Takrat je največja želja, da bi bil izbrani zobozdravnik kakovosten in da bi si za nasvet oziroma pogovor vzel dovolj časa. Toda, kako najti zanesljivega zobozdravnika, ki je vreden zaupanja? V praksi ljudje za nasvet najprej povprašajo prijatelje in sorodnike, vendar pogosto ne dobijo dovolj dobrih priporočil. Zato večina poišče pomoč na spletu, kjer pa je predstavljenih veliko ordinacij iz Slovenije in tujine.

Če se v ponudbi številnih zobozdravnikov, implantologov ali ortodontov težko znajdete in izgubljate svoj dragoceni čas z iskanjem in primerjanjem cen, obstaja preprosta rešitev. Na največjem slovenskem zobozdravstvenem portalu eZobozdravnik vam brezplačno priskočijo na pomoč in poiščejo zobno ordinacijo, s katero so pacienti zadovoljni. Največ je zanimanja za implantat in zobni aparat.

Postopek je enostaven. Na spletni strani izpolnite obrazec za storitev, ki jo iščete. Kmalu vas pokličejo in se z vami pogovorijo, nato pa skupaj poiščete najboljšo rešitev.

V nadaljevanju vam bomo podrobneje predstavili dve zobozdravstveni storitvi, pri katerih so resnično najboljša izbira zobozdravniki, ki imajo dobra priporočila.

Zobni vsadki ali implantati so najboljša izbira za nadomestitev enega ali več zob

Pri izbiri zobozdravnika ali oralnega kirurga, ki vgrajuje zobne implantate, se ljudje pogosto odločajo samo na podlagi cene, ki pa se med zobozdravniki zelo razlikuje. Vas zanima, zakaj?
Če ste pomislili, da ima ključno vlogo zaslužek zobozdravnika, boste morda presenečeni, saj to ni edini dejavnik, ki vpliva na ceno.

Največji vpliv na ceno ima vrsta zobnega vsadka, šele nato sledi kakovost implantologa. Zobni vsadki priznanih znamk, kot je denimo Straumann, so lahko nekajkrat dražji od nizkocenovnih znamk. Zobni kirurg, ki je priznan strokovnjak in implantate vstavlja že dolgo, ima razumljivo višjo ceno kot mlad zobozdravnik, ki je šele odprl svojo zobno ordinacijo.

Na ceno vstavitve zobnih vsadkov vpliva tudi stanje zobne kostnine, kamor se privije implantat. Strošek dograditve manjkajoče kosti celotni znesek nadomestitve zoba lahko podraži tudi za več kot 10 odstotkov.

Po vstavitvi implantata mora preteči nekaj časa, preden se lahko nadaljuje z nadgradnjo z zobno protetiko. Postopek poteka tako, da se najprej na implantat pritrdi vezni člen, ki se imenuje tudi abutment. Nanj se pritrdi zobna krona, zobni mostiček ali zobna proteza.

Elementi zobne protetike so narejeni iz različnih materialov, kar seveda ravno tako vpliva na končno ceno. Fasetirane prevleke se praktično ne uporabljajo več. Še vedno se pogosto uporablja kombinacija kovine in keramike, v trendu pa so protetični nadomestki iz keramike in cirkonija.

Zaradi vstavljanja implantata in priprave zobne protetike je treba zobozdravnika ali oralnega kirurga obiskati večkrat. Zato je pomembno, da med stroške nadomestitve zoba z implantatom vračunate tudi stroške, ki so povezani s potjo in porabljenim časom.

Ker se mnogi po implantat odpravijo v tujino, je zanje še posebej pomembno, da pred začetkom zdravljenja preverijo, koliko denarja in časa bodo porabili za pot.
V sodobnem svetu je prisotno kronično pomanjkanje časa. Zato je vredno premisliti ali za nekaj evrov manjši račun odtehta, da boste nekaj dni odsotni od doma ali delovnega mesta.

Zobni aparat pri odraslih je danes nekaj povsem običajnega

Nekoč so zobne aparate nosili samo otroci. Danes ni več tako. Številni odrasli obiščejo ortodonta in se odločijo za ortodontsko poravnavo svojih zob. Če ste pomislili, da se za obisk ortodonta odločajo samo dekleta, se motite. Tudi delež moških, ki se odloči za namestitev zobnega aparata, je visok.

Glavni razlog za obisk ortodonta pri odraslih je izboljšanje estetskega videza zobovja. V nekaterih primerih pa ortodontsko zdravljenje svetujejo ortodonti zaradi napačnega griza, kot pripravo na protetično zdravljenje ali kot pomoč pri parodontozi.

Za razliko od vstavitve implantata je ortodontsko zdravljenje kar precej dražje. Na ceno zdravljenja vplivajo vrsta zobnega aparata, stopnja nepravilnosti, kakovost ortodonta in lokacija ortodontske ordinacije.

Zobni aparati se med seboj razlikujejo po obliki, načinu uporabe in seveda po ceni. Najcenejši so klasični kovinski aparati, nekoliko dražji so zobni aparati z belimi ali brezbarvnimi nosilci, ki so manj opazni in zagotavljajo lepši videz.

Najdražja izbira so snemljivi zobni aparati, ki so narejeni iz posebnih brezbarvnih plastičnih opornic. Najpopularnejši med njimi so Invisalign, uporabljajo pa se tudi druge vrste folij, kot sta Clear aligner in Orthocaps.

Največja prednost snemljivih folij je, da se skoraj ne opazijo, poleg tega pa jih lahko snamete in poskrbite za dobro ustno higieno.

Če smo pri izbiri implantologa omenili, da je oddaljenost zobne ordinacije od kraja bivanja zelo pomembna, je to pri ortodontu še bolj pomembno.

Ortodonta je namreč treba v času zdravljenja obiskati velikokrat. Če upoštevate, da povprečno zdravljenje pri ortodontu traja dve leti in da morate na kontrolne preglede hoditi vsakih nekaj tednov, potem je jasno, da veliko časa preživite na poti. Več vožnje pa predstavlja tudi dodaten finančni strošek.

Ortodontsko zdravljenje lahko znaša več tisoč evrov, zato je pomembno, da ortodonta povprašate, ali nudi obročno plačevanje. Ker je takšnih malenkosti, ki odločajo o izbiri dobrega ortodonta veliko, je zato tudi pri izbiri ortodonta v veliko pomoč dober nasvet in kakovostno priporočilo, ki ga dobite na portalu eZobozdravnik.

Kako prepoznati dobrega zobozdravnika?

V Sloveniji boste našli več kot 1.000 zobozdravstvenih ordinacij. Večinoma gre za zobozdravstvene ambulante v zdravstvenih domovih in koncesionarje, ki opravljajo osnovno zobozdravstveno dejavnost. Ortodontov in implantologov je bistveno manj.

Za paciente je najpomembnejše, da je delo v zobozdravstveni ordinaciji organizirano tako, da v čakalnici ne čakajo dolgo in da si zobozdravnik vzame dovolj časa za pogovor in pojasnilo. V praksi se je namreč pokazalo, da pacientom ni pomembna samo ugodna cena, ampak jim veliko pomeni, da pri zobozdravniku niso samo številka.

Ker je večino pacientov strah obiskati zobozdravnika, je pomembna urejenost prostorov.

Dober zobozdravnik se bo potrudil in opremil prostore svoje zobne ambulante tako, da se boste prijetno počutili. Mirna glasba in prijetno opremljena čakalnica precej omilita strah.

Poleg tega mora zobozdravnik poskrbeti tudi za dober prvi vtis in redno komunikacijo s pacienti. To stori tako, da ima urejeno celostno grafično podobo ordinacije in prepoznaven logotip. Za komunikacijo z novimi in obstoječimi pacienti pa mora imeti zobozdravnik urejeno tudi sodobno spletno stran z veliko uporabnimi informacijami in aktualnimi vsebinami.

Pohvalno je, da nekateri zobozdravniki svojim pacientom pripravijo tudi različne brošure in priročnike, v katerih jim svetujejo, kako poskrbeti za pravilno ustno higieno in predstavijo različne zobozdravstvene tematike.