Z njimi je kuhanje še preprostejše, hkrati pa omogočajo veliko ustvarjalne svobode pri kreiranju novih jedi. Tako lahko ob pripravi hrane tudi klepetate z gosti ali se zabavate ob gledanju najljubše TV oddaje. Moderne kuhinje po meri lahko popolnoma prilagodite potrebam vašega prostora in načina življenja ter ustvarite prostor, v katerem se boste radi zadrževali in kjer bo priprava hrane čisti užitek. Ne glede na to, ali kuhate enostavne, hitro pripravljene obroke, ali večkrat preizkušate tudi gurmanske recepte, kuhinja naj odraža vaš oseben stil. Tega obogatite z detajli po svojem okusu, na podlagi tega pa izberite slog, ki vam je pisan na kožo, se lepo ujema s preostalo opremo vašega doma ter si pričarajte sanjski dom. Na spletni strani sanjskidom.si boste našli še več koristnih informacij o opremljanju svojega doma.

Se odločiti za klasično, rustikalno ali moderno?

Nakup nove kuhinje prinese s seboj tudi odločitev o izboru sloga kuhinje. V ponudbi najdete moderne kuhinje, zasnovane po zadnjih trendih in najnovejših modnih smernicah, lahko pa se odločite tudi za klasične ali pa nekoliko bolj specifične rustikalne ali podeželske. Če se sprašujete, kateri slog bi najbolje dopolnil celotno opremo vašega doma, v nadaljevanju preberite prevladujoče značilnosti vsakega od njih.

  • Klasične kuhinje so zasnovane na način, da se z lahkoto zlijejo z vsakim prostorom. Njihova vsestranskost omogoča prilagajanje vašim željam, odlikuje jih racionalnost in visoka stopnja funkcionalnosti. Bogata paleta barv, materialov in načinov obdelav ponuja neskončne možnosti kombiniranja, ki so vedno aktualne. Navadno so v svetlejših odtenkih in vključujejo naravne materiale, moderna okovja in dovršeni mehanizmi pa zagotavljajo njihovo brezčasno kakovost.
  • Rustikalne kuhinje so odraz elegance nekega drugega časa in prostora, saj so najznačilnejše za podeželske kmečke hiše, v katerih je bila kuhinja osrednji prostor doma. Danes se rustikalni stil seli tudi v sodobno opremljena stanovanja, saj se odlično dopolnjuje s sodobno praktičnostjo. Toplina in domačnost, ki jo izražajo rustikalni ročaji, izrezljane ličnice in antične vitrine, se prepletata s prefinjenostjo in vsestransko uporabnostjo, ki jo nudi moderna tehnologija, zato je strah pred nepraktičnostjo take kuhinje popolnoma odveč.

Moderne kuhinje so spoj elegantnega minimalizma in funkcionalnosti

Prva stvar, po kateri lahko prepoznate moderno kuhinjo, so minimalistične ravne linije pohištvenih elementov, ki so največkrat brez ročajev, ali pa so ti integrirani v ličnice. Njihovo lahkotno zapiranje omogočajo električni sistemi odpiranja na dotik ali senzor, elementi in pripomočki, shranjeni v njih, pa so tako zmeraj na dosegu roke in pripravljeni za uporabo. Vertikalna poravnava, kjer so pult in predali pod njim v isti liniji, še poudari videz modernosti, navpična poravnava pa je izpostavljena z visokimi omarami, vrati vgradnega hladilnika ali s pečico na višini. Taka kuhinja je hkrati tudi ergonomsko oblikovana ter enostavna za čiščenje.

Funkcionalnost moderne kuhinje zagotavlja maksimalen izkoristek prostora za shranjevanje. Mnogi skriti predali in odlagalne površine omogočajo brezhibno organizacijo gospodinjskih aparatov, pripomočkov in sestavin za kuhanje. Po drugi strani pa namesto zgornjih omar v ospredje prihajajo odprte police in regali, kamor lahko postavite lončke z zelišči, obesite kozarce in jih popestrite z dekorativnimi elementi po svojem okusu in tako kuhinji dodate svoj oseben, individualen pečat. Še več možnosti ponuja kuhinjski otok sredi kuhinje, saj prinaša nove delovne površine, da je priprava in serviranje hrane še lažje.

Materiali za kuhinjske površine so veliko bolj odporni na udarce, vodo in vročino kot v preteklosti, s čimer je lažje tudi njihovo vzdrževanje. Najpogosteje se uporabljajo kamen, kerrock in laminat, poleg tega pa tudi beton in nerjaveče jeklo. V moderne kuhinje se znova vrača tudi les in leseni dekor za popestritev strogega minimalizma in enobarvnih površin. Različne strukture lesa poživijo celoten ambient, med vrstami pa prevladujejo les hrasta, oreha, akacije ali pinije, tem pa se v zadnjih letih vse bolj pridružuje tudi les različnih vrst eksotičnih dreves. Moderne kuhinje poleg lesa in kamna združujejo tudi posamezne steklene elemente, gospodinjski aparati pa niso več klasično beli, temveč v priljubljeni inox barvi. Tudi barvna paleta kuhinjskih elementov je raznolika – pojavljajo se nevtralne barve vse od smetanovo ali umazano bele, do različic sive in najrazličnejši odtenki rjave. Preproste barvne kombinacije sledijo trendu minimalizma, ta pa je v zadnjem času razbit s kombinacijo dveh barv ali poudarjen z dodatki ali posameznimi elementi v močnejših barvah kot sta smaragdno zelena ali temno modra. Kuhinja vse bolj postaja prostor, v katerem do izraza pride vaša individualnost, z drobnimi detajli pa poskrbite tudi za njeno unikatnost.

Moderne kuhinje so opremljene z najsodobnejšimi tehnološkimi pripomočki, s katerimi je kuhanje več kot samo monotona priprava hrane. Poleg tega lahko uživate v njihovi estetski dovršenosti, nadgrajeni z igro svetlobe in sence, ki jo pričarajo vgradne led luči. Sodobna kuhinja naj bo taka, v kateri se boste radi zadrževali – izbrani stil popestrite z najrazličnejšimi dodatki in ustvarite prostor po svojih željah. Tako priprava obrokov ne bo več le rutina, temveč pravo kulinarično doživetje.