A sta ti dve stvari skupaj s turizmom od srca maroške kulture oddaljena precej bolj, kot njena jedrna in zgodovinsko ter kulutrno najpomembnejša dejavnost, proizvodnja tekstila.

Foto: Miklavčič Marketing
Foto: Miklavčič Marketing

Proizvodnja tekstila je najpomembnejša umetniška tradicija Maroka.

Proizvodnja tekstila je najpomembnejša umetniška tradicija Maroka. Število Maročanov, ki se ukvarjajo s tekstilom, in obseg uporabljenih materialov je izjemno velik. Proizvodnja tekstila v Maroku namreč obstaja že od leta 1500 pred našim štetjem, ko so Berberi prvič prišli v Severno Afriko. S seboj so prinesli temeljne tehnike tkanja, ki se uporabljajo v praktične, magične in verske namene.

V 7. stoletju je tekstil postal bistveni del maroškega gospodarstva.

Berberi so tkali tkanine, ki se uporabljajo za šale, odeje, preproge, šotore, vreče, blazine in preproge. Sčasoma pa so se naučili še bolj specializiranih tehnik tako tkanja kot tudi barvanja. Pri slednjem so med drugim dodajali široko paleto umetniških simbolov, modelov in motivov. V 7. stoletju je tako tekstil postal bistveni del maroškega gospodarstva, kar je ostal vse do danes danes.

Maroška kultura s svojo bogato tekstilno tradicijo navdihuje oblikovalce in arhitekte še danes.

Ta bogata tradicija zato pogosto navdihuje tako oblikovalce kot arhitekte še danes. Iz nje se črpajo ideje in navdihi za obleke, obutev in nenazadnje za interier / notranji tekstil in dekoracijo doma ter prostorov (katere od zadnjih izrazov obdržimo?). Eden od prestižnih izdelovalcev tekstila za interier jim je tako posvetil celotno kolekcijo. Ta hkrati ohranja tako teksture, kot poslikave, a jih hkrati združuje s sodobnimi zahtevami in pogledi na bivanje.

Kolekcija tekstila za interier, ki jo je navdihnila bogata maroška kultura, predstavlja enkratno raznolikost tekstur, ki segajo od otipljivih vezenin in žakarda do razkošnega šenila.

Kolekcija Marrakesh, ki jo je navdihnila bogata maroška kultura, tako predstavlja zanimivo raznolikost tekstur, ki segajo od otipljivih vezenin in žakarda do razkošnega šenila. Elegantni dizajni kolekcije, ki se ponašajo z zapletenimi tkanimi in živahnimi geometrijskimi oblikami, ustvarjajo razkošen in bogat izgled v celotnem prostoru. Dopolnjuje jo enobarvna kolekcija Secret mnogoterih barvnih odtenkov, primernih za številne interierje, ki oblikovalcem dopušča široke možnosti implementacije. Dekadentna paleta bogatih tonov, podobnih draguljem, zasidra maroško tematiko, ki sega od globokih odtenkov rubina in odtenkov zlatega žafrana do živahnih turkiznih barv.

Na voljo je v sedmih različnih desenih, nekateri od njih ustrezajo tudi tapetniškim standardom. Kombinacije so neskončne…

Kolekcije si poglejte na prestigious-textiles.de.