
Foto: Ekvilib Inštitut

Že drugo leto zapored uvajate novo certificiranje. Katere ukrepe morajo izpolnjevati podjetja, da lahko pridobijo certifikat?

Ukrepi, ki jih podjetja izbirajo in implementirajo v praksi, so prilagojena tako strukturi zaposlenih, delovnemu procesu, kot tudi panogi in poslovnemu okolju, v katerem delujejo. Pomembno je, da podjetje oz. organizacija prepozna družbeno odgovoren pristop k poslovanju kot pomemben strateški element. Dobrodošlo je, da v podjetju razumejo temeljne koncepte in načela trajnostnega poslovanja ter se zavedajo, da so lastniki zgolj eden od pomembnih deležnikov.

Aleš Kranjc Kušlan, direktor Ekvilib Inštituta Foto: Ekvilib Inštitut
Aleš Kranjc Kušlan, direktor Ekvilib Inštituta Foto: Ekvilib Inštitut

Kakšne so prednosti certifikata in koliko podjetij oz. organizacij ima možnost brezplačne pridobitve?

Koronakriza je še bolj osvetlila izzive, s katerimi se soočamo kot družba in tudi podjetja kot njen pomemben del. Od skrbi za ohranjanje zdravje zaposlenih in prebivalstva nasploh, preko izzivov medgeneracijskega sodelovanja, usklajevanja poklicnega in zasebnega življenja, neenakosti, delitve bremena in sadežev poslovanja, do skrbi za naravno okolje, skrbi za družbo in spoštovanja človekovih pravic. Certifikat naslavlja te teme celostno in strokovno. Temelji na mednarodnih smernicah za družbeno odgovornost, je tudi del mednarodnega meta standarda za trajnostno rangiranje in upravljanje podjetij. Primeren je tako za podjetja kot neprofitne organizacije, od majhnih do največjih. Še eno leto oziroma do zapolnitve kvote 200 prijaviteljev se bo mogoče vključiti v pridobitev certifikata brezplačno (zahvaljujoč sredstvom iz Evropskega socialnega sklada). Podjetja in organizacije bodo s pridobitvijo certifikata dokazovala svojim zaposlenim, poslovnim partnerjem in širši družbi, da se dobro zavedajo dejstva, da novi časi terjajo odgovorne odgovore.

Letošnja kampanja certifikata Družbeno odgovoren delodajalec. »Kdaj je 9-17 postalo 24/7?«, »Delo od doma ali doma ne delam?«, »Ker sem manj s sodelavci, se včasih sprašujem, ali sem odveč?« nagovarja delodajalce, ki imajo vsaj pet zaposlenih, da se pridružijo več kot 110 podjetjem in organizacijam, ki jim na Ekvilib Inštitutu s partnerji pomagajo izboljševati delovno okolje za boljše počutje in večjo motiviranost zaposlenih. Letos je certificiranje za 100 pristopnih certifikatov brezplačno. Več: certifikatdod.si