Energetsko varčna vhodna vrata namreč bistveno prispevajo k energetski učinkovitosti celotnega domovanja. V nadaljevanju smo za vas pripravili glavne dejavnike, ki vplivajo na kakovost in vam bodo pomagali pri izboru vrhunskih vrat.

Kakovostna vhodna vrata lahko pomembno prispevajo k energetski varčnosti vašega doma. Foto: Shutterstock
Kakovostna vhodna vrata lahko pomembno prispevajo k energetski varčnosti vašega doma. Foto: Shutterstock

Vhodna vrata morajo dobro tesniti. Kakovostno tesnjenje vhodnih vrat zagotavlja optimalno vzdrževanje temperature v vaši hiši. Pozimi ohranja prijetno toploto, poleti zagotavlja hlad. Na kar morate biti pri tesnjenju še posebej pozorni so vrednosti vodotesnosti in zrakotesnosti. Dobro tesnjenje dosežemo že pri vodotesnosti razreda 6A in zrakotesnosti razreda 4, medtem ko smo šli pri Pirnarju še dlje in razvili inovacijo – vrhunsko tesnilo Magnet WeatherSeal. V nemškem testnem laboratoriju Ift Rosenheim so vrata s to rešitvijo prejela izjemno oznako vodotesnosti 9A, saj so ohranila popolno vodotesnost pri tlaku 600 Pa, kar ustreza hitrosti vetra 114 km/h. To je kar šestkrat višja obremenitev od tiste, ki jo zdržijo običajna vhodna vrata. Glede na to, kolikokrat jih v življenju odpremo in zapremo, je brezkompromisno tesnjenje nuja.

 Vrhunske vrednosti naprednega tesnjenja Pirnar Magnet WeatherSeal po testiranju v nemškem testnem laboratoriju Ift Rosenheim. Foto: Pirnar
Vrhunske vrednosti naprednega tesnjenja Pirnar Magnet WeatherSeal po testiranju v nemškem testnem laboratoriju Ift Rosenheim. Foto: Pirnar

Kakovostno tesnjenje pomeni dobro toplotno izolacijo.

V bivalni razmerah z izrazitejšimi temperaturnimi nihanji je dobra toplotna izolacija zlata vredna. Merimo jo s koeficientom toplotne prehodnosti (U-vrednost). Čim nižja je vrednost koeficienta toplotne prehodnosti, boljša je toplotna izolacija. Pirnarjeva vhodna vrata z vrhunsko rešitvijo ThermoCore dosegajo izjemno nizko toplotno prehodnost 0.59 W/(m2K), ki je za skoraj 20 odstotkov boljša od vrednosti pri običajnih vratih. S tem, ko dosegajo od 5 do 6-krat boljšo izolativnost in nizko toplotno prehodnost so odlična izbira tudi za pasivne hiše. In kar je napomembneje, nizka toplotna prehodnost pomeni, da imajo vrata dobro tesnjenje in se nepredušno zaprejo.

Vrhunska rešitev ThermoCore – toplotna izolacija za več toplote in prijetnega hladu. Foto: Pirnar
Vrhunska rešitev ThermoCore – toplotna izolacija za več toplote in prijetnega hladu. Foto: Pirnar

Oboje skupaj ustvarja energetsko varčna vhodna vrata.

Kakovostno tesnjenje in dobra izolacija sta pogoj za vrhunska energetsko varčna vhodna vrata, ki prispevajo k celotni energetski varčnosti prenovljene hiše ali novogradnje:

  • Ni prepiha, vdora hladnega zraka ter s tem toplotnih izgub.
  • Ne prihaja do kondenzacije v primeru velikih temperaturnih razlik med zunanjostjo in notranjostjo.
  • Manjša poraba energije.
  • Nižji stroški ogrevanja.
  • Večje udobje bivanja v predsobi, kjer smo ponavadi navajeni, da je hladneje ali bolj vroče kot v bivalnih prostorih.

Vhodna vrata morajo imeti trdno konstrukcijo …

Srce vsakih vrhunskih vhodnih vrat je konstrukcija. Lesena vhodna vrata imajo trdno konstrukcijo, če pa se odločite za vsestranska alu vhodna vrata, vam priporočamo, da pri proizvajalcu preverite ali imajo karbonsko ojačitev oziroma še bolje, da je celotna konstrukcija narejena iz karbonskih vlaken in aluminija. Takšno hibridno rešitev smo v Pirnarju razvili s sistemom CarbonCore, zaradi česar imajo vrata bistveno daljšo življenjsko dobo. Karbonska vlakna so lahka, toga in nekajkrat močnejša od jekla. Ne krivijo se niti na žgočem soncu niti v najhladnejših zimah. Glede na to, da nam ekstremne vremenske razmere v zadnjih letih tudi na pragu lastnega doma ne prizanašajo, je odločitev za karbonsko vratno konstrukcijo že skorajda nuja. Napredna konstrukcija CarbonCore je prejemnica prestižne mednarodne nagrade German Innovation Award Winner 2022.

… in trpežen material vratnega krila.

Z izborom trdega vratnega krila boste poskrbeli za trpežna vhodna vrata in varnejši dom. Masivna lesena vrata dajejo vratnim krilom posebno trdnost, medtem ko so aluminijasta vrata že sama po sebi trpežna in robustna, lahko pa jih tudi kombinirate z lesom. Aluminijasta vhodna vrata predstavljajo idealno ravnotežje med trajnostjo, energetsko učinkovitostjo in estetsko dovršenostjo. Aluminij je izredno odporen material, ki uspešno kljubuje vremenskim vplivom in temperaturnim nihanjem, zato je primeren za vsak dom. Odlikuje ga izjemna strukturna zmogljivost in deformacijska trdnost, zato je verjetno eden izmed najbolj vzdržljivih materialov na svetu, ki bo še desetletja po montaži ohranil svojo prvotno obliko in videz z minimalnim vzdrževanjem.

Alu vhodna vrata uspešno kljubujejo vremenskim vplivom in temperaturnim nihanjem. Foto: Pirnar
Alu vhodna vrata uspešno kljubujejo vremenskim vplivom in temperaturnim nihanjem. Foto: Pirnar

Energetsko varčna vhodna vrata Pirnar si oglejte v živo naših prodajnih salonih v Ljubljani, Mariboru in Kopru.