Znak »Izbrana kakovost Slovenija« potrošniku zagotavlja, da so bile živali po najvišjih standardih vzrejene v Sloveniji, pri čemer sta visoko kakovostna krma in skrb za zdravstveno varstvo živali ključna parametra za vstop rejcev v shemo. Proizvajalci mesa pa za proizvodnjo mesa, ki ga označijo z znakom »Izbrana kakovost – Slovenija« lahko uporabijo izključno meso, pridobljeno od živali iz certificirane reje, tako eni kot drugi pa zagotavljajo kratke transportne poti in sledljivost od rejca do potrošnika. Pridobitev certifikata in s tem pravica do označevanja z znakom »Izbrana kakovost-Slovenija« seveda ni za vedno pridobljena pravica – nadzor nad pridelavo in predelavo se v obratih nosilcev dejavnosti preverja letno, s strani neodvisnih certifikacijskih organov.

Foto: GIZ
Foto: GIZ

Shema Izbrana kakovost je v osnovi namenjena potrošnikom oziroma splošnemu zavedanju, da je doma pridelana in predelana hrana kakovostna, varna, okolju prijazna in zato tudi najboljša izbira.

Malo antibiotikov – dobre rejske prakse

Slovenski rejci na več kot 50.000 kmetijskih gospodarstvih ustvarjajo pomemben vir surovine za slovensko mesnopredelovalno industrijo. Dobre rejske prakse se odražajo v kakovostni surovini, pomembna prednost domačega mesa pred uvoženim je tudi nizka raba antibiotikov, ki je omejena izključno na individualno zdravljenje živali pod veterinarskim nadzorom. Medtem ko se v državah članicah EU in v svetu antibiotiki pri vzreji živali pogosto še vedno uporabljajo preventivno (in masovno), je Slovenija med evropskimi državami z najnižjo porabo antibiotikov pri vzreji živali (vir: European Medicines Agency, 2016), kar kaže na odlične rejske prakse. Slovenski rejci torej zagotavljajo kakovostno surovino, slovenski proizvajalci pa v proizvodnji mesa zagotavljajo visoke kakovostne in higienske standarde, z usmerjenostjo proizvodnje v trajnostni razvoj. Eden ključnih dejavnikov pri tem so kratke transportne poti, kar se odraža tako v kakovosti mesa (nizka stopnja stresa živali med transportom) kot v zmanjševanju vplivov na okolje.

Pomen samooskrbe

Če pogledamo stopnjo samooskrbe z mesom v Sloveniji, ugotovimo, da sta proizvodnja in poraba perutninskega mesa stabilni, delež samooskrbe pa nad povprečjem EU in se giblje med 110 in 115 %. Tudi na segmentu govejega mesa je samooskrbni delež visok in nad povprečjem EU, proizvodnja in poraba pa uravnoteženi. Razmere v slovenski prašičereji so vse prej kot rožnate, samooskrbni delež je (pre)nizek, giblje se pod 40 %, razlog pa leži v odvisnosti domačega trga od razmer na mednarodnih trgih s prašičjim mesom in žiti. Zato je bila odločitev slovenskih prašičerejcev in proizvajalcev prašičjega mesa, da v letu 2019 vstopijo v shemo Izbrana kakovost, sprejeta z velikim odobravanjem. V letošnjem letu bo torej, poleg govejega in perutninskega mesa na prodajnih mestih tudi prašičje meso, označeno z znakom Izbrana kakovost – Slovenija.

Kupujmo odgovorno

Foto: GIZ
Foto: GIZ

Meso slovenskih proizvajalcev nedvomno odlikuje varnost, kakovost in svežina, z zagotavljanjem sledljivosti mesa od izvora do prodajne police pa potrošnik ve, kaj je za svoj denar dobil. In čeprav raziskave potrošniških navad v zadnjih letih kažejo, da imajo potrošniki visoko stopnjo zaupanja v domače meso, so nakupne odločitve posameznikov pogosto odvisne od različnih dejavnikov, med katerimi cena, vsaj pri cenovno občutljivih potrošnikih, igra pomembno vlogo. Meso tujih dobaviteljev pa je praviloma cenejše, ker imajo tujci boljše pogajalske pozicije, ker seveda niso strateško vezani na trgovce v slovenskem prostoru. Slovenska živinoreja in domača mesnopredelovalna industrija v bistveno težjih pogojih, predvsem pa z veliko odgovornostjo do domačega kupca, zagotavljata varno in kakovostno meso, ki ga, primerjalno z uvoženim mesom, odlikujejo številne prednosti. Z nakupom lokalne hrane, označene z znakom Izbrana kakovost - Slovenija, si ne zagotavljamo le zdravih in kakovostnih dnevnih obrokov, ampak pomembno vplivamo tudi na razvoj kmetijstva in poseljenost podeželja, na večjo prehransko neodvisnost in število delovnih mest. To pa je pot, ki vodi družbo v trajnostni razvoj in zagotavlja stabilno prihodnost tudi generacijam za nami.

Meso slovenskega porekla je jamstvo za kakovost in najbolj odgovorna izbira:

PERUTNINA PTUJ, d. d., Potrčeva c. 10, 2250 Ptuj, www.perutnina.si
PIVKA PERUTNINARSTVO, d. d., Kal 1, 6257 Pivka, www.pivkap.si
PANVITA MIR, d. d., Ljutomerska 28a, 9250 Gornja Radgona, www.panvita.si
CELJSKE MESNINE, d. o. o., Cesta v Trnovlje 17, 3000 Celje, www.celjske-mesnine.si
LOŠKE MESNINE, d. o. o., Kidričeva cesta 63A, 4220 Škofja Loka, www.loske-mesnine.si
MESO KAMNIK, d. d., Korenova cesta 9, 1241 Kamnik, www.anton.si
KRAS, d. o. o., Šepulje 31, 6210 Sežana, www.kras.si
PRŠUTARNA S‘ KRASA, d. o. o., Lokev 9, 6219 Lokev, www.prsutarna-skrasa.si
KZ SEVNICA, z. o. o., Savska c. 20/c, 8290 Sevnica, www.kz-sevnica.si
KZ METLIKA, z. o. o., Cesta 15. brigade 2, 8330 Metlika, www.kz-metlika.si
KZ LAŠKO, z. o. o., Sevce 16 a, 3272 Rimske toplice, www.kz-lasko.si

Preberite še: O nadzoru mesa iz sheme Izbrana kakovost.