Ker obvezno zdravstveno zavarovanje ne krije vseh zdravstvenih storitev v celoti in ker to po navadi izvemo šele takrat, ko te storitve že potrebujemo, je dobro, da že prej razmislimo o možnostih sklenitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Zakaj dva izraza za isto vrsto zavarovanja?

Najbolj pravilen izraz je dopolnilno zdravstveno zavarovanje, saj dopolnjuje obvezno zavarovanje. Torej, česar obvezno zdravstveno zavarovanje ne krije v celoti, dopolni dopolnilno zavarovanje.

V pogovornem jeziku pa se je hitro uveljavil izraz dodatno zdravstveno zavarovanje, saj predstavlja nek dodaten strošek, ki ga je dobro plačevati poleg obveznega zavarovanja, čeprav ta termin v bistvu pomeni nekaj drugega.

Kdaj začeti razmišljati o dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju?

Če ste trenutno stari manj kot 26 let in imate status dijaka ali študenta, dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja še ne potrebujete, saj vam obvezno zdravstveno zavarovanje krije vse stroške zdravstvenih storitev.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je pametno skleniti ob izgubi statusa študenta/dijaka oz. ob zaposlitvi, v kolikor ne želite doplačevati določenih zdravstvenih storitev. Dobro je vedeti, da je dolžnost delodajalca plačevanje le obveznega zdravstvenega zavarovanja, medtem ko si morate dodatno zdravstveno zavarovanje priskrbeti sami. V primeru brezposelnosti ali socialne ogroženosti pa se za pomoč obrnite na center za socialno delo. Več informacij na to temo si lahko preberete na spletni strani refleks.si.

V Sloveniji kritje stroškov zdravstvenih storitev ureja Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Trenutno naj bi veljalo, da obvezno zdravstveno zavarovanje krije povprečno 70 % zdravstvenih storitev, medtem ko dopolnilno zdravstveno zavarovanje krije preostalih 30 %. Morda si zdaj mislite, da je 30 % kritja res malo in da zato ne potrebujete nikakršnega dodatnega zavarovanja. Toda življenje preseneča in kar hitro se lahko zgodi, da boste soočeni z dejstvom, da obvezno zdravstveno zavarovanje krije največ 60 % vrednosti prevoza z reševalnim vozilom za zavarovane osebe, za katere prevoz z avtobusom ali avtomobilom ni mogoč, priti pa morajo do bolnišnice zaradi dialize.

Kako skleniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje?

Prvi korak – pozanimajte se o ponudbi

Odločili ste se, da boste sklenili dodatno zdravstveno zavarovanje. Zdaj pa ne veste, kje začeti. Smiselno je, da se najprej pozanimate o ponudbi dodatnega zdravstvenega zavarovanja. V Sloveniji lahko to uredite pri eni izmed treh različnih zavarovalnic, ki so: Vzajemna, Triglav zdravstvena zavarovalnica ter Adriatic Slovenica.

Mesečne premije se pri teh treh zavarovalnicah gibljejo med 31 in 35 evri. Tako da v ceni ni velike razlike, ima pa vsaka izmed teh zavarovalnic malce drugačen paket ugodnosti, ki ste jih deležni ob sklenitvi dodatnega zdravstvenega zavarovanja. Zato je dobro, da si vzamete dovolj časa in v miru pregledate ponudbo. Pozorni bodite tudi na morebitne popuste, ki jih zavarovalnice občasno ponujajo in si z njihovim koriščenjem znižate vrednost mesečne ali pa letne premije.

Pri pregledu ponudbe pa naj vas še enkrat opozorimo na sopomenski pomen izrazov dopolnilno in dodatno zavarovanje. Naj vas ne zmede, če ena zavarovalnica uporablja izraz dopolnilno, druga pa dodatno, saj gre za enako obliko zdravstvenega zavarovanja.

Drugi korak – sklenite zavarovanje

Izbrali ste si zavarovalnico, preko katere želite skleniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Če ste prepričani v svojo izbiro, je najlažje, da zavarovanje sklenete preko interneta, saj vam to prihrani čas obiska zavarovalnice.

Tretji korak – uveljavite dodatno zdravstveno zavarovanje

Dodatno zdravstveno zavarovanje ste sklenili, redno plačujete mesečne premije, za vas se življenje ni bistveno spremenilo, zato že skoraj pozabite, da ste dodatno zavarovani. Vse do trenutka, ko se nekaj zgodi. Morate k zdravniku ali v bolnišnico. Nimate časa razmišljati, da bi s seboj jemali papirje o dodatnem zdravstvenem zavarovanju. S seboj vzamete le zdravstveno kartico. V čakalnici vas zaskrbi, ali bodo storitve zdaj krite v celoti ali ne, saj s seboj nimate potrdila, da ste dodatno zavarovani.

Nič naj vas ne skrbi. Če imate s seboj kartico zdravstvenega zavarovanja, se bodo stvari uredile same. To pomeni, da boste v primeru zdravstvene storitve, ki stane 100 €, imeli natančno 0 € stroška, saj bo 70 € plačanih iz fonda obveznega zdravstvenega zavarovanja, 30 € pa bo plačala zavarovalnica, pri kateri ste sklenili dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Zakaj ni dobro odlašati s sklenitvijo dodatnega zdravstvenega zavarovanja?

Po izgubi statusa študenta, ob redni zaposlitvi ali odprtju podjetja imate na voljo en mesec, da sklenete prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Če boste s tem odlašali, boste kasneje plačevali višje mesečne premije.

Zdravje je naša največja dobrina. Na žalost se še prehitro zgodi, da se moramo zanj boriti. Da vam bodo v težkih časih prihranjene vsaj finančne skrbi, to uredite že prej, tako da sklenete dopolnilno zdravstveno zavarovanje. S tem, ko sklenete dodatno zdravstveno zavarovanje, si prihranite mnogo nepotrebnih skrbi, ki bi se lahko na vas zgrnile v trenutku. Zato si zagotovite, da boste v težkih trenutkih lahko mislili nase in ne premlevali, ali imate dovolj denarja za določen poseg ali drugo zdravstveno storitev.