Oba skupaj sestavljata zdravstveno zavarovanje v Sloveniji, iz katerega se krijejo vsi stroški, ko gremo na pregled k osebnemu zdravniku ali specialistu.

Zmotno je torej prepričanje, da so v Sloveniji zdravstvene storitve brezplačne. To velja le v primeru, ko imate urejeno tako obvezno zdravstveno zavarovanje kot tudi dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Slednje je še toliko bolj pomembno, čeprav je marsikdo prepričan v to, da je nepotrebno.

Kaj je dopolnilno zavarovanje?

Obvezno zdravstveno zavarovanje v Sloveniji krije le del stroškov zdravstvenih storitev in zdravil, preostanek stroškov do polne cene pa krije dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Doplačila lahko znašajo od 5 % pa vse tja do 90 %, v povprečju pa velja, da obvezno zavarovanje krije 70 % polne vrednosti zdravstvenih storitev, dopolnilno zavarovanje pa preostalih 30 %.

Foto: Spletnik
Foto: Spletnik

Zahvaljujoč dopolnilnemu zavarovanju, vam tako ni potrebno doplačevati zdravstvenih pregledov, zdravil na recept, ortopedskih pripomočkov, zdravljenja in rehabilitacije, reševalnih prevozov in še mnogo drugega.

Razlika je pa tudi v načinu plačevanja. Medtem, ko vam premijo za obvezno zavarovanje plačuje vaš delodajalec, pa morate za dopolnilno zavarovanje poskrbeti sami.

Kdo potrebuje dopolnilno zdravstveno zavarovanje?

Dopolnilno zavarovanje sicer ni obvezno, je pa vsekakor zelo priporočljivo. V sistem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je po zadnjih podatkih vključenih več kot 95 % prebivalcev Slovenije. Pogoj za sklenitev dopolnilnega zavarovanja pa je urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje.

Dopolnilno zavarovanje potrebujemo torej vsi prebivalci Slovenije, ki si ne želimo plačevati ogromnih stroškov zdravstvenih storitev. Vanj se ni potrebno vključiti:

  • otrokom, učencem in študentom, ki se šolajo;
  • otrokom in mladostnikom z motnjami v telesnem in duševnem razvoju;
  • otrokom in mladostnikom z nezgodno poškodbo glave in okvaro možganov.

Dopolnilno zavarovanje za študente

Če ste študent, vam v tem obdobju dokler se šolate, obvezno in dopolnilno zavarovanje krije država, oziroma ste zavarovani po enemu od vaših staršev. Na drugi strani pa država od vas pričakuje, da boste po končanem študiju vstopili na trg delovne sile in pričeli sami plačevati prispevke za obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Foto: Spletnik
Foto: Spletnik

Vendar pa je dopolnilno zavarovanje za študente mogoče skleniti le, če imate status študenta in ste mlajši od 26 let. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije v tem primeru sam pridobi podatke o vašem z vpogledom v informacijski sistem eVŠ.

Kdaj vam preneha veljati dopolnilno zavarovanje za študente?

Dokler imate status študenta in ste mlajši od 26 let, vam torej za dopolnilno zavarovanje ni potrebno skrbeti, prav tako tudi ne za njegovo plačevanje ali podaljševanje. Nikakor pa ne smete nanj pozabiti v naslednjih situacijah:

Ob prvi zaposlitvi

Zagovor diplome je sicer ena od prijetnejših stvari v življenju, hkrati pa to prinaša nove obveznosti. Če ste eden izmed tistih, ki vas delovno mesto že čaka, potem vam bo obvezno zdravstveno zavarovanje uredil vaš delodajalec, za dopolnilno zavarovanje pa morate poskrbeti sami. Če se želite izogniti 3 mesečni čakalni dobi, potem ga morate skleniti v roku enega meseca od dneva zaposlitve.

Foto: Spletnik
Foto: Spletnik

Ob izgubi statusa

Če ste na primer pridno študirali do svojega 22. leta, pa ste se nato odločili, da bi pavzirali, potem morate pomisliti tudi na vaše zdravstveno zavarovanje. V tem primeru morate na najbližji enoti ZZZS urediti obvezno zdravstveno zavarovanje, dopolnilno zavarovanje pa lahko sklenete preko spleta ali pri eni izmed zavarovalnic, ki ponujajo ta produkt. Enako velja, če ste izgubil status zaradi uspešnega zaključka študija, vendar še vedno niste našli redne zaposlitve.

Po koncu šolskega leta, v katerem dopolnite 26 let

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje pa si morate sami urediti tudi vsi tisti študentje, ki ste dopolnili 26 let, kljub temu, da še vedno imate status študenta. Vendar šele ob koncu študijskega leta, v katerem ste dopolnili 26 let. Če ste na primer 26. leto dopolnili 1.5.2022, potem vam dopolnilno zavarovanje velja še do 30.9.2022.

Dopolnilno zavarovanje po 26. letu starosti

Po 26. letu starosti s morate obvezno in dopolnilno zavarovanje urediti podobno kot v primeru, če izgubite status študenta. Pri tem lahko izberete naslednje možnosti:

  • da se zavarujete kot občan - v tem primeru na Centru za socialno delo vložite vlogo za priznanje pravic do plačila prispevka za zavarovanje. Pogoj za priznanje pravic je stalno bivališče v Republiki Sloveniji in da izpolnjujete pogoje za denarno socialno pomoč. Prispevke vam v tem primeru plačuje občina stalnega bivališča.
  • da se zavarujete kot samostojni zavezanec preko ZZZS - če imate previsoke prihodke, da bi se zavarovali kot občan, potem se morate zavarovati kot samostojni zavezanec. To pomeni, da si obvezno zavarovanje uredite na eni izmed enot ZZZS, dopolnilno zavarovanje pa preko spleta ali na eni izmed zavarovalnic, ki ponujajo tovrstna zavarovanja.

Čeprav se še vedno najdejo posamezniki, ki so mnenja, da dopolnilnega zavarovanja ne potrebujejo, pa je situacija v praksi velik bolj zapletena. Če si ne želite plačevati visokih stroškov zdravstvenih storitev, je potrebno nanj resno pomisliti – tudi, če ste študent!