Zakaj izbrati hibridno električno ogrevanje?

Kakovostni hibridni električni radiatorji omogočajo veliko bolj enakomerno in prijetno razporeditev toplote v prostoru ter manjšo porabo električne energije. Zasnovani so namreč kot kombinacija dveh različnih sistemov za ogrevanje z elektriko oziroma združujejo njune največje prednosti. To pa je tudi glavni razlog, zakaj se splača izbrati prav tak način ogrevanja oziroma zakaj električni radiator, ki omogoča hibridno električno ogrevanje, predstavlja najboljšo izbiro za ogrevanje prav vseh prostorov vašega doma, poslovne ali kakšne druge stavbe. Z njim namreč lahko učinkovito ter cenovno ugodno ogrevate kateri koli prostor.

Zasnova hibridnih električnih radiatorjev združuje dva principa ogrevanja, konvekcijski in sevalni. Foto: Vendi
Zasnova hibridnih električnih radiatorjev združuje dva principa ogrevanja, konvekcijski in sevalni. Foto: Vendi

Kako deluje hibridno električno ogrevanje?

Hibridni električni radiatorji združujejo konvekcijski in sevalni sistem ogrevanja, s čimer je možno optimizirati porabo električne energije. Prostor tako najprej temeljito ogrejejo z uporabo principa naravne konvekcije, ki poskrbi za hitro in enakomerno razporeditev toplote, nato pa z IR sevalno ploščo, ki je nameščena na sprednji strani grelnika, poskrbijo za ohranjanje dosežene temperature v prostoru brez dodatnega ogrevanja ali dodatne porabe energije.

V trenutku, ko grelnik s principom naravne konvekcije ogreje prostor na želeno temperaturo, se konvekcijski sistem gretja namreč avtomatično izklopi, ogrevanje pa preide na sevalni sistem. Ko je IR panel oziroma sevalna plošča enkrat ogreta, namreč izžareva toploto v prostor ter ga tako ogreva, ne da bi se poraba električne energije pri tem kakorkoli povečala. Gre torej za zelo premišljen način delovanja, ki omogoča prihranek energije za ogrevanje.

Prednost hibridnega električnega ogrevanja je tudi v manjši porabi električne energije in posledično nižjih stroških. Foto: Vendi
Prednost hibridnega električnega ogrevanja je tudi v manjši porabi električne energije in posledično nižjih stroških. Foto: Vendi

Privarčujte pri ogrevanju!

Kako privarčevati pri ogrevanju? Tako, da se odločite za hibridno električno ogrevanje! Na tak način boste namreč za ohranjanje prijetne temperature v prostoru porabili veliko manj električne energije kot pri drugih načinih ogrevanja. Ker bo zaradi kombiniranja konvekcijskega in sevalnega sistema gretja poraba električne energije nižja, pa bodo nižji tudi vaši stroški za ogrevanje. Prav zaradi tega hibridni električni radiatorji predstavljajo zelo pametno investicijo, za katero se vsekakor splača odločiti, saj na dolgi rok zaradi njihove efektivnosti pri ogrevanju lahko z njihovo uporabo privarčujete kar nekaj denarja.

Električni radiatorji za vsak prostor

Električni radiatorji so primerni za ogrevanje čisto vseh prostorov. Ker so zelo tanki, ne zasedejo veliko prostora, zato jih lahko namestite v katerikoli kotiček. Pri tem lahko izbirate med številnimi modeli, ki so sodobno in izredno funkcionalno oblikovani tako, da jih enostavno montirate na katero koli od sten v prostoru.

Pomembno je le, da imate v bližini električno vtičnico, kamor boste električni stenski radiator lahko enostavno in hitro priklopili. To pa je tudi vse, kar potrebujete za to, da se lahko začnete ogrevati z njimi, saj gre za samostojno delujoče naprave, ki delujejo ločeno od centralnega sistema ogrevanja in ki za svoje delovanje ne potrebujejo nobenih dodatnih inštalacij ali česar koli drugega. Tako je začetna investicija za takšen način ogrevanja precej nižja kot pri drugih načinih gretja, montaža pa veliko bolj preprosta in hitra.

Električne radiatorje lahko namestite v čisto vse prostore, saj za delovanje potrebujejo le električno vtičnico in nobenih dodatnih instalacij. Foto: Vendi
Električne radiatorje lahko namestite v čisto vse prostore, saj za delovanje potrebujejo le električno vtičnico in nobenih dodatnih instalacij. Foto: Vendi

Električni radiator za kopalnico

Električni radiatorji so primerni tudi za ogrevanje kopalnice. Še posebej so primerni v primeru, če želite, da kopalnica ostane dolgo topla brez dodatnega dogrevanja prostora. Sploh hibridno električno ogrevanje namreč poskrbi za ohranjanje prijetne temperature v prostoru brez prevelike porabe energije, zato se ga splača uporabiti tudi v kopalnici, ki mora biti za prijetno uporabo segreta na nekoliko višjo temperaturo kot drugi bivalni prostori. Zelo dobro pa se obnesejo tudi kot grelno telo, s katerim lahko kopalnico ogrevate izven kurilne sezone oziroma v prehodnih obdobjih.

Grelnik, ki je hkrati lahko tudi sušilnik

Poleg tega pa so vam za uporabo v kopalnici na voljo tudi modeli hibridnih grelnikov, ki imajo na prednji strani nameščene posebne letve za obešanje brisač. Na tak način lahko grelnik uporabite tudi kot sušilnik ter tako električno energijo, ki jo je grelnik uporabil za segrevanje prostora, uporabite še za sušenje brisač ali mokrega perila, kar je zagotovo pomembna prednost.

Hkrati pa boste na tak način lahko preprečili tudi morebitne težave z vlago ali neprijetnim vonjem v kopalnici, saj ta pogosto izvira iz ne dovolj posušenih in še nekoliko vlažnih brisač, na katerih se zaradi vlage lahko razvijejo tudi bakterije. Če boste brisače na vašem grelniku oziroma sušilniku lahko vedno do konca posušili, z vlago in neprijetnim vonjem v kopalnici ne boste imeli več prav nobenih težav, hkrati pa bodo brisače odlično posušene, kopalnica pa prijetno topla.

Električni radiator za kopalnico je odlična rešitev za topel prostor in hkrati vedno suhe in tople brisače. Foto: Vendi
Električni radiator za kopalnico je odlična rešitev za topel prostor in hkrati vedno suhe in tople brisače. Foto: Vendi

Kakšne prednosti imajo hibridni električni radiatorji?

Hibridni električni radiatorji združujejo dve odlični tehnologiji ogrevanja na zelo učinkovit način, zato lahko rečemo, da gre pri njih za ogrevanje nove generacije, ki omogoča veliko bolj premišljeno porabo električne energije ter prinaša tudi vrsto drugih prednosti, ki uporabniku omogočajo veliko večje udobje pri ogrevanju.

Prav zato velja izpostaviti, da hibridno električno ogrevanje poskrbi za:

  • cenovno ugodno ogrevanje,
  • hitro in učinkovito delovanje,
  • manjšo porabo električne energije ter s tem manjše stroške za ogrevanje,
  • izredno dobro razporeditev toplote v prostoru,
  • zmožnost ohranjanja toplote v prostoru brez dodatne porabe energije,
  • ohranjanje želene temperature brez temperaturnih nihanj,
  • zelo prijetno bivalno temperaturo v prostoru,
  • vse potrebno udobje pri ogrevanju.