Foto: Shoptok.si
Foto: Shoptok.si

Poleg tega bo odlična rešitev v prostem času, ko se želite udobno sprostiti ob igricah, brskati po internetu, gledati filme in najljubše serije.

Toda danes, s toliko izbire v različnih trgovinah in toliko različnimi cenami, se lahko iskanje najboljšega prenosnika, ki vam ustreza, spremeni v zahtevno nalogo. Zato vam ponujamo nekaj koristnih nasvetov pri izbiri ter priporočila.

Kako izbrati najboljši prenosnik za študente?

Preden se odločite za nakup pravega prenosnika, je treba upoštevati več dejavnikov. Zato bodite pozorni na naslednje lastnosti:

  • Namen oz. za kateri študij ga potrebujete
  • Velikost zaslona
  • Kapaciteta pomnilnika (RAM)
  • Kapaciteta trdega diska ali SSD
  • Hitrost procesorja
  • Moč grafične kartice
  • Ima operacijski sistem ali ne

Glede na to, ali iščete prenosnik za programiranje, spletno oblikovanje, arhitekturne risbe in projekte ali katerega od modelov za enostavnejšo obdelavo besedil in preglednic, se bodo funkcije seveda razlikovale.

Ne smemo pa pozabiti, da je ne glede na smer študija pri iskanju primernega prenosnika dobro povprašati in preveriti, ali ima izbrani model baterijo, ki zdrži dolgo časa, kar je zelo praktično v različnih situacijah.

Foto: Shoptok.si
Foto: Shoptok.si

Primerjalna platforma Shoptok.si vam ponuja pregled odličnih modelov prenosnikov in računalnikov, kjer lahko izveste vse njihove lastnosti in primerjate cene ter ponudbe trgovin, da se pravilno odločite za nakup.

Lastnosti, ki jih morajo imeti prenosni računalniki

Ko gre za posebne specifikacije, priporočamo nakup prenosnika s procesorjem Intel serije U ali serije H Core i5, vsaj 8 GB RAM-a (16 GB je super) in vsaj 256 GB prostora za shranjevanje. AMD-jevi čipi so močni tekmeci in karkoli s procesorjem serije 4000 ali višjim bo v redu. Applov M1 oziroma novejši M1 Pro in M1 Mac so seveda odlične rešitve, čeprav vsi po M1 ceno močno dvignejo.

Življenjska doba baterije je ena od ključnih komponent vsakega dobrega prenosnika, kajti ne glede na to, ali kupite zmogljiv stroj ali povprečen model, vsi potrebujejo baterijo, ki zdrži čim dlje - tako imate več svobode in neodvisnosti od elektrike, kar je super če ga vzamete na predavanje, vaje, v knjižnico, ko se učite ali v bližnjo kavarno.

Prenosljivost gre z roko v roki z velikostjo zaslona, ​​pri čemer velja omeniti, da so prenosniki s 13-palčnim zaslonom med študenti zelo priljubljeni, saj ponujajo dobro razmerje med dimenzijami, tj. velikost zaslona in mobilnost.

Če ste eden tistih, ki si raje delajo zapiske, si oglejte nekaj odličnih prenosnikov 2 v 1, ki jih lahko uporabljate tako kot prenosnik kot tablico. Imajo specifičen dizajn, možnost zlaganja zaslona in vam ponujajo neustavljivo prilagodljivost, le če jo potrebujete.

Nekaj ​​predlogov za najboljše prenosnike

Čeprav je mogoče sestaviti številne sezname po posebnih kriterijih, bomo ob tej priložnosti izpostavili le nekaj modelov, ki so lahko primer. Nekaterim se bodo odlično prilegali, ustrezali proračunu, nekateri pa bodo verjetno iskali nekaj, kar bo ustrezalo njihovim potrebam.

Če upoštevamo vse, mnogi menijo, da sta HP Envy 13 in MacBook Air (M1, 2020) najboljša prenosnika za študente. Morda ne sodita med nizkocenovne modele, a če za trenutek zanemarimo ta dejavnik, Envy 13 in MacBook Air dosežeta odlično ravnovesje med vrhunskimi funkcijami in razumno ceno.

HP Envy 13 je morda prenosni računalnik srednjega razreda, vendar vam njegove zmogljivosti in učinkovitost dajejo občutek vrhunske naprave. Envy prav tako zagotavlja hitro delovanje Intelovih procesorjev 11. generacije, ima odličen zaslon in je dovolj prenosljiv, da ga lahko nosite na fakulteto, v študentski dom ali v knjižnico.

MacBook Air (M1, 2020), ki ga poganja Applov procesor M1, ima zelo dobro zmogljivost in odlično življenjsko dobo baterije. Kvalitetno ohišje, tipkovnica in sledilna ploščica, IPS zaslon, so vse, kar je na njegovi strani. Čeprav ni najcenejši prenosnik in zaradi tega ne bo ustrezal vsakomur, je cenovno najugodnejši MacBook, hkrati pa tudi eden najboljših Applovih prenosnikov.

Acer Swift 3 s procesorjem AMD Ryzen je namenjen vsem tistim, ki želite odlično zmogljivost po ugodni ceni. To je pravi primer, kaj naredi odličen prenosni računalnik za študente: je cenovno ugoden, ne dela prevelikih kompromisov pri funkcijah, a je kljub temu dovolj zmogljiv, da zlahka opravlja vsakodnevna opravila, vključno s spletnim raziskovanjem in ustvarjanjem dokumentov. Je tudi dovolj tanek in lahek, da ga zlahka prenašate iz kraja v kraj.

To je le nekaj primerov, ki so lahko vaša orientacija – skupaj s splošnimi lastnostmi, ki so priporočene in naštete zgoraj, upamo, da smo vam pomagali pri izbiri in podali glavne smernice za nakup prenosnikov iz te skupine.

Izberite najboljši prenosnik za študente glede na vaše potrebe

Nenazadnje, ne glede na prenosnik, za katerega se boste odločili, boste morda želeli imeti tudi nekaj dodatkov, kot je dobra in udobna miška, kakovosten nahrbtnik ali torba za prenosnik, ki bodo dopolnili vašo obleko.

Upoštevajte vse možnosti in kar vam je pomembno ter izberite prenosnik, ki bo idealno ustrezal vsemu, kar potrebujete.

S pravim modelom boste uživali v odlični uporabniški izkušnji, odličnem delovanju, udobnem in praktičnem učenju, pripravi na izpite in prostem času ob vaših najljubših vsebinah.