Prihaja namreč čas, ko se bodo aktivnosti iz narave ponovno premaknile nazaj v zaprte prostore in kaj je boljšega kot preživljanje prostega časa v udobni toplini, ki jo nudijo kamini na drva.

Foto: Izdelava spletnih strani Spletni partner d.o.o.
Foto: Izdelava spletnih strani Spletni partner d.o.o.

Njihova primarna funkcija je seveda ogrevanje in v prehodnih jesenskih mesecih, ki se približujejo, lahko z njihovo pomočjo kar precej prihranite pri stroških ogrevanja, ko še ni potrebe po ogrevanju celotnega doma. Nezanemarljiva je tudi estetska funkcija kaminov, ki v zadnjem času prihaja vse bolj v ospredje. Glede na svoje prostorske in finančne zmožnosti lahko v podjetju Furlan iz ponudbe izberete kamin različnih velikosti in modelov, ki bo odlično nadgradil celoten prostor in mu vnesel pridih domačnosti in povezanosti.

Zakaj izbrati vgradne kamine?

- Ne zavzamejo veliko prostora – vgradni kamini na drva so odlična izbira v primeru, če ste v stanovanju oz. hiši omejeni s prostorom, pa želite kljub temu svoj dom ogrevati s kaminom. Ker je skoraj celoten skrit v steni, ne posega veliko v prostor in nudi vse udobje za bivanje. Prostor napolni z mehko, romantično svetlobo in je hkrati vizualni element, ki pritegne pogled takoj, ko vstopite v prostor.
- So brezčasni in hkrati sodobni – morda na prvi pogled vgradni kamini izpadejo tradicionalno in starinsko, vendar njihova moderna zasnova in oblika prostor naredita sodoben, poleg tega lahko izbirate tudi med različnimi materiali, zaradi česar se bo kamin še bolje zlil s prevladujočim dizajnom vašega doma. Najprimerneje je, da se vgradni kamini nameščajo v hiše, ki so še v izgradnji, saj tako niso potrebni dodatni posegi v že obstoječo strukturo objekta.

Foto: Izdelava spletnih strani Spletni partner d.o.o.
Foto: Izdelava spletnih strani Spletni partner d.o.o.

S pravim kaminskim vložkom bo kamin še učinkovitejši

Vgradni kamin je v steno nameščen in vzidan kaminski vložek, ki jih v podjetju Furlan izdelujejo že vrsto let. Pri izboru pravega sta pomembna prostor, kamor želite kaminski vložek vgraditi, in velikost ogrevalne površine za ogrevanje, da boste izbrali vložek, ki je dovolj zmogljiv. Na voljo so vam številni modeli z različnimi zasteklitvami: ravni, ki so odprti le z ene strani, desni in levi kotni kaminski vložki za namestitev v kot prostora, tunelski z zasteklitvijo v obliki tunela ali tristranski kaminski vložki, zastekljeni s treh strani. Poleg tega lahko izbirate tudi med različnimi končnimi obdelavami materiala, iz katerega je kaminski vložek, ter tako izgled kamina prilagodite celotnemu prostoru. Če bi radi dobili še kakšno dodatno idejo glede tega, kakšen kamin izbrati, obiščite spletno stran info24.si, kjer boste v kategoriji dom in vrt lahko našli številne nasvete s tega področja.

Kamini pa niso namenjeni le ogrevanju, saj lahko z izbiro kaminskega vložka z dodano pečico v njih brez težav pripravite tudi okusen in zdrav obrok. Kaminski vložek z malo ali veliko inox pečico je toplozračni kombinirani vložek s pečico na trdo gorivo, ki omogoča pripravo hrane v toplem udobju doma. Tako pripravljena hrana dobi značilen aromatičen in zadimljen okus, v katerem lahko uživate tudi pozimi, ko je zaradi zimskih razmer priprava hrane na prostem otežena. Alternativo pripravi hrane v kaminu prestavljajo plinski žari, ki jih lahko podobno kot kamine z vgrajeno pečico uporabljate skozi vse leto.

Plinski žari in njihove prednosti

Foto: Izdelava spletnih strani Spletni partner d.o.o.
Foto: Izdelava spletnih strani Spletni partner d.o.o.

Za tiste, ki uživajo v peki mesa, zelenjave in drugih dobrot, so prava izbira plinski žari ali kuhalne plošče, saj se lahko postavijo skoraj kamor koli, se uporabljajo kadar koli, priprava hrane na njih pa je hitra in enostavna. Če želite izkoristiti te poznopoletne dni in družino ter prijatelje presenetiti s piknikom, so ti žari prava izbira iz več razlogov:

- Hitro so pripravljeni za uporabo, saj se segrejejo v nekaj trenutkih in so zato primerni za pogostejšo uporabo. Poleg tega so odlični tudi za začetnike, saj lahko konstantno toploto vzdržujejo več ur.
- Odlikuje jih praktičnost, ker je na njih mogoča priprava najrazličnejših vrst jedi za različne priložnosti – poleti lahko pripravite vrtno zabavo s hrano iz samostoječega žara, če pa vrta nimate, pa si omislite namizni žar in hrano pripravite kar na balkonu ali terasi. V podjetju Furlan lahko izbirate med plinskimi žari različnih velikosti in tako izberete pravega za svoje potrebe.
- V primerjavi z žari na oglje so plinski žari veliko bolj enostavni za čiščenje, saj za delovanje ne potrebujejo oglja, zato po peki ne boste imeli težav s čiščenjem saj in pepela.
- Navadno zasedejo manj prostora kot nekatere druge vrste žarov in so tudi enostavnejši za prenašanje oz. transport. Lahko jih enostavno naložite v avto ter prepeljete na vikend ali počitniško hišico ter hitro pripravite pravo gurmansko pojedino za obiskovalce.

Tako plinski žari kot kamini omogočajo enostavno pripravo hrane, ki zadovolji prav vsakogar. Poleg tega ponujajo še veliko več – tako peka na žaru kot posedanje ob kaminu je poseben obred, ob katerem se zbere vsa družina in ob izmenjavi vsakodnevnih prigod krepi medsebojne vezi. Kamini s svojo osnovno funkcijo ogrevanja prostorov poskrbijo še za to, da tudi hladni zimski dnevi postanejo prijetno topli, kar jih naredi še bolj čarobne in idilične. Sedaj je pravi čas, da izberete svoj kamin ali plinski žar in se pripravite na prihajajoče hladne dni, ali pa zdajšnje tople izkoristite za druženje z najbližjimi.