Ena od teh je izbira rešitve za ogrevanje prostorov oz. ohlajanje vašega doma. Prepričani smo, da je za večino najprimernejša rešitev Geotermalna toplotna črpalka, zato v tem članku predstavljamo prednosti tega tipa TČ.

Neprimerljivo udobje skozi celo leto

Geotermalna toplotna črpalka zagotavlja družini v hiši popolno udobje bivanja v hiši skozi celo leto in pri tem so obratovalni stroški izredno nizki. Energijsko učinkovito ogrevanje pozimi, ter skoraj brezplačno hlajenje v vročih poletnih dneh, vroča sanitarna voda v obilju skozi celo leto. Vam kot uporabniku ni treba razmišljati o vklopu ali izklopu posamezne funkcije naprave ter skrbeti za nadzor in vzdrževanje več različnih sistemov – toplotna črpalka avtomatsko in samostojno nadzira delovanje tako, da so v hiši zagotovljeni idealni pogoji bivanja.

Minimalne prostorske potrebe za vgradnjo

Velikost geotermalne toplotne črpalke in vsi njeni sestavni deli, ki zagotavljajo ogrevanje, ohlajanje in pripravo vroče vode so vključeni v napravi velikosti hladilnika. Geotermalna toplotna črpalka je med delovanjem skoraj neslišna, nove tehnologije omogočajo tudi izredno tiho delovanje, glasnosti okoli 20 dB, kar je tišje od šepeta. To pomeni, da ne potrebujete predvideti ločenega prostora za toplotno črpalko. Vgradite jo lahko v pralnico ali shrambo, na hodnik, v telovadnico, lahko je vgrajena v mizarsko izdelane elemente po meri kjerkoli v hiši.

Foto: ATLAS TRADING
Foto: ATLAS TRADING

Brez vidnih elementov črpalke zunaj hiše

Za razliko od večine sistemov toplotnih črpalk, geotermalna TČ nima vidnih delov na ali ob hiši. Vsi elementi zunaj hiše se nahajajo pod zemljo – izvrtina z vgrajeno geosondo in podzemna povezava v hišo. Torej prav nobenega zunanjega elementa, ki bi vas spominjal na to, da se ogrevate s toplotno črpalko. Tako imate proste roke pri urejanju okolice, poti okrog hiše so proste. Geotermalna toplotna črpalka v okolico ne oddaja nobenega hrupa in z njo ne boste motili sosedov. To je izjemno pomembno, kadar hiša stoji na manjši parceli, v urbanem okolju ali v naselju novih hiš, kjer so v bližini prisotni ostali prebivalci. Skriti elementi zagotavljajo tudi, saj ni možnosti poškodbe toplotne črpalke ali odtujitve njenih sestavnih delov.

Zanesljivo in dolgotrajno delovanje

Geotermalna toplotna črpalka je v svoji zasnovi zelo preprosta naprava. Vsebuje kompresor, pri boljših napravah je ta hitrostno prilagodljiv, toplotni prenosnik in obtočni črpalki za hladilni in ogrevalni krog, grelnik za sanitarno vodo in opcijsko vgrajeno opremo za naravno hlajenje – dodatni prenosnik toplote in ventile za regulacijo. Deluje v stabilnem delovnem okolju, znotraj hiše in stabilni so tudi temperaturni režimi, tako na topli kot hladni strani. Vse to zagotavlja delovanje z minimalnimi obremenitvami sestavnih delov, kar geotermalni toplotni črpalki podaljšuje življenjsko dobo. Toplotna črpalka skozi svojo življenjsko dobo ne izgublja na moči ali učinkovitosti, tako ima naložba visoko stopnjo prihrankov skozi celoten čas delovanja, ki je po izkušnjah med 20 in 30 let za toplotno črpalko in vsaj 50 let za geosondo, toliko stare so najstarejše geosonde, ki še danes brezhibno prenašajo energijo.

Najnižji stroški lastništva

Za investitorja je ključna informacija, ko pride do odločanja o investiciji ne le vrednost investicije ter mesečni/letni strošek energije, temveč tudi skupni strošek lastništva. To pomeni seštevek vseh stroškov v življenjski dobi toplotne črpalke. Čeprav je začetna investicija v toplotno črpalko z geosondo nekoliko višja, uporabniku omogoči številne koristi, ki se odrazijo na daljši rok. Ob upoštevanju vseh dejstev, je skupni strošek lastništva geotermalne toplotne črpalke občutno nižji od podobnih alternativnih rešitev. Seštevek računa za energijo in financiranje investicije je od podobnih rešitev najnižji na mesečni ali letni ravni. Medtem, ko bo lastnik zračne toplotne črpalke ali drugih sistemov na biomaso oz. fosilna goriva v roku 10-15 let že razmišljal o zamenjavi sistema, bo uporabnik geotermalne toplotne črpalke še približno enkrat dlje užival koristi prvotne investicije. Za družino, ki si je uredila svoj dom je to najpomembnejše – trajno in brezskrbno udobje dan za dnem, leto za letom.

Foto: ATLAS TRADING
Foto: ATLAS TRADING

Edinstvena prednost geotermalne toplotne črpalke – naravno hlajenje

Foto: ATLAS TRADING
Foto: ATLAS TRADING

Edinstvena prednost geotermalne toplotne črpalke je ta, da omogoča naravno hlajenje v vročih poletnih dneh. Naravno hlajenje pomeni prenos toplote iz hiše v zemljo in hladu iz zemlje nazaj v hišo. Temperatura kamnin pod zemljo je namreč vse leto okoli 10°C, kar je zelo primerno za udobno in cenovno ugodno hlajenje prostorov. Delovanje kompresorja pri naravnem hlajenju ni potrebno, kot recimo pri zračnih toplotnih črpalkah ali klima napravah – v geotermalni toplotni črpalki ob ohlajanju deluje le obtočna črpalka z močjo nekaj 10 vatov. Na tak način je učinkovitost hlajenja nekaj 10-krat višja kot s klasično klimo, hlad pa se distribuira po vsej hiši preko ploskovnega sistema - talno, stensko ali stropno ogrevanje oziroma preko ventilatorskih konvektorjev, ki so videti in delujejo na zelo podoben princip kot notranja enota klimatske naprave. Dodatna in edinstvena prednost, katere so deležni le lastniki geotermalne toplotne črpalke – prijetno ohlajen dom pri zanemarljivo nizkih stroških energije in s tem najboljše udobje skozi vse leto.

Naši svetovalci so vam na voljo za pomoč na https://www.atlas-trading.si/ ali https://geotermalna.si/.