V tem primeru se lastniki objektov upravičeno sprašujejo, ali je izdelava fasade pozimi sploh mogoča, kakšne morajo biti temperature pri izdelavi fasade, kako je s sušenjem in drugimi vremenskimi razmerami (dež, sneg, vlaga, …).

Poglejmo si, kako je z izdelavo fasade pozimi, kakšne morajo biti temperature in splošni vremenski pogoji, da da bo fasada izdelana v skladu z navodili proizvajalca in tako imela veljavno garancijo na materiale nenazadnje pa tudi obstojnost, kakršno pač mora imeti.

Kakšne so temperaturne zahteve materialov fasad

Pri izdelavi fasade je potrebno upoštevati navodila proizvajalca materiala. Poznamo več proizvajalcev materialov fasad, a se bomo osredotočili na fasade Caparol, na katerega prisegamo tudi v podjetju Fasade D&M.

Velja prepričanje, da je temperaturna potrebna za izdelavo fasade vsaj 5°C. Kljub temu pa drži, da lepljenje izolacijskih plošč lahko brez težav opravimo pri nižjih temperaturah. Razlog za to je, da izolacijske plošče prekrijejo lepilo (ga izolirajo), s tem pa zvišajo temperaturo lepila, kar omogoča nemoteno sušenje lepila tudi pri nižjih temperaturah.

Enako pa ne velja za zunanji sloj (lepljenje mrežice), kjer igrajo vremenski pogoji zelo pomembno vlogo. V primeru prenizke temperature se namreč klasično fasadno lepilo ne posuši na enak način. Nastanejo lahko »luknjice na površini« poleg tega pa je oprijem sloja mrežice in zaključnega sloja slabši.

Lepljenje izolacijskih plošč lahko poteka pri 0°C. Izdelava armirnega sloja se lahko izvaja pri temperaturah do -7°C.

V primeru izdelave armirnega sloja fasade pri nizkih temperaturah moramo zato uporabiti drugačno lepilo, ki omogoča sušenje med -7°C in +10°C. Lepljenje izolacijskih plošč pa je mogoče izvesti v temp

eraturnem območju med 0°C in +10°C. Kljub temu pa morajo nadaljnja dela kot je nanos osnovnega premaza in zaključnega sloja potekati pri temperaturi nad 5°C.

Z uporabo Caparol aditivov lahko zagotovimo izdelavo fasade v razmerah, ko je dnevna temperatura nad 0°C, ponoči pa le-ta lahko pade tudi pod omenjeno vrednost.

Kakšne so optimalne razmere za izdelavo fasade

Idealna zunanja temperatura naj bo nad petimi stopinjami Celzija, površina zidov pa mora biti zaščitena pred neposrednimi padavinami in soncem. Vremenske razmere pomladi in jeseni torej še omogočajo izdelavo fasade. Težava v teh obdobjih pa je, da se ponoči temperature lahko spustijo pod 0°C.

Temperatura namreč lahko zelo vpliva na čas sušenja posameznih komponent fasadnega sistema. Ker je čas sušenja lahko različno dolg (tudi do nekaj dni), se lahko namreč zgodi da voda (ki je komponenta v fasadnih sistemih) lahko zmrzne, kar lahko povzroči poškodbo določenega sloja fasade, spremeni pigment in drugo.

Po drugi strani pa tudi poletje ni optimalno za izdelavo fasade. Večina proizvajalcev namreč priporoča izdelavo med 5°C in 30°C. Poleg tega pa je treba upoštevati tudi možnost padavin. Zato se fasada v izdelavi zaščiti z zaščitno fasadno mrežo ali zaveso.

Še posebej občutljivi pa so silikatni zaključni ometi, kjer moramo poleg temperature (nad 10°C) paziti tudi na vlažnost, ki ne sme presegati 75%.

Kakšne so posledice nepravilne vgradnje fasadnega sistema

Pri nepravilni izvedbi izdelave fasade lahko pride do različnih težav. Posledice pa niso nujno tako nedolžne. Prav tako ni nujno, da se pokažejo takoj. Do tega lahko o namreč preteče tudi nekaj 10 let.

Pokažejo se lahko v različnih oblikah, kot so lise na površini, madeži, razpoke v fasadi ali celo kot odpadanje fasadnega sistema.

Pri tem se je potrebno zavedati, da je sanacija fasadnega sistema dražja, kot zgolj izdelava fasade, saj je potrebno sanirati napake in zatem vso fasado izdelati na novo.
Med najpogostejše napake pri izdelavi fasade sodi izdelava v neprimernih razmerah, slaba izbira lepila ali drugih materialov, nepravilno lepljenje fasadnih plošč in slabo pripravljena podlaga.

Kaj storiti v kolikor fasader ne upošteva navodil proizvajalca

Situacija v kateri se pogosto znajdejo lastniki objektov je, da so pogosto nekomu plačali avans za izdelavo fasade. Zatem pa so bolj ali manj odvisni od načina dela fasaderja. Nekateri fasaderji zamujajo, drugi so »prehitri« ali pa površni pri izdelavi fasade. Posledično ima stranka fasado naročeno in plačano pri enem, tako pa ne more več izbirati, temveč je prepuščena izvajalcu, ki ga je izbrala.

Pri izbiri fasaderja pogosto pravijo, da je najbolj pomembno, da se izbere zanesljivega in preverjenega ponudnika, ki naj ima tudi licenco. To pomeni, da ima fasader opravljeno usposabljanje proizvajalca in tako zna delati z materialom oz. upošteva navodila. Omenjeno pa vsekakor ni zagotovilo, saj licence proizvajalcev lahko dobi skoraj vsak, če se udeleži predavanja proizvajalca.

Za nadzor izvedbe lahko investitor najame tudi osebo s strokovnim znanjem, ki nadzoruje potek del in skrbi, da izdelava poteka skladno z najboljšimi postopki.
V primeru, da izvajalec ne upošteva navodil oz. ste glede tega v dvomih, je stvar najbolje razčistiti z izvajalcem. V kolikor to ne gre, se lahko pozanimate o skladnosti izdelave s proizvajalcem materiala fasade, ki se ga vgrajuje na objekt. Tako lahko dobite jasne odgovore o tem, ali so postopki in razmere pravilni oz. primerni.

Kako izbrati pravega izvajalca

Pomembno pri izbiri fasaderja je naslednje:

  • Izberite izvajalca, ki je preverjen in zanesljiv (poglejte si reference, mnenja uporabnikov).
  • Točno se dogovorite za rok izvedbe in način (materiali, pogoji, …).
  • S plačilom ne prehitevajte, v kolikor niste prepričani.
  • Ne izbirajte najcenejših ponudnikov, saj se bo poznalo pri izdelavi, investicija pa je previsoka, da bi tvegali.

Ali lahko izdelava fasade poteka pozimi

Kot smo povedali, zima in poletje nista optimalna za izdelavo fasade. Kljub temu, pa se lahko v različnih okoliščinah zgodi, da je to takrat potrebno storiti iz tega ali onega razloga. V tem primeru je možnost izdelave fasade pozimi odvisna od vremenskih razmer. V kolikor gre za toplejšo zimo (kot npr. letos), ko imamo zagotovljenih nekaj zaporednih toplih dni (in noči), je možna izdelava fasade do zaključnega sloja, medtem, ko je nanos zaključnega sloja zelo tvegan (nočne temperature).

V tem primeru lahko dobra ekipa fasaderjev fasado izdela do zaključnega sloja. Le-ta pa se mora preložiti na toplejše obdobje.

Čeprav drži, da obstajajo materiali, ki omogočajo izdelavo pri nižjih temperaturah pa imajo tudi ti svoje posebnosti in lastnosti, kot sta npr. cena in specifičnost pri nanosu, ki jih niso vešči vsi fasaderji.

Torej v kolikor potrebujete izvedbo fasade pozimi, se posvetujte in poiščite res izkušene in uigrane fasaderje, ki bodo zagotovili hitro in nemoteno izvedbo fasade do faze, ki je še primerna, da bo fasada obstojna.

Pomembno, ne glede na temperature in čas pa je, da bo dober izvajalec izvedel izdelavo fasade takrat in tako, da bo dosegel kakovostno izdelavo in dolgoročno obstojnost.