Obnova planinske poti slap Rinka-Frishaufov dom na Okrešlju. Foto: Planinsko društvo Celje-Matica Foto: Zavarovalnica Triglav
Obnova planinske poti slap Rinka-Frishaufov dom na Okrešlju. Foto: Planinsko društvo Celje-Matica Foto: Zavarovalnica Triglav

Lansko sezono so pri družbeno-odgovorni akciji Očistimo gore (Zavarovalnica Triglav) posvetili premisleku o planinskih poteh: prvič so pripravili glasovanje za #najplaninskapot, z razpisom Planinske poti za prihodnje generacije podeliti sredstva za obnovo planinske poti na Okrešelj ter osvetili delo markacistov in jim dati priznanje za njihovo požrtvovalno delo. Tudi letos nadaljujejo z delom za bolj varne planinske poti, saj bodo zmagovalki glasovanja za Naj planinsko pot 2019 zagotovili sredstva za obnovo.

Katera naj postane Naj planinska pot 2019?

Prav zdaj poteka glasovanje za Naj planinsko pot 2019. Za zmago se poteguje 11 planinskih poti ali obhodnic, ki pa so potrebne obnove. Planinsko društvo oz. meddruštveni odbor zmagovalne poti bo prejel sredstva za vzdrževanje. Glasujete lahko tukaj vse do 25. junija.

Preteklo leto je sredstva za obnovo na razpisu prejelo Planinsko društvo Celje-Matica za planinsko pot slap Rinka–Frischaufov dom na Okrešlju.

Omenjena planinska pot je izredno priljubljena, dom na Okrešlju pa je zaradi dostopnosti iz Logarske doline eden izmed najbolj obiskanih domov v slovenskih gorah. V PD Celje-Matica ocenjujejo, da ga letno obišče do 20.000 obiskovalcev. Pot velja za nezahtevno označeno planinsko pot. Dom na Okrešlju, ki ga v zadnjih letih PD Celje-Matica v celoti obnovilo, dosežemo po dobrih 45 minutah hoje. Na pot do tja se rade podajo vse generacije. Ste jo že prehodili?

Zaradi frekventnosti je pot postala dotrajana in nevarna, najbolj so bile obnove oziroma zamenjave potrebne zlizane stopnice in brv čez Savinjo, kot tudi zlizane stopnice nad slapom Rinka. Pot je bilo treba na novo zaščititi z jeklenicami, zamenjati lesene brvi, pa tudi usmerjevalne table je bilo potrebno postaviti na novo. Planinsko društvo Celje-Matica jo je lansko poletje vzorno izvedlo, tako da je pot spet dobro označena in varna.